Minä kuvaamassa uudella Polaroidilla mökin pihassa.

Mökille laiskan ihmisen vieraskirja  

Vieraskirjat ovat rasittavia. Mitä niihin kirjoittaa? Varsinkin jos käy usein samalla mökillä ja aina on kivaa, ruoka on tosi hyvää ja tunnelma aivan ihana. Juuri tästä syystä meidän mökillä ei ole vieraskirjaa, jotta ihmisten ei tarvitse pakosta siihen jotain raapustaa.

Ongelma

Silti onhan se kiva, jos vierailuista jää jokin muisto. On ihan mukavaa, että omistakin vierailusta pitää jonkinlaista päiväkirjaa ja varsinkin on mukavaa, jos kaikista siitä ahertamisesta, mitä mökillä tekee, jää jokin muisto. Ennen tuossa oli se kamala rytökasa ja nyt siinä on kaunis kukkapenkki. Tuo puu on kasvanut noin paljon ja tuossa ei ole enää puuta ollenkaan,  kun se kaadettiin viime kesänä.

Näistä on hauska katsoa minkälainen kevät on ollut minäkin vuonna.
Näistä on hauska katsoa minkälainen kevät on ollut minäkin vuonna.

Ihan tärkeimpiä seurattavia on lumentulo, lumenlähtö. Järven jäätyminen ja jäiden lähtö. Joutsenten saapuminen ja niiden lähtö. Nämä on ihan pakko olla jossain ylhäällä, koska aina seuraavana vuonna sitten mietitään, että milloin nämä tärkeät asiat oikein tapahtuikaan. Paljon mitään näitä tärkeämpää ei mökillä oikeastaa ole.

Ratkaisu

Jo muutama vuosi sitten toivoin syntymäpäivälahjaksi vanhan ajan Polaroid-kameraa. Ja sellaisen sain. Sillä me sitten pidetään vieraskirjaa ja samalla myös omaa päiväkirjaa sitä, mitä milloinkin mökillä puuhataan. Kuvat asetetaan mökin keittiössä olevan sähkökaapin oveen magneetilla, kunnes ovi on täynnä kuvia. Siitä sitten vanhimmat otokset siirtyvät valokuva-albumiin ja uusia mahtuu jälleen oveen.

Sähkökaapin oveen mahtuu hyvin yhden vuoden kuvat kerralla.
Sähkökaapin oveen mahtuu hyvin yhden vuoden kuvat kerralla.

Numero kaksi

Menossa on nyt jo toinen Polaroid-kamera. Ensimmäinen teki vähän hämäriä kuvia, mutta siinä oli se kiva puoli, että siihen pystyi ostamaan erilaisia kehyksiä. Eli kun kuva pomppasi ulos kamerasta, siinä oli vaikka siniset kehykset jo valmiina. Uusi kamera on pikkuisen tarkempi, mutta kehyksiä saa vain valkoisena.

Ihan kamalan tarkka ei toki ole tämä uusikaan kamera, joten vieraat on helppo houkutella kuvattaviksi. Ihmeistä ei aina saa selvää ja jos tukka on sekaisin, niin sekään ei välttämättä erotu itse kuvassa. Mutta sen näkee hienosti, miten lapset kasvaa ja maisema muuttuu. Oma muksu on ollut ihan pieni ja yksi lempikuvistani on, kun hän ja muutama muu mukula makaa sängyn alla ja pitää siellä majaa. Muksuista näkyy vain jalat helmalakanan alta. Tuokin kuva on niin epäselvä, että jos en tietäisi mitä siinä on, niin en tajuaisi mitä siinä on kuvattu.

Yhtenä keväänä on ollut vierasmökin rakentaminen jo maaliskuussa käynnissä.
Yhtenä keväänä on ollut vierasmökin rakentaminen jo maaliskuussa käynnissä.

Varmuuden vuoksi olen kirjoittanut kuhunkin kuvaan kuukauden ja vuoden, kuvassa näkyvien henkilöiden nimet ja lyhyen selostuksen, mitä silloin on touhuttu. Osin siksi, että osa Polaroideista on kovin hämäriä ja osin siksi, että muisti on niin kovin lyhyt. Voihan se olla, että lapseni ei kahden kymmenen vuoden päästä muista kenen kanssa leikki, kun oli pieni.

Välillä huijaan

Välillä meinaa unohtua ottaa se kuva. Joten huijaan törkeästi ottamalla seuraavalla käynti kerralla kaksi kuvaa. Joten ihan joka käynnistä ei välttämättä Polaroidia löydy ja koko homma on aloitettukin vasta, kun mökki on ollut meillä jo muutaman vuoden. Sinällään ihan hirveä harmi, että ihan alusta ei ole näitä kuvia olemassa, koska suurimmat muutokset on tapahtunut kahtena ensimmäisenä vuotena. Mutta monelta vuodelta jo on ja samaa tapaa meinaan jatkaa tästä eteenkin päin.

Mietteitä viime kesän jälkeen voit lukea TÄSTÄ.

3 Comments

 • Mervi Hollanti

  Hei!

  Meinasi leuka loksahtaa taas lattiaan, kun luin tätä juttua. Olen nyt muutaman kerran lueskellut kirjoituksiasi ja huomannut miten monesta asiasta olen kanssasi samaa mieltä tai asian samoin kokenut. Myös tämä idea minulla oli pari vuotta sitten, kun mökin ostimme. Ei nyt ihan sama, miten kuvia järkätään ja muuta, mutta periaatteessa kuitenkin. Minäkin kirjoittelen blogia (möksälle.fi) ja huomaan että meillä on aika samantyyppisia aiheita, luonnollisesti koska samasta asiasta kirjoitamme. On kiva lukea kirjoituksiasi, ehkä nyt tänä kesänä saan itsekin tuon kuvavieraskirjan toteutettua.

  Mukavaa tulevaa kesää!

  • Pia

   Heippa! Olipa kiva viesti. Kävin ottamassa sun blogin tuon blogit.fi kautta seurantaan. Kirjoitin muuten juuri kirjan, jonka nimi on Mökin vuosi, jonka alku idea lähti just noista blogi-teksteistä. Kivaa kesää sulle! terveisin Pia

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.