Lasikaiteet on asennettu mökille ja näkymä on avoin.

Tätä olen odottanut!

Lasikaiteet ovat saapuneet. Tässä on asia, mistä olen haaveillut siitä päivästä alkaen, kun ekan kerran saavuttiin katsomaan tätä mökkiä.

Mökki nököttää kallion päällä ja siinä on isot maahan asti ulottuvat ikkunat. En tiedä onko tuommoisia ollut tapana tehdä joka mökkiin jo silloin, kun edellinen omistaja meidän mökkiä rakensi, mutta nykyään isot ikkunat ovat ihan normaalit.

Sitä en tosin oikein ymmärrä, miksi samainen herra päätti rakentaa tosi tiheän puukaiteen noiden hienojen ikkunoiden eteen, estämään näkymän järvelle.  Ehkä ne ovat olleet muotia tai halvat tai herra on ollut tosi pitkä ja nähnyt hyvin järvelle noiden kaiteiden ylikin. Minä taas olen lyhyt ja joka kerta istuessani kiikkutuolissa sisällä mökissä, katseeni osuu vain tuohon puukaiteeseen. Kaikki muut perheessä lähinnä naureskelee ongelmalleni, koska pituuttahan heillä riittää. Ja muksuja nyt ei paljon maisemien katselu kiinnosta.

Mökki on korkealla kalliolla, joten kunnon kaiteet pitää olla.
Mökki on korkealla kalliolla, joten kunnon kaiteet pitää olla.

Koska muutakin tekemistä ja ostamista on tähän asti mökillä ollut ihan tarpeeksi, ei nuo lasikaiteet ole tosiaankaan olleet millään ykkös to-do-listalla. Keväällä kun mökki maalattiin punaisesta harmaaksi, piti puukaiteet irrottaa, jotta saatiin tellingit tehtyä maalaamista varten. Siinä sitten, kun muutaman kuukauden katseli maisemaa välillä ihan ilman mitään esteitä tai kaiteita ja välillä rakennustelineiden läpi, vahvistui vaan ajatus, että nyt ne lasikaiteet pitää vihdoin hankkia.

Maalausurakasta löytyy muuten monta juttua keväältä.

Eikä ne olleet edes niin kamalan kalliit! Joka paikassa on nykyään lasikaiteita, joten tarjontaa ja kilpailua riittää, eli hinnatkin on tulleet alas. Olin ennakkoon varautunut siihen, että hintaa tulisi useampikin tonni, ennen kun mistään mitään tarjouksia edes kysellyt. Tiukan kilpailutuksen jälkeen hinta jäi alle tonniin.

Lasi piti tietysti olla turvalasia, joten ei sitä halvalla saa. Laseja oli neljä ja ne kaikki olivat eri kokoisia. Tosin en tiedä, oliko sillä mitään todellista merkitystä itse hintaan. Tuossa hinnassa oli vain lasit ja niiden toimitus mökille asti. Tuommoinen paksu lasi painaa paljon ja se, että niitä ei tarvinnut itse roudata peräkärryssä perille oli suuri helpotus, ainakin minulle. Näin kauhukuvia  itsestäni lakaisemassa sirpaleista mökin parkkipaikalla ajomatkan jälkeen.

Asentaminen

Asennus tehtiin itse tai Aviomies teki ja minä väkersin varmaan jotain muuta sillä aikaa. Vanhojen kiinnikkeiden jäljet piti hioa pois. Tolpat, mihin lasit kiinnitettiin, ei ole ihan terassin ulkolaidassa ja minä yritin ehdotella, että siirrettäisiin niitä vähän ulospäin eli järvelle päin, jotta terassista olisi tullut viisi centtiä syvempi. Ehdotukseni ei saanut kannatusta toteuttavassa osapuolessa, joten terassi on sen levyinen kuin ennenkin. Eipä haittaa. Tai ei kannata antaa haitata, koska asiahan ei muuttuisi miksikään vaikka haittaisi.

Vanhoja tolppia vain vähän putsattiin ja uudet kaiteet kiinnitettiin niihin.
Vanhoja tolppia vain vähän putsattiin ja uudet kaiteet kiinnitettiin niihin.

Laseja kanniskeltiin liinojen avulla ensin sisälle, missä minulla oli tärkeä rooli hinkata niistä pois kaikki moskat, mitä pihamaalta oli kerennyt tarttua. Siitä eteenpäin painavat lasinpalat liikkui imukuppien avulla, varovaisesti paikoilleen. Lasit kiinnitettiin sellaisilla metallisilla kaideheloilla. Helan toinen kilke ruuvattiin kiinni tolppaan, lasi sitten sitä varten ja toinen kilke ruuvattiin toiseen kiinni ja lasi jäi siihen väliin puristuksiin.

Tsimmausta

Vikana hommana oli tsimmata kaikki neljä lasia samalle korkeudelle ja sitä varten lasin ja kaiteen ympäri viritettiin kuormaliina, millä sitten nostettiin lasia niin, että se oli sekä samalla korkeudella, että suorassa. Tähänkään minä en oikein osallistunut, kun oli niin kylmä, että pakenin sisälle lämpöiseen. Aika reipas tuo Aviomies!

Järvelle näkee nyt vähän joka vinkkelista, sisälläkin ihan sama missä istuu.
Järvelle näkee nyt vähän joka vinkkelista, sisälläkin ihan sama missä istuu.

Mutta siinä ne nyt sitten on! Nyt minä ja kaikki muutkin matalammat immeiset, ihan vauvasta lähtien, nähdään järvelle joka kohdasta. Mökki on niin korkealla, että tuntuu kuin järvi alkaisi heti ikkunasta, koska rinnettä ei huomaa. Ei oikein malta odottaa kesää, jotta näkee miltä se näyttää aamuisin. Järvellä on tapana kimmeltää tosi kauniisti aurinkoisina aamuina kello 9-9.30.

Lasikaiteet sopii hyvin mökin ulkonaköön ja tekee siitä nykyaikaisemman näköisen.
Lasikaiteet sopii hyvin mökin ulkonaköön ja tekee siitä nykyaikaisemman näköisen.

Nälkä vähän kasvoi syödessä ja nyt terassin puolelle olevat puukaiteet näyttää tyhmiltä. Kukaan ei toki koskaan vietä siinä aikaa, eikä katso siitä mihinkään, joten sinällään ne ei ole tärkeät. Jos jostain sattuu ihan ylimääräinen tonni tipahtamaan tilille, mille en millään keksi mitään muuta käyttöä, niin sitten ehkä ne vois vaihtaa. Muuten totean vaan, että ne ei haittaa mua.

Aviomies kysyi, että millä laseja sitten pidetään puhtaana sieltä ulkopuolelta? Ei mitään hätää! Mulla on vanhat ammattilaisen siivousvälineet tallessa, joten pitkävartisella ikkunapesimellä hinkkaan niitä puhtaaksi aivan onnellisena.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.