Vietettiin mökillä syntympäiviä ja leivonnaiset odottaa liinan alla.

Syntymäpäivä mökillä, suklaa-punajuurikakku

Me vietettiin mökillä syntymäpäiviä viime viikonloppuna. Oikeammin varjo-synttäreitä, mikä tarkoittaa, että oikea syntymäpäivä meni jo, mutta juhlat olivat nyt. Kokkaaminen ei aluksi meinannut sujua, kun pitkään aikaan ei ole voinut pitää mitään kekkereitä. Olin siis suoraan sanoen ruosteessa.

Tykkään kokeilla uusia reseptejä ja yleensä en tee mitään testiannoksia. Laitan rohkeasti uudet kokeilut suoraan juhlapöytään tarjolle! Onneksi mökillä oli syntymäpäivillä ihan omaa porukkaa, joka on tottunut mun testailuihin. Voisi sanoa, että 9/10 kokkailut menee oikein hyvin, mutta on niitä hutejakin nähty. Esimerkiksi leivinpaperiin takertunut aamiaispannari, jääkaapin tiivisteihin levinnyt mansikkakakku tai liian raaka paisti. Nyt kaikki onnistui hienosti, vaikka jännitystäkin riitti.

Mökillä syntympäivillä tarjotaan kahta piirakkaa ja gulassikeittoa
Mökillä syntympäivillä tarjottiin kahta piirakkaa ja gulassikeittoa.

Kaikki ruuat olivat tällä kertaa glueiinittomia. Tämä ei kyllä aiheuttanut mitään kummallista monimutkaisuutta resepteissä, koska kaupasta löytyi helposti kaikkea tarvittavaa.

Ainekset valmiina punajuuri-suklaakakkuun
Ainekset valmiina suklaa-punajuurikakkuun.

Ensin tein suklaa-punajuurikakun. Se, että kakussa on punajuurta, on kaikista aina tosi yllättävää. Ja toinen yllätys on päälliseen tuleva smetana. Tein vähän isommilla määrillä niin sain melkein uunipellillisen kakkua.

Kokkaan melkein aina resepteistä ja kun homma on käynnissä, luen reseptin varmaan 100 kertaa. Kaikenlaiset ripsaukset ja hyppyselliset aiheuttaa minulle kauhistusta ja jos reseptissä ei ole kuvaa lopputuloksesta, en valitse sellaista ohjetta. Osaisin varmaan tehdä ruokaa ja leipoa ilman reseptejä, mutta helpointahan on lukea ohjeesta, mitä pitää laittaa. Mittaan ja asettelen aina kaikki ainekset valmiiksi, ennen kuin alan mitään sekoittamaan.

Kaikki ainekset valmiiksi mitattuina odottamassa sekoittamista.
Kaikki ainekset valmiiksi mitattuina odottamassa sekoittamista.

Tässä on odottamassa

 • Munat ja sokeri odottaa vaahdotusta
 • Rasva on sulatettu ja jäähdytetty
 • Punajuuri raastettu
 • Suklaa on menossa sulatukseen mikroon
 • Jauhot (gluteiiniton jauhoseos) ja leivinjauhe on valmiiksi sekoitettuna
 • Vuokra on vuorattu leivinpaperilla
 • Uuni on päällä

Sitten kun kaikki ainekset oli sekoitettu ohjeen mukaan, kippasin massan uunivuokaan ja paistoin. Tämän jälkeen pohja sai jäähtyä seuraavaan päivään, jolloin valmistin päällisen. Tein sen itse asiassa vasta juuri ennen juhlia.

Suklaa-punajuurikakku uunissa paistumassa.
Suklaa-punajuurikakku uunissa paistumassa.

Päällinen on tosi yksinkertainen, koska sitä ei tarvitse vatkata, se vain sekoitetaan lusikalla. Eli jos syntymäpäiviä ennen on taipumusta hätääntyä, niin tämä kakku ei ainakaan lisää paniikkia. Sekoitin tomusokerin, smetanan ja sulatetun suklaan ja levitin kakun päälle. Päällisen ei tarvitse edes hyytyä, kakun voi vain nostaa suoraan pöytään.

Molemmat kakut valmiina odottamassa mökillä vietettäviä syntympäiviä.
Molemmat kakut valmiina odottamassa mökillä vietettäviä syntympäiviä.

Tämä on ollut ihan suosikki kakku jo pidemmän aikaa. Tykkään kirjoittaa resepteihin tapahtumat mihin olen kyseistä herkkua valmistanut. Tälle kakulle on kertynyt jo kolme mainintaa: risutalkoot, Sappeen hiihtoloma ja varjo-synttärit.

Toinen piirakka oli Key Lime Pie.

4 kommenttia

    • Pia

     Totta, eihän tuota ohjetta pysty lukemaan tuosta kuvasta.

     Päälliseen tulee
     150 g tummaa suklaata
     1,5 dl tomusokeria
     125 g smetanaa tai ranskankermaa

     Itse kakkuun tulee
     200 g tummaa suklaata
     3 kananmunaa
     1,5 dl hienoa sokeria
     1 dl fariinisokeria
     1,5 dl vehnäjauhoja
     2 tl leivinjauhetta
     1 dl voisulaa tai rypsiöljyä
     3 dl punajuurta hienoksi raastettuna

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *