Naapurista saatuja kasveja.

Mökkipuutarhan kevättouhut

Minä hoidan puutarhaa mökillä ja kotipihassa aivan erilailla. Suurin syy on se, että kotona on lehtikotiloita ja mökillä ei. Samasta syystä en myöskään tuo mitään kasveja kotoa mökkipihalle, vaikka kotipihassa kukkapenkit kaipaisikin harvennusta. Mukavalta mökkinaapuriltani olen kasveja saanut, mikä on ollut valtava säästö kun olen uusia kukkapenkkejä perustanut. Mökkinaapurin pihassa olen myös nähnyt miltä kyseinen kasvi näyttää ja tiedän, että se ainakin pärjää sillä alueella missä mökkimme sijaitsee. Saanko kyseisen kasvin kasvamaan yhtä komeana kuin naapuri, se onkin sitten oma juttunsa.

Hei, hei perheeni, nähdään syksyllä!

Äiti siirtyy kesäksi kukkapenkkiin kyykkimään.

Kotona puhdistan lehtipuhaltimella kaikki lehdet kukkapenkeistä. Mökillä teen ihan toisin päin ja puhallan kaikki lehdet kukkapenkkiin. Sen jälkeen levitän multaa tai kompostia päälle. Lehdet saa maatua suoraan syntysijoilleen. Kun lehtikotiloita ei mökillä ole, ei tarvitse miettiä, että rakensinpa kukkapenkkiin niille lehdistä mahtavan pesän minne piiloutua. Muutenkin puutarhahommat mökillä on helppoja, kun lehdet ja risut voi sijoittaa omalle tontille maatumaan. Kaupungissa ne täytyy kuljettaa tontilta pois ja se on minusta kamalin homma. Kyllä minä haravoin, mutta kuka veisi haravointijätteet kaatopaikalle?

Nyt vannon hyvän lehtipuhaltimen nimeen.

Ennen olin sitä mieltä, että haravalla ne lehdet pitää raapia pihasta pois. En enää. Nyt vannon hyvän lehtipuhaltimen nimeen. Lisäksi saatan jotain haravallakin raapia, mutta pääosin keskityn puhaltelemaan. Jos oma lehtipuhaltimeni joskus hajoaa, saatan tirauttaa muutaman kyyneleen, koska se on niin hyvä vekotin. Kevyt ja tehokas. Siinähän ne tärkeimmät ominaisuudet tulikin. Lisäksi pitää olla älyttömän pitkä sähköjohto, jotta pääsee etenemään reippaalla vauhdilla kun into iskee päälle. Onneksi sitä intoa yleensä keväällä riittää, kun on koko talven odottanut pihalle pääsyä.

Lehtipuhallin odottaa hommien alkamista.
Maailman paras lehtipuhallin: kevyt ja tehokas.

Mökille on tehty erilaisia polkuja ja kulkuväyliä kivituhkasta, sorasta ja kuorikkeesta. Haluan pitää ne puhtaana ihan vain siksi, että silloin ne ovat siistejä ja kivannäköisiä. Ja myös siksi, että ajattelen sillä hillitseväni vähän rikkaruohojen juurtumisen noille poluille. Siksi puhallan niistä joka kevät ja syksy roskat pois.

Polku mökkipihalla.
Kivillä reunustetut portaat on päällystetty kivituhkalla.

Ystävillämme on ihana kesäpaikka, missä koko piha on täynnä puolukoita kasvavaa kunttaa. Välissä risteilee kävelyreitit. Se on minusta niin kaunis, mutta omasta pihastamme ei koskaan tule sellaista. Meidän pihassa on paljon avoimia, aurinkoisia paikkoja, missä kuntta ei pärjäisi. Meille on tehty leveitä kulkureittejä pienten polkujen sijaan, koska sillä olen saanut vallattua alaa villivatulta ja heinältä ja muilta rikkakasveilta. Kun Pia ja Villivattu tappeli, niin Pia voitti!

Kun Pia ja Villivattu tappeli, niin Pia voitti!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.