Sininen hetki kesämökillä

Miksi kukaan haluaisi mökkeillä talvella?

Grilli on pakattu varastoon ja vene käännetty talviteloille. Pihahommat on konkreettisesti jäässä ja eikä mitään oikein voi rakennella, niin mitä siellä mökillä voi tehdä? Miksi kukaan haluaisi mökkeillä talvella? Eikö se talvella mökkeily ylipäätään ole vähän hankalaa. 

Mökkimatka

No on se hankalaa. Tai jos ei hankalaa, niin hankalampaa. Ei sitä voi kieltää. Aivan jo siitä lähtien, kun kotona pakkaa autoa talvipakkasessa ja rapsuttaa paksua jäätä ikkunoista pois. Mukavampaahan pakkaaminen on kauniina kesäpäivänä. Sitten joutuu ajamaan pikkuisen liian liukkaalla tiellä mökille. Ne joilla on hyvät naapurisuhteet tai muuten vain ennakkoon tilattu aurauspalvelu, pääsevät autolla mökin pihaan saakka. Toiset taas jää kunnan ylläpitämän tien varteen ja kahlavat siitä tavaroita kantaen umpihangessa mökille.

Kuuraiselta näyttää joka paikassa.
Kuuraiselta näyttää joka paikassa, auton ikkunat ja mökin saunan ikkunat myös.

Lämmittäminen

Nyt ollaan siis kuitenkin jo perillä. Jos kyseessä on edelleen ihan vain mökki, eikä talviasuttava huvila, missä on lämmöt päällä jatkuvasti, on seuraavana vuorossa lämmittäminen. Meidän mökillä pidetään ilmalämpöpumpun avulla peruslämpöä yllä ja mökille saavuttaessa ensimmäisenä hommana on laittaa tuli takkaan. Ja puuhellaan, jos on oikein kylmä. Kun molemmista on ekat pesälliset palanut loppuun alkaa tarkenemaan niin paljon, että voi ottaa paksuimmat vaatteita pois. Lämmitys hommaa riittääkin sitten niin kauan, kuin aikoo talvella mökillä viettää olla.

Tuhustelu

Tähän väliin voisin vastata yhteen noista ekan kappaleen kysymyksistä: mitä siellä mökillä voi tehdä talvella? Tuhustella, pitää tulta, lämmittää, laittaa tulet takkaan. Tähän lämmittämishomman menee talvipäivästä reilusti aikaa. Varsinkin, kun tähän lisää vielä saunan lämmittämisen, niin ei sitä nyt ihan kamalan paljon muuta tekemistä tarvitse. Ja tämähän on aivan ihanaa puuhaa.

Nuotion tekeminen talvella lumessa on ainakin turvallista, ei syty maastopalo.
Nuotion tekeminen talvella lumessa on ainakin turvallista, ei syty maastopalo.

Kilpailen yleensä itseni kanssa siitä saanko tulet takkaan yhdellä tikulla ja harvoin tässä onnistun. Syytän tästä tulitikkuja, jotka ei tahdo palaa, vaikka miten päin tikkua kädessäni pitelisin. Kun saan ne tulet syttymään, voin vaan tuijotella liekkeihin ja siinä sitä on puuhaa ja ajanvietettä. Kesällä ei voi laittaa tulta takkaan ja harvoin tulee edes sisällä istuttua, joten talvi on tähän puuhaan ihan otollinen aika.

Avanto

Parin viime vuoden aikana tuntuu, että kaikki ovat alkaneet harrastaa avantouintia. Minä en sitä harrasta, mutta avanto pitää silti olla, koska talvella vesi ei tule saunalle muuten kuin avannosta nostamalla. Koska mökkeilyä on meillä harjoiteltu nyt jo muutama vuosi, ollaan opittu tekemään sellainen isompi avanto mistä mahtuu vain kaapaisemaan kerralla koko ämpärillisen vettä.

Laiturin vieressä on avanto, mistä kannetaan vesi saunalle.
Laiturin vieressä on avanto, mistä kannetaan vesi saunalle.

Aikaisemmin meillä piti joka kerta tehdä kairalla reikä jäähän ja siitä pienestä kolosta käsipumpulla pumpata vesi ämpäriin. Ärsyttävää puuhaa. Ja vihaan sitä keltaista pumppua. Se on niin suuri ympärysmitaltaan, että mun käsi ei yllä pitämään siitä kunnolla kiinni tumput kädessä. Joten ei auttanut kuin riisua tumput, jolloin aina vettä hakiessani oli näpit ihan umpijäässä. Ja ei ole vain yksi kerta, kun pumpun toinen osa on hulahtanut kairan reiästä järveen ja sitä on sitten sieltä pitänyt yrittää onkia esiin. Kyseinen ongelma ei esiinny meidän perheessä kenelläkään muulla kuin minulla, koska kaikkien muiden käsi pystyy puristamaan tuota typerää keltaista vekotinta.

Saunan lämmitys

Kun on saanut vedet kannettua ja puut pesään palamaan, niin sitten vain hipsii kylpytakissa nopeasti saunalle. Saunoo ja vilvoittelee, saunoo ja pyörii lumihangessa, saunoo ja vilvoittelee.

Saunan lämmittäminen kuuluu mökille kaikkina vuodenaikoina, talvella nyt varsinkin.
Saunan lämmittäminen kuuluu mökille kaikkina vuodenaikoina, talvella nyt varsinkin.

Tässä on sitten se toinen mitä voi tehdä mökillä talvella. Sitä voi tehdä kesälläkin, mutta talvella se erityisen ihanaa. Ulkona on kylmä ja saunassa sellainen super-höyryinen ilma ja vähän mystinen tunnelma. Mystinen varsinkin, jos on vähän vinossa oleva vanha mökkisauna, jonka ovi sulkeutuu talvella joko liian tiiviisti tai ei tahdo mennä kunnolla kiinni. Lumi tulee kengissä eteiseen ja varpaita palelee kun ottaa sukat pois.  

Ruuanlaitto

Tähän panostan kyllä kesälläkin, mutta talvella on ruuanlaitossa vähän rauhallisempi tahti. Meillä on vanhanaikainen tapa syödä iltaruoka kello viisi, mutta se ei mökillä ikinä toteudu, homma venyy helposti kuuteen tai seitsemään. Talvisin voi haudutella patoja pidempään tai rakennella kolmen ruokalajin illallisia, kun muuta hommia ei ole niin paljon, eikä tule viihdyttyä ulkona niin pitkään.

Rauhallinen oleskelu

Tämän suuntaan ollaan menossa meilläkin. Luulen ainakin, koska sitä mukaan, kun mökillä hommat valmistuu, niin pitäisi olla aikaa vain olla. Me on ostettu mökki paikaksi missä voi touhuta kaikenlaista, joten minua ei yhtään haittaa, vaikka vielä ei olla tuossa vaiheessa menossa. Enemmän mulle tulee rauhaton olo, jos ei saa mitään aikaiseksi ja tykkäisin touhuta sisälläkin jotain.

Penkin kun putsaa, voi istua ja katsella tulta nuotiossa ja jään peittämää järveä.
Penkin kun putsaa, voi istua ja katsella tulta nuotiossa ja jään peittämää järveä.

Me saatiin mokille vanha lipasto, missä on kauniit koristereunukset, tuollaiset pallokuviot ovien ja tasojen ympärillä. Yhtenä iltana, kun ei ollut muuta puuhaa, pesin noita koristeita hammasharjalla puhtaaksi. Koska tein hommaa joulukuussa oli tunnelma mökissä hämärä, joten voin vaikka vannoa, että ei tullut puhdasta. Mutta onko sillä niin kamalasti väliä, musta oli mukava tuota puuhaa pikkuhiljaa tehdä aikani kuluksi.

Huussikäynnit

Palaan takaisin siihen, miksi mökkeily talvisin on haastavaa. Kun ulkona on pakkasta viisitoista astetta, niin ajatuskin paljaista pakaroista huussissa alkaa paleltamaan. Päivällä sen vielä voi kestää. Mutta jos yöllä iskee pakottava tarve nousta lämpimästä sängystä ja mennä pissalle, niin kyllä ärsyttää. Tässä on minulle se hankalin asia talvi mökkeilyssä.

Siellä se huussi seisoo, lumen ja jään keskellä.
Siellä se huussi seisoo, lumen ja jään keskellä.

Olisko parempi olla vain KESÄmökki

Olen miettinyt tätä. Jos meillä olisi vain kesämökki, kerkeisikö talvisin tekemään kyllikseen kaikkea muuta kuin mökkeilemään? Ja sitten, kun se kevät vihdoin koittaisi, odottaisiko mökille pääsyä vielä enemmän ja viettäisikö siellä sitten kesällä enemmän aikaa?

Valinta on sinällään helppo, koska meidän mökin on rakentanut joku muu ja me vain nautitaan hänen tekemistä valmiista valinnoista. Hän oli valinnut, että mökki on talviasuttavaksi rakennettu ja hyvin onkin rakennettu. Minä teen sitten omat valintani, paljonko siellä vietän aikaa. Tällä hetkellä käyn siellä tasaista, mutta harvemmin kuin kesäisin.

Lue muistoja keväältä, siihen on enää neljä kuukautta aikaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.