Kevät on saapunut mökille ja aurinko paistaa terassille.

Kannattiko ostaa kesämökki?

Meidän mökin ostamisesta on nyt viisi vuotta aikaa. Me on saatu valtavasti asioita tehtyä ja tänä keväänä on jo selvästi rauhallisempi tunnelma. Nyt kerkeää miettimään, että kannattiko ostaa kesämökki?

Aikaisempina keväinä on ollut isoja projekteja, jotka on ollut pakko saada valmiiksi. Ihan vaan jos muutaman mainitsen, niin työn alla on ollut huussi, vierasmökki, päämökin maalaaminen sisältä, sähköjä, kulkuväylät, piha-alueita, kukkapenkkejä, puuvaja, laituri, palju ja terassi. Jos pitäisi aloittaa uudestaan, niin mitähän sitä tekisi toisin?

Muistan sen paniikin kun mökki oli ostettu ja tekemistä oli valtavasti.

Ainakin ostaisimme juuri tämän saman mökin. Vaikka muistankin kirkkaasti sen paniikin, kun mökkikaupat oli tehty ja tekemistä oli valtavasti. Siis ihan järkyttävän paljon. Meidän mökki oli ollut käyttämättömänä jonkin aikaa, mutta edellisen omistajan kaikki tavarat olivat vielä mökissä. Itse rakennus oli periaatteessa valmis, mutta niin monesta kohdasta pahasti kesken tai huonosti hoidettu. Pihalla ei tiennyt mihin päin katsoa. Joka suunnassa näkyi jotain, joka huusi ”aloita minusta!” Osa hommista piti saada valmiiksi heti, kuten mökin tyhjennys ja siivous, jotta mökillä pystyi yöpymään.

Kun kesämökki ostettiin, oli sen pihan täysin villiintynyt.
Kun kesämökki ostettiin oli sen piha täysin viillintynyt.

Meillä on hyvin puheliaita ystäviä. Yleensä heillä ei jää sanat kurkkuun, mutta meidän mökki sai pahimmankin kälättäjän mykäksi. Siis ihan hipi hiljaiseksi.  Luulen, että he miettivät miten kertoa meille, että hullut, minkä järkyttävän paikan olette ostaneet! Tästä ei tule ikinä mitään! Onneksi me aviomieheni kanssa molemmat nähtiin ohi romun ja rikkaruohon ja pystyttiin kuvittelemaan miltä lopputulos tulee näyttämään. Sitten kun on valmista, joskus monen vuoden päästä. Eniten ostopäätökseen vaikuttava asia oli hieno maisema järvelle.

Sama kohta kesämökillä viisi vuotta mökin ostamisen jälkeen.
Sama kohta viisi vuotta ostamisen jälkeen. Hyvältä alkaa näyttää!

Kun me aloimme etsiä mökkiä, ei ollut tarkoituskaan löytää valmista paikkaa. Me haluttiin ostaa kesämökki, missä voisimme nikkaroida, remontoida, askarrella ja puuhastella kaikenlaista. Ja tietysti rennosti mökkeillä, uida ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Siltä osin ostamamme mökki oli ihan sopiva, toki tuota nikkaroitavaa tuli tässä tapauksessa roppakaupalla. Mutta en kyllä suosittele tätä lähtökohtaa kaikille. Jos mökkiä ostavalla porukalla on vaativat työt tai pieniä lapsia tai mökille on pitkä matka, harkitsisin tarkkaan ennen kuin ostaisin jonkun pommin. Kyllähän sitä tekisi, jos tunteja päivässä riittäisi. Valitettavasti niitä on vain se 24 kappaletta, mistä moni, moni muu asia vie osansa ja sille remontille jää vain rippeet.

Vessassa täytyy käydä ja vanhalla, haisevalla huussilla saa karkotettua niin vaimon kuin vieraatkin

Nyt jos aloittaisin uudestaan en tekisi mitään toisin. No, toki jotain yksityiskohtia, mutta isot päälinjat menisivät edelleen samassa järjestyksessä.

 • Mökin tyhjennys ja siivous, tehosiivous, supersiivous ja desinfiointi
  • Jotta mökillä voi ylipäätään olla, pitää olla puhdasta. Koska meidän mökissä ei ollut asunut ihmisiä, sinne oli muuttanut metsänelämiä. Siksi siivoukseen piti alussa panostaa oikein tosissaan.
 • Huussi kuntoon
  • Vessassa täytyy käydä ja vanhalla, haisevalla huussilla saa karkotettua niin vaimon kuin vieraatkin. Uusi huussi oli meillä ihan ylimpänä työlistalla. Jotenkin olen häivyttänyt mielestäni kamalat muistot siitä vanhasta huussista, koska nyt kun muistelen, en ole varma istuinko siellä ikinä.
 • Sauna kuntoon
  • Lauteilla häipyy kaikki murheet, remonttimurheetkin. Sauna oli onneksi kylvettävässä kunnossa, joten se tarvitsi vain tehopesun ja pientä somistusta. Siinä on kaikki kulmat vinossa ja hirret huonossa kunnossa, joten joskus sen tilalle nousee uusi sauna. Mutta se homma ei ole työlistalla vielä hetkeen.
 • Pihalle joku kohta, missä voi kahvikuppinsa kanssa istua
  • Siksi se kesämökki ostetaan, että voidaan viileässä kesäillassa toppatakissa grillata ystävien kanssa. Terassi on kiva olla ja sehän voi olla iso tai pieni. Meillä tehtiin terassi kahdessa osassa. Jotta päästiin mahdollisimman pian grillaamaan, nikkaroitiin ensin pienempi pala ja toisena kesänä laajennettiin terassia, tehtiin katos ja portaat.

Aika perushommia, sitä nikkarointia ja remontointia mitä haluttiinkin. Eli siltä kantilta katsoen kannatti ostaa mökki. Ja silmilläkin katsoen kannatti, koska maisema on niin kaunis. Se, että mökillä sielu lepää ja mieli rauhoittuu, ei ole yhtään liioiteltua. Kun meidän mökille saavuttaessa käännytään toiseksi viimeisestä risteyksestä, tuntuu kuin aivoni tyhjenevät kaikesta pakollisesta. Valitettavasti sama homma tapahtuu sunnuntaina toisin päin: samassa risteyksessä kaikki hoidettavat hommat syöksyy takaisin mieleeni. Mutta näiden kahden hetken välissä on päässäni varsin rauhaisaa.

Kaunis syysmaisema mökin terassilta.
Tämän maiseman takia valitsimme juuri tämän mökin, vaikka töitä olikin aluksi paljon.

Joten jos olet nyt ostanut mökin, otat vaan rauhallisesti ja etenet homma kerrallaan. Meillä on edelleen monta kohtaa tekemättä. Mutta olen niin iloinen niistä kohdista, jotka ovat valmiit, että näen vain ne ja käännän tarvittaessa selkäni keskeneräisille paikoille.  Ne vieraat, jotka meidän visiota aluksi hämmästelivät, alkavat myös nähdä mihin olemme tähtäämässä. Toinen viisi vuotta ja sitten varmaan on jo valmista.

Täällä tarinaa miten taistelen mökkipihan kanssa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.