Tulevan kesän kukkia odotellessa voi onneksi katsella vanhoja kuvia.

Mitä meinaan tehdä ensi kesänä

Nyt eletään huhtikuuta ja meidän mökillä on edelleen valtavasti lunta. Ei ole vuodet samanlaisia, joka kevät on eri tilanne, lumet ja jäät lähtevät eri aikaan. Nyt voi vaan tyytyä haaveilemaan, että mitä meinaan tehdä ensi kesänä, kun mitään ei voi vielä tehdä.

Kukkapenkkien lannoittamista

Kaikki kukkapenkit on mökillä nyt vihdoin tehty ja enempää ei saa tehdä! Nytkin niitä on liikaa, mutta osassa kohdissa ei ole ollut vaihtoehtoja. Monet kukkapenkeistä on tehty siksi, että niillä peitetään jotain, esimerkiksi säiliöitä. Toiset kukkapenkeistä on jossain paikassa siksi, että edellinen omistaja oli siihen jo kukkapenkkiä hahmotellut ja siinä olevat kivet on niin isoja, että ei ole mitään järkeä ruveta niitä siirtämään. Osaan kohdista taas on tullut kukkapenkki siksi, että muuten siinä kasvaisi villivattu ja nokkonen. Kuten kuullostaa, en ole tehnyt mitään hienoa pihasuunnitelmaa vaan pala kerrallaan yrittänyt saada hommaa kursittua kasaan.

Kaikki kukkapenkit ja muut istutukset tulevat saamaan uutta huussimultaa keväällä.
Kaikki kukkapenkit ja muut istutukset tulevat saamaan uutta huussimultaa keväällä.

Olen yrittänyt valita sellaisia kasveja, jotka pärjäisivät ilman suurempaa hoitoa. Ja erityisesti pärjäävät ilman kastelua. Nyt kun kaikki kukkapenkit ovat valmiina, ensi kesänä näen miten kasvivalinta on onnistunut. Olen ajatellut alkukesästä parantaa kaikkien kukkapenkkien multaa ihan kotikonstein. Lisään niihin lehtiä puhaltamalla lehtipuhaltimella roskat kukkapenkkiin. Sen jälkeen tyhjennän edelliskesäisen huussikompostin siihen päälle. Kompostiin on lisätty lehtiä ja neulasia silloin, kun sitä on säiliöstä tyhjennetty, joten se on jo aikalailla valmista multaa.

Eli tähtäimenä on saada jokaiseen penkkiin reilukerros uutta maata, missä olisi itsessään valmiiksi ravinteita. Siihen päälle, jos vielä saisi puuhaketta, niin ne näyttäisi kivoilta. Puuhaketta voisi tehdä oksasilppurilla, jos vaan kärsivällisyys kestäisi seistä sen vieressä. Kamalan hidasta ja ärsyttävää puuhaa, eli ei tule minun hermoilla tapahtumaan.

Kuntan esiin kaivaminen

Tämä on mun saunanlämmitys puuhaa. Mökkimme sijaitsee kalliolla ja laskee jyrkästi järvelle. Tuossa rinteessä on kasvanut hieno varvikko jo valmiina ja sitä olen nyt kuusi kesää yrittänyt kaivaa esiin. Rinteessä kasvaa myös kieloa ja valkovuokkoja. Nehän ovat vain kauniita ja maatuvat tuonne varpujen ja kanervan sekaan. Kaikenlaiset heinät ja rikkaruohot taas ovat ärsyttäviä, kun ne kasvavat korkeaksi ja peittää muut kasvit alleen. Niitä sieltä nypin pois.

Rinnetontti on himppusen haastava, mutta onneksi siinä oli kaunis kuntta jo valmiina.
Rinnetontti on himppusen haastava, mutta onneksi siinä oli kaunis kuntta jo valmiina. Padassa olevalla kasvilla ei näytä menevän hyvin.

Alkuun tämä homma tuntui epätoivoiselta, mutta nyt, kun sitä on monta kesää tehnyt, alkaa rinne näyttää jo ihan hienolta. Tämä homma ei toki lopu koskaan, kun heinä kasvaa aina vaan takaisin, mutta ei niin vahvasti kuin aluksi.

Saunan lämmitys puuhaahan tämä olikin. Pistän tulen saunanpesään ja käyn nyppimässä rikkaruohoja ja lisään puita ja nypin rikkaruohoja. Toistan tätä kunnes sauna on valmis. Tai Aviomies sanoo, että lopeta nyt jo se nyppiminen ja tule saunaa. Kovin koukuttavaa puuhaa tuo rikkaruohous.

Apilapihan parantaminen

Apilapiha on meidän mökillä myös sellainen pakon sanelema juttu. Keskellä pihaa oli mökkiä ostettaessa iso, tyhjä paikka. Siinä oli pohjana pelkkä hiekka ja siihen paahtaa aurinko koko päivän, joten esimerkiksi kuntta ei siinä pärjäisi. Nurmikon leikkuuta ei kukaan halua mökillä tehdä, joten sekään ei sitten tule kysymykseen. Multaa en halua koko läänille ostaa, joten siihen piti saada jotain mikä pärjää tosi laihassa maassa. ​

Päätettiin kokeilla apilan istuttamista. Sehän saa siinä vaan kasvaa ja parhaassa tapauksessa, jos sen niittää ensimmäisen kukkimisen jälkeen, niin se kukkii vielä toisenkin kerran. Viime kesänä apila kasvoi hienosti ja kukki komeasti, tosin vähän laikukkaasti. Toki siinä kasvoi myös suolaheinä oikein mukavasti. Syksyllä tein paikkausistutusta ja riivin suolaheinää pois.

Keskellä pihaa kasvavalle läntille on istuttu apilansiemeniä ja nyt näyttää ihan lupaavalta, että ne lähtevät siihen kasvamaan.
Keskellä pihaa kasvavalle läntille on istuttu apilansiemeniä ja nyt näyttää ihan lupaavalta, että ne lähtevät siihen kasvamaan.

Nyt odottelen miten tämän homman kanssa käy, olenko tehnyt itselleni tynnyrityömaan, josta joudun tuota heinää ruohoamaan kokoa ajan. Jos näin on käynyt, niin sitten tähän otetaan suunnitelma B-käyttöön. Mikä se sitten olisi, en vielä tiedä, mutta lisää rikkaruohon nyppimistä ei enää mahdu ohjelmistoon.

Puron rakentaminen

Haluaisin puron. Mutta mihin kohtaan ja miten sen tekisin? Mökki on niin rinteessä, että vesi virtaa alaspäin kyllä ihan itsellään, mutta mistä vesi tulisi ja miten se kiertäisi ja minkälainen olisi alusta? Puro ja tuo seuraava ”viimeisen läntin perkaus” liittyy vähän toisiinsa, koska ehkä puro voisi sijaita juurikin tuossa läntissä.

Tämä kohta näyttää hyvältä, kun siihen on kärrätty sammalta peittämään rikkaruohoja.
Tämä kohta näyttää hyvältä, kun siihen on kärrätty sammalta peittämään rikkaruohoja.

Meillä vesi on järvessä tummaa ja sieltähän se vesi pitäisi puroon tuoda. Mietin, että miltä se sitten näyttäisi? Kamala homma, jos rakentaisi ensin tuskalla poron ja lopputulos näyttäisi siltä kuin kuravesi virtaisi ojassa. Joten tuumailen tätä vielä.

Viimeisen läntin perkaus

Se viimeinen läntti vielä on pihassa hoitamatta. Kyseinen läntti kasvaa siis vaan heinää ja se on tosi epätasainen. Sen vieressä kasvaa iso koivu, eli se ei ole ihan se paahteisin kohta, mutta koska se on sen verran avoimella paikalla, niin ei siinä kunttakaan pärjää.

Tätä ärsyttävää pulloharjaa kasvaa joka puolella tonttia.
Tätä ärsyttävää pulloharjaa kasvaa joka puolella tonttia.

Ajattelin, että jos tekis siihen jonkun lavan ja asettaisi sen päälle jonkun hienon koristeen. Historallista tykkiä siihen vähän kaavailin, mutta siihen eivät rahat riitä. Vanhat, isot, historialliset tykit maksavat paljon, koska sellainenhan sen pitäisi olla, eihän tuohon mikään pikku tykki käy. Ehkä lavaa ja tykkiä todennäköisempi vaihtoehto on jokin muu koriste. Vanhaa puuvenettä olemme torista etsineet, sen ympärille voisi tehdä kivistä koristeita ja istuttaa jotain sinistä kukkaa vedeksi. Niin tai näin, niin tämä kohta pihamaasta on tulevan kesän pääprojektini.

Kallion esiin kaivamista

Tämä on kanssa sellainen välipalahomma. Kun muu ei oikein huvita, niin aina voi kaivaa kalliota esille. Jos olisimme kutsuneet paikalle Huvilan ja Huussin tai jonkin muun ihanan muutosohjelman väen, ne olisi ihan varmasti kaivaneet kauniin kallion esille jollain pienoiskaivurilla.

Kallion eteen on istutettu vaalean lehtinen pensas tuomaan valoa.
Kallion eteen on istutettu vaalean lehtinen pensas tuomaan valoa.

Kallio on ihanaa, sellaista ikiaikaista ja voimasta, jota ei mikään hetkauta. Mökki seisoo kalliolla ja sitä on jo hienosti nähtävissä ympäri tonttia. Kallio on siitäkin kivaa, että siinä kasvaa sammalta, jota minä tasaisin välin kuorin siitä pois ja istutan ympäri tonttia peittämään hankalia ja rumia paikkoja. Samalla saan kauniin kallion taas hetkeksi esiin. Omissa silmissäni tulevaisuudessa koko tontti on täynnä vaan rikkaruohotonta kunttaa ja pehmeää sammalta ja täydellisesti kasvavia kukkapenkkejä ja koko kesän kukkivaa apilapeltoa.

Tuohon mielikuvaan on vielä pitkä matka ja paljon on hommaa, mutta tuskin maltan odottaa.

Viime kesän kukkapenkkien rakentamisesta voi lukea TÄSTÄ.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.