Paljuttelun pipot rivissa

Mitä mietin, kun ostettiin mökki

Meillä alkaa nyt seitsemäs mökkikesä. Kovin nopeasti on aika mennyt, mutta sillehän nyt ei voi mitään, joten pitää yrittää keskittyä nauttimaan, ennen kuin toinen mokoma on hujahtanut ohi. Mitä mietin, kun ostettiin mökki keväällä 2016?

Lähellä

Suurin kriteeri meillä oli, että mökin pitää olla lähellä. Aviomies ja minä olemme molemmat tahoillamme mökkeilty vanhempiemme mökeillä ja ne eivät ole sijainneet ihan lähellä. En varmaan edelleenkään osaisi ajaa vanhempieni mökille, koska keskityin mököttämään kaikki mökkimatkat ja osoitin sen pitämällä koko matkan silmiä kiinni. Jos joku ei hoksannut mitä yritän vihjailla, niin sanotaan suoraan: en siis pitänyt mökkeilystä teininä, mutta kuka teini pitäisi.

Iltaisin laskeva aurinko värjää maisemaa punaiseksi.
Iltaisin laskeva aurinko värjää maisemaa punaiseksi.

Kun omaa mökkiä etsittiin, asetettiin maksimi matka-ajaksi tunti. Sen kauempaa ei saanut edes katsella. Tunti on vielä ihan ok ajoaika perjantai-iltana, kun on itselleen ihan rehellinen.  Laskentakaava meni jotenkin näin… Jos pääsee töistä neljältä, ajaa kotiin ja syö mökille menoon sopivan pika-päivällisen, pakkaa auton ja muksut niin tässä vaiheessa kello on jo lähempänä kuutta. Siihen sitten sitä ajomatkaa se tunti ja kello tikittää jo seitsemää. Tästä kun alkaa lämmittämään mökkiä, kantamaan vesiä saunalle ja virittelemään tulta kiukaanpesään niin päästään helposti kahdeksaan. Eli ihan ok aika päästä pesuille ja viikonlopun alkuun.

Onnekkaasti oma mökkimme löytyi paikasta, johon ajaa puolessa tunnissa. Se tarkoittaa, että siellä kerkeää torstaina kipaista täyttämässä paljun ja polttamassa pari pesällistä puita jo valmiiksi viikonlopun uiskentelua varten. Tai kesällä kastelemassa kukkia, jos on ihan mahdoton helle.

Valmis, mutta keskeneräinen

Tämä on vähän outo kriteeri, mutta totuudenmukainen. Toiveena oli sellainen mökki, missä voisi heti viettää aikaa, mutta siinä olisi myös jotain korjattavaa. Me haluttiin löytää paikka, missä voi puuhailla. Meidän mökissä oli edellinen omistaja jo asunutkin, joten ensimmäinen kriteeri täyttyi eli mökki oli valmis. Eikä toinenkaan ollut vaikea, koska äkkiäkös sitä keksi valmiinkin mökin ympärille kaikenlaista nikkaroitavaa. Terassi ja uusi huussi ja vieraille nukkumapaikka, noin alkajaisiksi.

Mökin maalaus, maalari on suojautunut sadetakilla.
Kesämökin ulkomaalausta suorittava maalari on suojannut myös itsensä hyvin.

Ei naapureita

Mökille mennessäni olin tyypillinen kaupunkilainen, jota ei sosiaalinen elämä naapureiden kanssa oikein kiinnostanut. Muutamat ehdokasmökit, joita käytiin katsomassa, sijaitsivat lohkotuilla tonteilla. Niissä oli välillä seinät alkuperäisen mökin kanssa niin lähekkäin, että ikkunasta olisi voinut naapurilta sokeria lainata. Liian lähellä.

Naapurit on vähän pelottava asia. Mitä jos ollaankin aivan erilaisia? Mitä jos naapuri vihaa lapsia ja omalla tontilla taas juoksee koko viikonlopun sekä omat, että muiden mukulat. Tai jos naapuri laulaa kaikki viikonloput pihamaalla nuotin vierestä karaokea? Meillä on kotona sellainen naapuri. Ainoa hyvä puoli on, että tämä naapuri laulaa ihan hyvin. Mutta ei sekään pitkään lohduta, kun keskellä yötä aina vaan uudestaan ja uudestaan kuuntelee kuinka naapurikin on onnellinen mies. Onnellinen mies biisin jatkuva jollottaminen saa aikaan sen, että kohta en enää pidä Vesterinen yhtyeestä, eikä se ole ollenkaan sen bändin syy vaan sen laulavan naapurin.

Kukkia ja kumppareita
Ihanat mökkinaapurit ovat auttaneet minua puutarhan kanssa tosi paljon.

Meille osui onneksi mökille hyviä naapureita, vaikka niistä on osa jo vaihtunutkin. Nyt yritän vaan olla hyvä naapuri niille uusille tulokkaille. Jos otan eräästä jo pois muuttaneesta pariskunnasta mallia, niin lettuja paistamalla tekee hyvän vaikutuksen. Kutsun uudet naapurit lettuja syömään ja laitan omatekoista mansikkahilloa päälle.

Hinta

Budjetissa pysyminen on vaikeaa. Varmaan moni etsii mökkiä Etuoven tai muun palvelun kautta. Niihin pystyy laittamaan hintahaarukan, mitä mökki voi maksimissaan maksaa. Jos pitkän aikaa etsii mökkiä sillä järkevällä budjetilla, eikä mitään kivaa ala löytymään, tulee valtava kiusaus kurkistaa pikkuisen kalliimpia mökkejä. Sitten jos siinä hintahaarukassa onkin jotain ihanaa, tulee kiusaus käydä pikkuisen sitä vaihtoehtoa katsomassa.

Sitten jos se siellä paikan päälläkin näyttää ihanalta, onkin todella pulassa. Eihän sellaisesta ihanasta paikasta voi enää oikein perääntyä. Mökkeilyyn menee sen ostamisen jälkeenkin rahaa, joten kannattaisi pysyä siinä budjetissa.

Auringonlasku tai sitten nousu

Joillakin on tosi tarkat kriteerit mökilleen. Me ennätettiin käydä katsomassa niin montaa mökkiä, että siitä pakostakin karisi hulluimmat haaveet pois. Auringon suunnalla ei ollut enää väliä, kun oikeanlaisen mökin löytyminen tuntui muutenkin haastavalta.

Uimassa tuli käytyä tänä kesänä usein, koska oli niin kuumat kelit.
Ranta oli meillä yksi kriteeri mistä pidettiin kiinni. Rannan mukana tuli aamuaurinko.

En muista, että olisin haaveillut mökkiin liittyen jostain tärkeästä, joka olisi jäänyt saamatta. Muutamassa muussa katsomassamme mökissä oli samanlainen maisema järvelle, korkealta kalliolta. Niihin usein ihastuin ja tässä mökissä tuo sama tyyli toteutuu. Hienointa mökissämme on juurikin tuo maisema.

Bonusta

Saatiinko jotain kaupanpäälle? Itselleni kaupan päällisenä tuli kalliota. Sitä minä olen nyt monta kesää kaivanut esille ja meinaan jatkaa tuota puuhaa vielä monta tulevaakin vuotta. Kallio on kaunis, jotenkin sellainen ikiaikainen, jykevä elementti, jota ei kukaan tai mikään hetkauta mihinkään. Meren rannalla tuota kalliota olisi ollut tarjolla enemmänkin, mutta matka meiltä merelle on pitkä. Siksi yllätys kallio muut kriteerit täyttävällä mökillä oli loistava bonus. Ei se nyt ihan sinetöinyt kauppoja, mutta ihan varmasti edisti niitä.

Kallion esiin kaivaminen on terapeuttista puuhaa.

Jaksaa, jaksaa

Ehkä tämän kirjoituksen pointti on, että onneksi jaksettiin etsiä. Matkaan mahtui hetkiä, jolloin teki mieli luovuttaa ja ottaa ihan mikä vaan mökki, ihan mistä vaan, millä hinnalla tahansa. Mutta vuoron perään jompikumpi meistä Aviomiehen kanssa toimi järkevänä äänenä ja kielsi kauppakirjojen laatimisen mökistä, joka ei varmaankaan sitten kuulunut olla meidän. Tämän kuului ja hyvä niin.

Lue lisää tuumailuja mökkielämästä TÄSTÄ.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.