Nuotion tekeminen talvella lumessa on ainakin turvallista, ei syty maastopalo.

Nuotiopaikka

Ihan liian vähän tulee sytytettyä nuotiota mökillä näin talviaikaan. Tämä johtuu varmaan siitä selkeästi syystä, että sitä tulta pitää tai saa sytyttää ihan omiksi tarpeiksi lämmitystä varten, joten muuten ei sitten enää niin viitsi. Nuotiokahvit ja makkara maistuu aina tosi hyvältä, joten piti vähän ryhdistäytyä tämän meidän nuotiopaikan kanssa.

Kahvin jauhaminen

Me saatiin appiukoltani lahjaksi kirpputorilta ostettu vanha, mutta toimiva kahvimylly. Se on oikein nätti pelkästään somisteenakin, mutta sillä voi myös oikeasti jauhaa kahvipapuja. Vähän kankea on sen pyöriminen ja varsin hienoa tulee kahvinporoista, mutta muuten aivan kelpo mylly.

Ensin jauhetaan kahvinpavut myllyssä hienoksi.
Ensin jauhetaan kahvinpavut myllyssä hienoksi.

Ekalla kerrralla kahvista tuli ihan liian laihaa. Toisella kokeilulla, oli jo vahvempaa, mutta ei varmaan maltettu odottaa tarpeeksi kauan, joten porot ei laskeutunut kunnolla. Nyt viimeisimmällä testikerralla onnistui jo ihan hyvin.

Homme menee näin

Tuohon meidän pannuun meni kolme mukia vettä ja yksi muki poroja. Jauhaminen on hauskaa touhua, pavut laitetaan myllyyn ja kierretään kangesta. Pikku muksuista tämä on varsinkin kivaa puuhaa, vaikka ei ne kahvia hörpikkään.

Pannuun lisätään vesi ja kahvinporot, kannattaa kiehauttaa kahdesti.
Pannuun lisätään vesi ja kahvinporot, kannattaa kiehauttaa kahdesti.

Nuotion kun saa syttymään, pannuun vettä ja tuleen odottamaan kiehumista. Ihan kovin kauan ei tartte yleensä odottaa. Sen jälkeen kahvinporot sekaan ja pannu uudestaan tulille, kunnes vesi vähän kiehahtaa. Muksuna muistaakseni Lapissa kiehautettiin kahdesti, joten niin minäkin nyt tein. Tuli paljon paremman makuista (tässä olis nauruhymiö, jos käyttäisin niitä.)

Kun porot on laskeutunut nuotiokahvipannun pohjalle voi kaataa kahvin kuppiin ja alkaa nauttimaan.
Kun porot on laskeutunut nuotiokahvipannun pohjalle voi kaataa kahvin kuppiin ja alkaa nauttimaan.

Kiehauttamisen jälkeen odotellaan, että porot laskeutuu pannun pohjalle ja sitten vaan kahvittelemaan. Tässäkin kohtaan pitäisi malttaa odottaa, koska just kiehunut vesi on paljon, paljon, paljon kuumempaa kuin mikään mikä tippuu kahvinkeittimen läpi. Kaikilla kerroilla olen polttanut suuni.

Nuotiomakkaraa

Kun kahvit on keitetty hyvillä tulillä, voi hiilloksessa vielä paistaa makkarat. Pitääkö nuotiomakkaran olla kunnon makkaraa vai rallimakkaraa? Rallimakkara on sitä laihaa tavaraa, mitä myydään varmaan kaikissa muissakin ulkona järjestettävissä tapahtumissa ratsastuskisoista maratoniin. Minä en ainakaan ole koskaan syönyt niissä mitään tuhdimpaa tavaraa, jotain 80% lihapitoisuudeltaan olevaa artesaanimakkaraa. Tai sitten voi olla, että olen vain ollut vääränlaisissa kekkereissä. Joka tapauksessa, nuotiomakkaraksi sopii oikein hyvin tuo laihempi tavara, kypsyykin nopeampaa.

Grillimakkaraa voi syödä kesällä ja talvella, maistuu aina.
Grillimakkaraa voi syödä kesällä ja talvella, maistuu aina.

Nuudelit nuotiolla

Nämä vois olla Teinin suosikit, koska hänen ikäisensä syövät näitä jatkuvasti iltapalaksi. Koska nuudeleissa ei ole mitään ravintoaineita, ei siis mitään, laitoin tähän kasviksia mukaan. Eli keitin nuudelit ja valutin ne hyvin. Laitoin kasvikset nuudelien kanssa folioon ja lisäsin vähän tonnikalaa purkista, että tulisi vähän tuhdimpi ateria. Nuotiossa ulkona oli hyvä hiillos ja hiilloksen päälle ritilä ja siihen laitoin folionyytin noin viideksitoista minuutiksi. Tätä popsin sitten suoraan foliosta haarukalla. Oli ihan ok, mutta ei niin hyvää, että tekisin itselleni toisen kerran. Teinille ja kavereille voisin ehkä tarjota.

Nuudelit nuotiolla, näistä tykkää muksutkin. Keität nuudelit ja lisää nyyttiin kasvikset ja laitat hetkeksi nuotioon.
Nuudelit nuotiolla, näistä tykkää muksutkin. Keität nuudelit ja lisää nyyttiin kasvikset ja laitat hetkeksi nuotioon.

Kinkku-juustoleipä

Tämähän on todellinen klassikko ruoka, jonka voi siis myös tehdä nuotiossa. Voitelin ihan normaalisti kaksi paahtoleipää ja laitoin väliin juustoa ja kinkkua. Kääräisin sen folioon ja litistin halsterin väliin. Hetken aikaa lämmitin sitä nuotiossa halsterilla, kunnes kyllästyin seisoskelemaan siinä vieressä ja laitoin leipäpaketin foliossa ihan vaan suoraan ritilälle ja käänsin ritilän hiilloksen päälle.

Kinkku-juustoleivästä tulee nuotiolla helposti kiva lounas.
Kinkku-juustoleivästä tulee nuotiolla helposti kiva lounas.

Yllättävän kauan sai pitää leipää nuotiossa, jotta juusto suli ja pinta muuttui rapeaksi. Mutta niin kuitenkin kävi ja leipä maistui tosi hyvältä. Alun halsterikokeilusta oli se hyöty, että leipäpalat takertui kivasti juustolla toisiinsa, kun ne olivat olleet  liiskattuna halsterissa.

Tämä meni ehdottomasti jatkoon ja seuraavalla kerralla voisin kokeilla vaikka grillattua kanankoipea ja juustoa voileivän välissä, se voisi sopia hyvin.

Makkarasta on kirjoitettu ennenkin tässä blogissa 😀. Linkistä pääset lukemaan kolmesta eri tavasta valmistaa makkaraa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.