
Keväiset puuhat mökillä
Keväiset puuhat mökillä alkaa olla pian valmiit. Vene vielä pitää kääntää, vaikka syksyllä vannoin, että jääköön kumolleen ikuisiksi ajoiksi. Soutelemiseen on jäänyt ihan liian vähän aikaa menneinä kesinä, mutta jospa nyt vaikka ryhdistäytyisi tuossa asiassa.
Mistä aloittaa?
Minä aloitan keväällä yleensä ulkoa, eli pihahommilla. Sisällä ei malta muutenkaan könöttää, jos vaan yhtään sää antaa periksi pihamaalla pyörimiselle. Aikaisemmin, kun pakollisia rakennuspuuhia oli enemmän, on hommia painettu sadetakki päällä, joten joku pikku ropina ei yleensä mitään haittaa.
Pihalla tehtävät puuhat
Ihan ensimmäisenä puhdistin kulkuväylät, terassialueet ja pysäköintipaikan lehtipuhaltimella kaikesta moskasta ja roskasta. Oli toki täysin turha homma, koska lisää roskaa tipahteli siihen samantein, mutta hetken aikaa joka paikka näytti tosi siistiltä. Lehtipuhallin on mun lempivekotin, koska mökillä lehtiä ei tarvitse kuljetella minnekään pois vaan ne voi vaan puhaltaa pensaiden alle ja katteeksi sellaisiin kohtiin mihin rikkaruohot tahtovat kasvaa.

Lehtipuhallinta taitaa olla pakko käyttää toisenkin kerran, jotta kulkuväylät pysyvät puhtaina, mutta se ei ole mikään kovin suuri homma. Asiaa auttaa jättipitkä sähköroikka ja tarpeeksi ulkopistorasioita. Silloin liikkuminen ympäri tonttia puhaltimen kanssa on nopeaa ja helppoa. Viime vuonna saatiin vihdoin loputkin sähköt vedettyä mm. terassille ja puuvajalle, joten pistokkeita on nyt riittävä määrä.
Eihän noita kulkureittejä mikään pakko ole putsata, kulkea voi vähän roskaisellakin väylällä. Ne nyt vaan näyttää jotenkin siistimmiltä ja skarpimmilta, kun ovat siistejä ja toinen syy on rikkaruohojen kasvu. Kun nuo väylät on puhtaan, erottaa rikkaruohot helpommin ja ne saa siitä pois.
Rikkaruohot
Tässä toinen homma minkä teen keväisin, myrkytän rikkaruohot kulkureiteiltä. Puutarhamyymälöistä saa tähän hommaan sopivaa ainetta. Rikkaruohot on kyllä sitkeitä otuksia ja ne kasvaa melkein mistä vaan. Viime kesänä tein mökin viereen uuden kukkapenkin sellaiseen kohtaan, mikä oli ollut pressulla peitettynä pari kesää. Se siis odotti tuota kukkapenkin perustamista ja yritin saada siinä kasvavat kielot, vuohenputket, heinät ja muut kasvit kuolemaan auringon puutteeseen peittämällä ne pressulla. Ei toimi. Kieli kasvoi pressusta läpi ja ainakin vuohenputki tuntuu voivan ihan hyvin tuossa uudessa kukkapenkissä. Sieltä se pilkistää kivikkokasvien joukosta.
Kulkureittien lisäksi rikkaruohot tosiaan kasvaa kukkapenkeissä ja muissa ei toivotuissa paikoissa. Sieltä niitä pitää sitten vaan kitkeä pois. Ja tämähän ei ole mikään keväinen homma, joka tekisin kauniissa auringonvalossa kesämekkosessa liihotellen. Ei, vaan tätä homma riittää ihan koko kesäksi, siitä hetkestä kun lumi sulaa, siihen hetkeen kun maa jäätyy.

Kävin puutarhamyymälässä puutarhurin juttusilla ihan mökin omistamisen alussa kysymässä neuvoja järkyttävään tonttiimme. Sainkin tosi hyvä neuvoja, joista yksi paras oli tämä: jaa piha alueeseen josta haluat pitää huolta ja alueeseen, joka saa vaan olla. Oma jatkoni tälle ohjeelle oli, että pidä eka alue pienenä. Tätä yritän sitten toteuttaa ja keskittyä pitämään kunnossa vain osaa pihasta. Muualla saa sitten heinä kasvaa ja selviän tilanteesta kääntämällä sinne suuntaan selkäni. Joka paikkaa en voi pitää kunnossa, siihen ei vaan aika, eikä voimat riitä.
Talvikamat pois ja kesäkamat tilalle
Meidän mökillä on rakennuksen alla varastotilaa, mutta sitä on sen verran vähän, että talvi-kesä ja kesä-talvi vaihdon tulee tapahtua päivässä. Nyt roudasin talveen liittyviä tavaroita, kuten lumikolan ja jääkairan varaston eteen. Nostelin ihanat kesäkalusteet ja kukkaruukut ulos ja asettelin paikoilleen. Sitten annoin talvitavaroiden lojua varaston edessä viikon verran, kunnes sain aikaiseksi asetella ne paikoilleen. Aina ei tuu heti valmista, mutta vähän ajan päästä.
Huussin tyhjennys
Tämä on ihan pakollinen homma heti, kun vanha huussikomposti on niin paljon sulaa, että sitä voi levittää kukkapenkkeihin. Meillä huussikompostin kierto toimii niin, että toissavuotinen satsi siirtyy lannoitteeksi ja viimekesäinen vielä odottaa. Toissavuotisen tyhjentynyt astia taas saa uuden satsin sisäänsä odottamaan maatumista.
Kukkapenkit ja kesäkukat
Kukkapenkkeihin lisään tosiaan syksyllä tippuneiden lehtien päälle suoraan huussikompostia lannoitteeksi aina keväisin. Minun kukkapenkit on niin uusia, että tämä on oikeastaan ensimmäinen kesä, kun ne kaikki on valmiina ja tämä lannoitusmetodi on kaikkialla käytössä. Joten ihan en ole varma miten se toimiin. Pitääkö kesällä lisätä vielä jotain lisäravintoa? Minun mummuni on opettanut lannoittamaan kukkasia kanankakalla ja sitä ostinkin innoissani kokonaisen säkin. Voin sanoa, että siitä riittää tosi moneksi vuodeksi eli ihan vähän pienempikin määrä olisi riittänyt.

Kotona meillä on lehtikotiloita, joten siellä en jätä vanhoja lehtiä kukkapenkkeihin maatumaan. Mutta mökillä tätä riesaa ei ole, joten maatukoon ja muuttukoon mullaksi kaikki risut ja männynkävytkin huussikompostin alla.
Talvella usein kippaan tuhkat takasta kukkapenkkeihin, joten en ole sen lisäksi levittänyt enää kalkkia kukkapenkkeihin. Tämäkin on vanhan kansan, mummon ja anopin neuvoja ja ihanan mökkinaapurini neuvoja, joten näillä ohjeilla mennään.
Suurella mielenkiinnolla odotan, miten kukkapenkit pärjäävät tänä kesänä. Ainakin talvesta oli kaikki kasvit selvinneet, joten se jo lupaa hyvää.
Viimeinen silaus
Viimeinen silaus on pihakalusteiden asettelu, pehmusteiden ja tyynyjen roudaaminen ja yleinen fiilistely. Pitäisikö tuon kukkaruukun olla tässä vai tuossa? Nämä voi olla vaikeita kysymyksiä, joiden pohtimiseen saattaa haluta käyttää pitkänkin aikaa. Pitää katsella sitä ruukkua oikealta ja vasemmalta.

Voisiko sitä olla tyytyväisempi, kun koko kesä on vielä edessä. Voi ensimmäisen kerran istua iltapalalla terassilla ja katsella järvelle. Tämä lienee niitä hetkiä, miksi se mökki hankitaan.
Huussista tässä blogissa on muuten kirjoitettu jo useampikin teksti. Huussi on pakollinen löytyy TÄSTÄ ja kipakka kirjoitus ”jos et pysty tyhjentämään huussia, älä osta mökkiä” taas löytyy TÄÄLTÄ.
