Suolainen piirakka tonnikala-suppilovahvero täytteellä

Suolainen piirakka tonnikala-suppilovahvero- täytteellä

Syöminen on mökillä saunomisen lisäksi parasta puuhaa. Olen innokas kokeilemaan uusia reseptejä ja usein tehtäviä ruokia on tosi vähän. Ruuassa pitäisi aina olla mukana joku twisti. Tässä on yksi luottoresepti, joka sopii hyvin joka vuodenaikana tarjottavaksi. Ja muunneltaviksi, eli saan siihen sitä twistiä.

Tässä on ensin pelkkä ohje niille, jotka on käteviä. Perässä on tarkempia neuvoja kuvien kanssa niille, jotka sellaisia kaipaa. Ja ihan lopussa erilaisia täytevaihtoehtoja/yhdistelmiä. Käy katsomassa!

Tonnikala-suppilovahvero uolainen piirakka ohje
Tonnikala-suppilovahvero suolainen piirakka ohje

Kikkoja ja selostusta piirakkareseptin takaa

Mulla meni kauan ennen kuin opin tekemään piirakan niin, että sen pohja ei ole raaka. Nyt jos en rupea sooloilemaan tekovaiheessa tai muuttamaan aineiden määriä, niin onnistun aina. Tarjoan tätä piirakkaa lounaaksi salaatin kanssa tai iltapalaksi. Tämä on just sopiva perjantaille, kun vieraat saapuvat myöhään ja ovat tietysti jo syöneet iltaruuan, mutta jotain pientä on kiva tarjota saunan jälkeen.

Piirakkapohja

Minä käytän pääasiassa valmiita pohjia, ihan vain siksi, että ne ovat niin edullisia, että itse tekemällä ei saa mitään säästöä aikaiseksi. Pakastealtaasta löytyy molemmilta isoilta ruokaketjuilta heidän omien merkkiensä pohjia ja ne ovat kaikki ihan hyviä.

Pakastepohjan voi ottaa jäisenä mökille mukaan perjantaina ja se toimii samalla kylmäkallena. Varsinainen niksi-pirkka-kikka! Mökillä se sitten kerkeää sulamaan rauhassa, jos viikonloppuna haluaa leipoa. Olen mikrossakin useamman kerran jäistä taikinaa sulattanut ja niistäkin piirakoista tuli oikein hyviä.

Gluteiiniton

Valmiissa pohjissa on tarjolla myös gluteiiniton vaihtoehto. Piirakka on kiva ruokalaji, jota voi tarjota myös keliaakikolle ja sama piirakka maistuu kaikille muillekin. Jos teen pohjan itse, käytän gluteiinitonta jauhosekoitusta. Se on siitä hyvä, että 1 dl normaaleja jauhoja on 1 dl sitä jauhosekoitusta. Helppoa!

Ohje tarkemmin ja kuvia

Laitan uunin päälle, 200 astetta.

Levitän leivinpaperin irtovuoan pohjalle ja suljen vuoan, näin leivinpaperista tulee pohja piirakalle. Leikkaan reunoilta turhan leivinpaperin pois. Leikkaan edelleen tästä suikaleita, jotka voin laittaa piirakkapohjan laidoille. En voitele vuokaa, vaan vuoraan leivinpaperilla.

Tässä on 24 cm vuoka, mistä tulee tällä ohjeella sellainen muhkea piirakka. Jos sinulla on leveämpi vuoka, on ohje edelleen sopiva, piirakasta tulee vain vähän matalampi. Kannattaa silloin katsoa, että ei paista liian kauan. Jos taas on vielä pienempi vuoka, kannattaa ehkä vähän vähentää aineksia.

Levitän taikinan vuokaan pohjalle ja reunoille. Taikinan voi kaulita tasaiseksi tai vain painella käsillä vuokraan. Jos taikina on jäässä, sulatan sitä mikrossa.

Teen haarukalla reilusti reikiä taikinaan, pohjalle. En tiedä onko tästä hyötyä, mutta teen silti. Leikkaan foliosta suikaleita ja painelen ne piirakan laitoihin. Tällä saan puristettu tuota kanttia ohuemmaksi ja laidat pysyy paremmin paikoillaan esipaistamisen ajan. Esipaistan piirakkaa 10 minuuttia ja poistan foliosuikaleet.

Rikon kananmunat, lisään kerman ja juustoraasteen ja sekoitan.

Lisään mausteet. Jos täytteen ainekset on tosi hentoisen makuisia, laitan reilusti mausteista. Jos taas on vahvat ja suolaiset täytteet, vähän vähemmän. Meillä kaikki tykkää pippurista, joten sitä laitan reilusti. Jos kaapissa on kuivattua persiljaa tai penkissä tuoretta persiljaa, sitä voi heittää sekaan. Mutta ei yhtään haittaa jos ei ole.

Valmistele täytteet. Jos käytän tuoreita sieniä, paistan niistä nesteen pois pannulla. En lisää rasvaa, paistan vaan. Samoin jos käyttän sipulia, niin paistan sitä hetken aikaa ja tällöin lisään pannussa rasvaa. Ruohosipulin silppuan saksilla pieniksi suoraan täytteen sekaan. Lisään täytteet nesteeseen ja sekoitan koko massan hyvin sekaisin. Kaadan koko homma esipaistetun pohjan päälle.

Pienin tomaatit ja upotan ne täytteeseen. Ajattelen, että ne säilyy sillälailla mehevinä ja kosteina.

Paistan piirakkaa 45 minuuttia, koska täytettä on paljon. Piirakka saa olla kunnolla ruskettunut laidoilta, taikinan kohdasta. Myös siitä tietää, että pohja on kypsää kun täyte ei enää liiku vuoassa.

Valmista! Jos maltat antaa jäähtyä hetken aikaa, niin piirakkaa on helpompi leikata, eikä suu pala. Mutta kuka malttaa!

Ehdotuksia piirakan täytteeksi

Piirakan täytteenä on ollut vaikka mitä. Tässä listattuna meillä hyviksi todettuja yhdistelmiä. Maistuisiko?

 • Perinteinen kinkku-tomaatti (usein pienin leikkelepaketissa myytävää kinkkua)
 • Kinkku-aurajuusto-tomaatti
 • Tonnikala-suppilovahvero- tomaatti
 • Tonnikala- feta- tomaatti
 • Chorizomakkara-oliiivi-tomaatti
 • Eiliset keitetyt perunat-keittokinkun jämät-pehmenneet tomaatit (vanhat keitetyt perunat sopii hienosti kaikkien kanssa yhteen, silppua pieneksi)
 • Parsa-parmankinkku-tomaatti (pieni parsa paloiksi niin piirakkaa on helppo leikata)
 • Feta-tomaatti (kasvisversio)
 • Parsakaali-parsa-tomaatti (kasvisversio, vegaaniversio)
 • Juhlava poro-suppilovahvero – tomaatti
 • Tai vielä juhlavampi poro-korvasieni – tomaatti

Jälkiruuaksi voi tehdä helppoja kakkuja: suklaa-punajuurikakku tai Key Lime Pie.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *