Mökillä ei aina kerkeä tekemään kaikki syyspuuhia ennen lumentuloa, hups!

Mitenkäs ne mökin syyspuuhat meni?

Kiitos kysymästä, mökin syyspuuhat menivät oikein hyvin. Paljon kivuttomammin kuin aikaisempina vuosina, eli ei ollut harjoitteleminen mennyt hukkaan.

Se täytyy heti aluksi myöntää, että jos joskus ärsyyntyisin mökillä puuhaamiseen, niin se tapahtuisi varmasti syksyllä. Keväällä on aina niin innoissaan, kun talven jälkeen pääsee toteuttamaan kaikki uusia ideoita ja touhuamaan mökille. Kesä menee nauttiessa. Mutta syksyllä alkaa olla jo vähän väsymystä ja kaipaisi sohvannurkkaan laiskottelemaan ja sitten onkin kotipiha ja mökkipiha hoidettavana. Mutta ei auta, joten aletaanpas hommiin. Mitä ne siis sisälsi, ne syyspuuhat?

Piha

Tästä on helppo aloittaa, kun pihan syyshommat mökillä on paljon helpompia kuin kotona. Tärkein väline on lehtipuhallin. Joidenkin mielestä piha menee lopullisesti pilalle, jos sitä ei rakkaudella rapsuta lehtiharavalla. Tunnustan, että kuuluin itsekin pitkään tähän sakkiin.  Mutta kun yhtenä syksynä pihamaita olikin erilaisista seikoista johtuen neljä hoidettavana, luovutin.

Ostin lehtipuhaltimen, enkä ikinä enää palaisi vanhaan.

Meillä ei ole mökillä lehtikotiloita, joten jätän surutta kaikki lehdet pensaiden ja kukkien juurelle maatumaan. Keväällä lappaan sopivan määrän huussikompostia lehtien päälle ja siinä pitäisi sitten olla kukille ravinteita ihan mukavasti. Lehtikotiloista vielä sen verran, että kotona niitä taas on, joten siellä päästän kaikki kukkapenkit ihan puhtaaksi, jotta ne penteleet ei voi rakentaa talvikotiaan sinne lehtikasaan. Samasta syystä mökillä on kukkapenkeissä talventörröttäjiä, mikä kyllä on kamala sana, mutta kotona ei.

Kaikkie lehdet saa jääda kukkapenkkeihin ja vain polut putsaan puhtaaksi lehdistä.
Kaikki lehdet saa jäädä kukkapenkkeihin ja vain polut puhdistan lehdistä.

Kaikki kulkuväylät päästän lehtipuhaltimella puhtaaksi. Mukavaa puuhaa, näkee heti mistä on mennyt ja mihin vielä pitää mennä. Puhaltelen lehdet puskiin ja metsään polkujen molemmille puolille, niin ne pysyy nätinnäköisenä. Ajattelen, että rikkaruohot ei kasvaisi ihan niin innolla noilla kivituhkalla ja soralla päällystetyillä kulkuväylillä, kun pidän ne puhtaana, mutta eihän tuo ihan täysin toimi tuokaan.

Huussi

Ihan vinkkinä vain, jos huussissa on syksyllä pönttö puolillaan, se kannattaa tyhjentää. Periaatteessa talveen pitäisi aina lähteä tyhjän pöntön taktiikalla. Jos jostain syystä talvella tuleekin mökkeiltyä paljon ja väkeäkin sattui olemaan enemmän, tulee sitä tuotostakin reilusti. Sitten, kun se koko läjä on jäässä ja huussin pönttö piri pinnassa, niin sille ei voi tehdä mitään. Siksi tyhjennyshommat pitää hoitaa ennen pakkasten saapumista syksyllä.

Talveen pitäisi aina lähteä tyhjän pöntön taktiikalla.

Meillä huussi tyhjennetään syksyllä asianmukaiseen säiliöön. Puutarhaan lapioin kukkapenkkien juurelle huussikompostia vasta keväällä. Varmaan jostain puutarhablogista voi saada toisenlaisia ohjeita, eikä tämä ohje liity oikeastaan mitenkään puutarhanhoitoon, vaan laiskuuteeni. Keväällä mulla on paljon enemmän virtaa levitellä kakkaa ympäri puutarhaa, syksyllä haluan vain saada huussinsäiliön tyhjäksi.

Terassikamat

Me on yritetty hankkia sellaisia kalusteita, jotka pärjäisi pihalla läpi talven. Esimerkiksi nuotiopaikalla on vanhasta kärrypyörästä ja tukevasta lankusta tehty penkki ja kukkaruukkuina toimivat vanhat rauta-astiat ja -padat. Niitä ei tarvitse viedä mihinkään. Terassilla oleva ruokailuryhmä on peitetty paikoilleen pressulla ja koko tuo ufolta näyttävä hopeanvärinen paketti nököttää terassinkatoksen alla suojassa. Kesäkeittiön pöytätasot valettiin betonista, joten ne saa sitten vain olla ja odotella uutta kesää. Eli ihan kamalasti ei ollut talvisäilöön siirreltävää.

Katoksen alla on kasattu kaikki kesäkalusteet tiukasti pressujen alle.
Katoksen alla on kasattu kaikki kesäkalusteet tiukasti pressujen alle.

Mutta oli kuitenkin. Kastelukannua ja kukkaruukkua ja katiskaa. Sellaista pienempää sälää. Koska varastotilaa on niin vähän, piti talvitavarat ottaa ensin mökin alta ulos ja sitten kesätavarat heti tilalle. Muuten ei mahdu. Nyt muutaman mökkeilyvuoden jälkeen alkaa tavarat olla aika vakiintuneet ja niillä on omat paikkansa, joten tuo vaihtaminen sujui varsin helposti.

Vedet

Tämä on aina syksyllä sellainen surun ja ilon päivä, kun vesi katkaistaan. Meillä tulee järvivesi hanasta keittiöön ja kesäaikana sillä pestään astiat. Lämmintä vettä kiehautan 2. vedenkeittimessä, johon saa siis laittaa vain järvivettä. Tällä sitten tiskataan, vaikka ei yhtään huvittaisi. Teen ihan mielelläni kaikkia muita taloushommia ja remonttihommia, mutta tiskaus ei maistu. Eli kun vesi katkaistaan, yleensä lokakuun lopussa, saan luvan roudata likaiset astiat isossa kassissa kaupunkiin astianpesukoneeseen! Oi tätä onnen päivää!

Nopeasti jäätyi järvi tänä vuonna, parissa viikossa.
Nopeasti jäätyi järvi tänä vuonna, parissa viikossa.

Onhan se vedenkatkaisu siitä ikävää, että vesi lakkaa tulemasta saunallekin, joten kylpyvedet pitää kantaa järvestä. Tämä taas ei ole minusta mikään ihan kamala homma, jos rannassa on kunnon avanto. Meillä se on malliltaan neliö, mistä mahtuu hyvin ämpärillä kaapaisemaan vettä. Tuon avannon päällä on samoin neliönmallinen Finnfoamista tehty kansi, joka on päällystetty ilmastointiteipillä. Tuon kun asettaa avannon päälle ja potkii vähän laidoille lunta, niin aina on vedennostoavanto valmiina.

Vene

Tämä turhake pitää kääntää ympäri. Tänä kesänä meillä soudeltiin yhden kerran, mikä on kolme kertaa vähemmän kuin edellisenä kesänä. Todella harkitsen, onko ensi kesänä mitään järkeä kääntää koko venettä! Ehkä sitten, kun joku seisoo pelastusliivit päällä, virveli ja matopurkki kädessä veneen vieressä, inttämässä lupaa päästä kalaan. Muuten se saa odottaa kennollaan.

Vene alkaa olla uusi turhake, kannattaako kääntää koko kapistusta.
Vene alkaa olla uusi turhake, kannattaako kääntää koko kapistusta.

Sisätilat

Meidän mökki on talviasuttava, joten sisällä ei meillä tehdä kovinkaan paljon valmistautumisia talvea varten. Puita tietysti pitää olla, jotta voi lämmittää. Niiden tekeminen on melkeinpä jokavuotinen homma.  Petivaatteita tai muita ei tarvitse pistää kosteudelta suojaan, kun ilmalämpöpumppu pitää peruslämpöä yllä.

Kaapista talvikamat pihalle ja kesäjutut tilalle.
Kaapista talvikamat pihalle ja kesäjutut tilalle.

Vaatteiden kanssa teen saman kuin ulkonakin pienen sälän kanssa. Otan kerralla kaikki talvikamppeet kaapista ulos ja laitan paikoilleen, ja vastaavasti kesäkamat survon säilöön odottelemaan. Säilytystilaa on sisälläkin vähän, joten kaikille on pakko olla omat paikat tai muuten ei tule mitään.

Valot

Tähän on hyvä päättää syyshommien kertaus. Kaivan kynttilöitä, lyhtyjä ja taskulamppuja esille. Osin siksi, että niitä tarvitaan vettä tai puita hakiessa ja osin tunnelman vuoksi. Mutta yksi tärkeä syy sille, että taskulamppu on aina lähellä, on sähkökatkot. Niitä on ollut niin paljon, että valonlähteille on ollut käyttöä.

Mikäs siinä kynttilän valossa kiikutellessa, kun takassa on tuli ja makkaraa voi paistaa hiilloksessa ruuaksi. Pärjätään!

Oikein hyvä mökkiruoka myös syksyyn tai talveen on tortillapelti a´la Minna Kuukka, käy kurkkaamassa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.