Mökillä oli siivouspäivä, matto tuulettuu kaiteella.

Mökillä oli siivouspäivä

Blogin nimi on Mökkieloa ja kyllä siihen eloon kuuluu muutakin kuin auringonlaskuja ja kuohuviinipullon poksauttelua poreammeessa. Siksipä mökillä oli siivouspäivä viime viikolla. Huiskin puoli tuntia reippaasti menemään ja valmista tuli.

Mökillä on neliöitä niin vähän, että vaikka hinkkaisin lattiaa hammasharjalla, en siltikään saisi kovin pitkää aikaa kulumaan. Ehkä tämänkin takia tykkään mökkeillä, kaikki on niin simppeliä. Tämä kesä on ollut niin kaunis, että isoin osa päivästä tulee vietettyä ulkona. Siksi sisällä ei paikat ihan kamalasti edes sotkeennu tai vaikka sotkeentuisi, en vietä siellä aikaa sitä sotkua kattomassa. Sahanpurku on sellainen minkä erottaa. Samoin hämähäkinseitti. Kun niitä alkaa näkyä, on aika pitää siivouspäivä.

Tästä ei välttämättä tuu kovin pitkä teksti…

Hämähäkinseitit siis paljastaa, että on aika siivota.

Hämähäkinseitit siis paljastaa, että on aika siivota. Talvella niitä ei paljoa edes näy, mutta keväällä kun aurinko astuu esiin, alkaa ohuet narut katosta pistämään silmään. Mökin katto on keskeltä normaalia huonekorkeutta korkeampi, joten siivoukseen tarvitsen pidempiä välineitä. Hämähäkinseittien huitominen onnistuu parhaiten tommoisella pölyhuiskalla. Puuha etenee nopeasti.

Pitkällä pölyhuiskalla voi huiskia hämähäkinseitit pois.
Pitkällä pölyhuiskalla voi huiskia hämähäkinseitit pois.

Inhoan tiskaamista

Yritän vähentää tiskinmäärää esivalmistelemalla ison osan ruuista jo kaupungissa, jotta ainakaan niitä sekoituskulhoja ei tartte mökillä tiskata. Tässä voisi kyllä ottaa mallia kotiinkin, ihan arkiseen ruuanlaittoon: miksi on pakko sekoittaa joka ainesosa omassa kulhossa? Mökillä yleensä käytän vain yhtä kulhoa ja sitä samaa välillä vain huuhtelen. Tiskiä tulee paljon vähemmän.

Me ostettiin kirpputorilta vitosella mökille toinen vedenkeitin. Mustalla keittimellä keitetään juomavettä ruuanlaittoa varten ja valkoisella järvivettä tiskaamista varten. Tämä on helpottanut huomattavasti tiskaamisen kanssa tuskailua.

Tällä vedenkeittimellä saa kuumentaa vain järvivettä tiskaamista varten.
Tällä vedenkeittimellä saa kuumentaa vain juomavettä ruuanlaittoa varten.

Toinen tiskiä vähentävä asia on nimikkokupit: jokaisella on oma kahvikuppinsa, mistä juo koko viikonlopun, eikä ota joka kerta uutta. Samoin jos mökillä on vieraita, juomalaseihin voi kiinnittää oman örkin tai kirjoittaa nimen, jotta tunnistaa omansa.

Juomalasit voi merkitä "örkeillä", jotta voi käyttää samaa lasia monta kertaa.
Juomalasit voi merkitä ”örkeillä”, jotta voi käyttää samaa lasia monta kertaa.

Roskat tuntuu silloin jalkapohjissa.

Varpaat paljaana tulee mökillä oltua aamulla herätessään ja illalla saunan jälkeen. Roskat tuntuu silloin jalkapohjissa. Siitäpä syystä mökkirutiineihini kuuluu joka iltainen harjaus, siis lattianharjaus. Teen tämän aina, kun tulen saunasta sisälle ennen kuin rauhoitun sohvannurkkaan istumaan. Meille on ostettu leveä lattiaharja, jolla on tosi helppo pyyhkäistä roskat lattialta. Osa mökin kulkureiteistä on kivituhkaa ja sitä tulee aina vähän kengissä sisälle. Ja ihan varmasti kaikki mökillä asustelevat kävelee salaa kengät jalassa sisällä, ihan turha yrittää kieltää.

Levällä harjalla on helppo siivota kun mökillä on siivouspäivä.
Levällä harjalla on helppo siivota, kun mökillä on siivouspäivä.

Meillä on kyllä mökillä pölynimurinkin, sillä teen suuremman siivouksen siinä kohtaan, kun matot alkaa näyttää roskaisilta. Mökkiä ympäröi kaiteen, mihin matot voi laittaa tuulettumaan ja missä ne on helppo tampata.

Ja koska ne on vanhat, mua ei haittaa niille tippuvat mustikkahillot tai spagettikastikkeet.

Keittiönpöydälle ompelin vanhoista verhoista monta pöytäliinaa. Verhot oli sellaista paksua pellavanväristä kangasta, jossa oli jo vähän rispaumia, mutta pöytäliinaksi se sopii oikein hyvin. Ja koska ne on vanhat, mua ei haittaa niille tippuvat mustikkahillot tai spagettikastikkeet. Pistän liinan pyykkiin ja jos ei tahra irtoa niin sitten se siirtyy vielä maalinpyyhintärätiksi. Muutenkin kun pöydällä on kankainen pöytäliina, ei pöytää tarvitse pyyhkiä, sen kun vain puistaa muruset pois. 

Kankaiset pöytäliinat voi vain ravistaa puhtaaksi tai heittää pesukoneeseen.
Kankaiset pöytäliinat voi vain ravistaa puhtaaksi tai heittää pesukoneeseen.

Järvelle päin aukeaa hieno näkymä

Ikkunat oli pakko hinkata huolellisesti tänä vuonna, kun mökki maalattiin keväällä. Maalaamisesta ei tullut niinkään sotkua vaan sitä ennen tehtävästä pesusta, huuhtelusta ja homeeneston levittämisestä. Ne kaikki mömmöt valui pitkin ikkunoita.  Järvelle päin aukeaa hieno näkymä isoista ikkunoista, joten niitä pesen ihan mielelläni, jotta maisema säilyy puhtaana.

Ikkunat oli pakko pestä keväällä mökin maalaamisen jälkeen.
Ikkunat oli pakko pestä keväällä mökin maalaamisen jälkeen.

Siivoan vain, kun on sellainen olo. Ja sää.

Ehkä koko jutun ydin on, että mökillä kaikki on niin pientä, että mihinkään ei mene kauan aikaa. Siksi niiden aloittaminenkaan ei tunnu niin suurelta asialta kuin kotona. Puoli tuntia kun huiskii menemään, on melkein jo valmista. Ja siivoan vain silloin, kun on sellainen olo. Tai siivoukseen sopiva sää.

Siivoaminen ja huussin tyhjentäminen, siinä ne epämieluisat hommat sitten onkin. Lue tuosta toisesta kamaluusta tästä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.