Itse tehty puupenkki haapalankusta.

Penkki saunan edustalle

Meidän saunan portailla oli alun perin rottinkinen puutarhakalusto. Siinä oli to-del-la epämiellyttävä istua vilvoittelemassa, joten koko hökötys sai mennä Toriin myyntiin. Onneksi meillä on menossa rottinkibuumi ja kaikki tuosta materiaalista olevat tavarat menee kaupan hetkeksi. Nyt me tarvitaan uusi penkki saunan edustalle.

Muutama vuosi sitten me kaadettiin monta haapaa mökkipihasta. Pitkästä puusta osasta tuli polttopuita, mutta tyvestä sahautettiin puutavaraa. Homma hoitui ihan paikallisella sahalla ja niistä tuli lautaa, lankkua ja rimaa. Lautoja on käytetty puuliiteriin, mutta lankkua oli vielä jäljellä. Siitä tuli sitten penkki.

Haapalankut on mitattu saunan edustalle sopivaksi penkiksi.
Haapalankut on mitattu saunan edustalle sopivaksi penkiksi.

Ensin pientä mittailua, että minkälainen penkki sopisi siihen saunan edustalle. Sitten sen mukaan lankusta sahattiin sopivan mittaiset pätkät. Kaksi samanmittaista, niin tulee sitten leveämpi istuin. Toki toista lankkua kavennettiin sirkkelillä vähän. Sitten penkkiä höylättiin sähköhöylällä niin, että pinnasta tuli sileä. Sitten käytettiin nauhahiomakonetta, jotta saatiin oikein tosi sileä pinta.

Lankkua löylättiin tasaiseksi ja sileäksi.
Lankkua löylättiin tasaiseksi ja sileäksi.

Samasta lankusta sahattiin myös jalat ja tukikalikat, millä jalat kiinnitetään paikoilleen.

Kun lankut on hiottu, ne yhdistetään toisiinsa puutapeilla. Puutapit saa vaikka harjavarresta, sitten vaan sopivan kokoinen reikä vastakappaleeksi. Tapit liimataan kosteuden kestävällä puuliimalla.

Sisällä yhdistettiin puutapeilla kaksi lankkua yhteen.
Sisällä yhdistettiin puutapeilla kaksi lankkua yhteen.

Kaikki osat liitetään yhteen samaisella kosteuden kestävällä puuliimalla ja ruuveilla.

Haapalankku on kaunis ja harmaantuu ulkona nätiksi.
Haapalankku on kaunis ja harmaantuu ulkona nätiksi.

Valmis!

Ajatus on, että penkkiä ei käsitellä mitenkään, vaan se saisi harmaantua ihan itsestään. Sitten jos ei harmaannu, siis nätisti, niin sen jälkeen sen voi käsitellä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.