Moi mökkeilijä!

Mitä tapahtui syyskuussa?

Ei mitään. Piste. Mökillä ei siis tapahtunut kovinkaan paljon, ainakaan minun osalta. Muualla on tapahtunut kaikenlaista, mutta sehän ei kuulu tähän blogiin. Ja Aviomies on syyskuussakin ollut mökillä ahkera, minä en.

Aika menee niin nopeasti, että mulle tulee usein olo, että enpä tehnyt viime kuussa mitään, vaikka ihan varmasti tein. Yksittäiset tapahtumat, joita on monta perätysten, ei kaikki mahdu mun mieleen ja tulee sellainen olo, kuin ei ois saanut mitään aikaiseksi. Onneksi on valokuvia, mistä katsoa aikaa taakse päin ja näkeehän sen mökillä ihan silmilläkin, kun vähän katselee ympärilleen.

Pihahommia

Ihan vähän tein pihahommia. Mutta koska kaikki kukkapenkit on jo istutettu ja minulla on itse itselleni asettamani kielto, että yhtään ei saa tehdä lisää. Ensin pitää katsoa, miten nykyiset kukkaset pärjää tontilla. Tällä hetkellä näyttää ihan lupaavalta, vaikkakin pieneltä. Pensaat ei ole vielä oikein lähtenyt kasvuun ja maanpeittokasvit ei peitä maata, vaan uhka on, että rikkaruoho ennättää ensin.

pensas on kaunis.
pensas on kaunis.

Mä olen kyllä kärsivällinen noiden kasvien kanssa ja todella odotan tulevaa kesää. Jos vaan aika antaa myöten, voisin vielä vähän siirrellä sammalta tontin kallioilta noihin rikkaruohoisiin kohtiin, koska se näytää toimivan. Homma toimii siis näin: peitin pressulla rikkaruohoisen alueen  tai lapioin siitä rikkaruohoiset mullat pois. Sitten rullasin sammaleen jonkun kiven päältä pois ja levitin sen sille alueelle mihin haluan sen leviävän. Nypin rikkaruohoja sen verran aikaa, kun niitä sammalen alta yrittää kasvaa. Kun sammal asettuu tuohon paikkaan, niin rikkaruohojen kasvukin hidastuu. Ja tämä näyttää toimivan, tontilla oon muutamankin kohdan saanut näin nätiksi.

Valot

Tämä homma eteni, ei nyt ihan loppuun asti, mutta kuitenkin. Viimeiset pihavalot kulkureittien varrelle on saatu paikoilleen ja ne on kyllä hyvät. Noita samanlaisia valaisimia on nyt joka paikassa ja siitä tykkään tosi paljon. Jos kattoo jotain mökkiohjelmia tai lukee lehtiä, niin minun silmään niissä oleva harmonia syntyy siitä, että asiat on samoja.  Aikaisemmin yksi lamppu oli tuommoinen ja toinen vieressä tämmöinen. Tai vierekkäin on laattaa, kivituhkaa, pyöreää kiveä. Kaikkia tuota erinäköisyyttä ei ole vielä tontilta poistettu ja en tiiä tullaanko koskaan poistamaankaan, mutta ompahan nuo lamput nyt ainakin samaa paria.

Valot on viimein paikoillaan kaikilla poluilla ja ne on jopa kaikki samannäköisiä.
Valot on viimein paikoillaan kaikilla poluilla ja ne on jopa kaikki samannäköisiä.

Tunnelmavalojakin viritettiin vähän rinteeseen. Meillä on kaksi kohdevaloa makoillut sängyn alla muutaman vuoden ja nyt ne laitettiin valaisemaan kalliota. Tuo kallio on hienointa koko tontissa ja kun olen sitä nyt viisi vuotta lapiolla kaivanut esiin, niin joutaa sitä vähän juhlavalaistakkin.

Sadonkorjuu

Huijaan tuolla väliotsikolla, koska olen luvannut, että en enää poimi metsästä mitään, eikä puhu sieltä poimittavissa olevista herkullisista, maassa kasvavista mollukoista.

n saa mennä, mutta mitään ei enää voi kerätä. Kamala kohtalo!
n saa mennä, mutta mitään ei enää voi kerätä. Kamala kohtalo!

Mä menen syksyisin aina tästä hommasta vähän sekaisin ja koska vuosi on ollut poikkeuksellinen, on meidän pakkanen jo ihan täynnä kaikkia herkkuja. Harmi vähän, koska tässä jäi nyt saalistus ja etsintä ihan väliin.

Kamalasti muuta sadonkorjuuta ei ole tarjollakaan, paitsi pari sipulia pitää tarkistaa. Muistin tätä kirjoittaessani, että keväällä laitoin keltasipuleita yhden pensaan juurelle, kun niitä jäi kotoa ylimääräiseksi. Pitääkin tarkistaa onko niistä tullut herkullisia omia sipuleita, joista voin tehdä yhden soosin ja enempää niistä ei sitten saakkaan aikaiseksi. Tulevana kesänä en istuta mitään kasviksia, koska niiden kasteleminen on mahoton homma. Niin kotona kuin mökillä.

Syksyllä on helpompaa

Alku keväästä ja kesällä pitää tehdä aina kovalla innolla suurimmat hommat pois. Koko talven on kasannut energiaa, tarvikkeita ja intoa. Sitten kun ne suurimmat on tehty, voi vähän rauhoittua ja keskittyä pienempien turhanpäiväisten hommien tekemiseen. Mökille saatiin uusi senkki, vanha piti viedä pois ja laittaa Toriin myyntiin. Paljun ympärille aseteltiin liuskekiviä ikävännäköisen betonin päälle somistukseksi. Pesin painepesurilla portaat saunalle ja ne todellakin näyttää kuin uusilta.

Syksyn värit ja kaksi vanhaa puuta, kietoutuneena toisiinsa.
Syksyn värit ja kaksi vanhaa puuta, kietoutuneena toisiinsa.

Tästä kohdasta syksyä tykkään. Kaikkialla on kaunista. Vielä ei tartte laittaa pihamaata talvikuntoon tai katkaista vesiä. Lokakuun lopussa sitten.

Mitä on tapahtunut muissa kuukausissa? Lue tästä kaikista muista paitsi elokuusta, koska siitä en ole tainut muistaa kirjoittaa mitään.

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.