Puissa ne linnut viihtyy.

Linnutkin ovat alkaneet kiinnostaa minua

Olin kiltti kympin tyttö. Koulussa pärjäsin biologiassa ”hauki on kala, ahven on kala, lahnakin on kala” tyylisellä pänttäämisellä.  Nyt mökillä lentää kaikenlaista lintua ja järvessä ui monenlaista kalaa, olisi hyvä, jos olisi opiskellut elämää, eikä koenumeroita varten. En tunnista lintuja ulkonäöltä, enkä varsinkaan laulusta. Ja ihan totta kun puhutaan, niin koko asia ei ole minua aikaisemmin kiinnostanut pätkääkään.

Ihanat joutsenet

Joutsenen tunnistan ja niitä ylväitä otuksia onkin mökkimme lähellä useampi pariskunta. Kun mökki ostettiin, haaveilin muovisesta joutsensomisteesta rantaan. Sellaista ei tarvinnutkaan hankkia, kun joutsenia voi seurata elävänä koko kesän. Ne riitelevät, pariskunnan mies ja nainen keskenään ja välillä yhtenä rintamana muiden pariskuntien kanssa. Ne lipuu ylväästi pitkin tyyntä järveä ja jättää itkettävän julmasti heikon poikasen pärjäämään yksin kovassa aallokossa. Ne keskustelevat kovaäänisesti keskenään laskeuduttuaan järvelle ja mun mielikuvitus kehittää niihin ihan omat vuorosanat. Ihania olentoja.

Laiturilta voi seurata joutsenten touhuja, järvellä niitä pesii yksi pariskunta.
Laiturilta voi seurata joutsenten touhuja, järvellä niitä pesii yksi pariskunta.

Linnunpöntöt

Linnunpönttöjä on pihassa vaikka kuinka monta. Niitä oli siellä jo valmiina ja osa on saatu tuliaisina ja pari on itsekin pitänyt nikkaroida. Viime kesänä osuttiin istumaan terassilla juuri, kun yhdestä linnunpöntöstä lähti poikaset lentoon. Hienoin luonto-ohjelma mitä vaan voi olla! Ne lentää liipotteli pesänsuulta todella haparoivasti ekalle vastaantulevalle oksalle, lepäsi siinä hetken ja lähti uudestaan lentoon kadoten kaukaisuuteen. Eivätkä tulleen enää takaisin. Koska sekä lintujen nimet, että niiden käyttäytyminen on mulle ihan outoa, tämä oli mulle yllätys. Linnut eivät siis asu siinä pöntössä yhtään sen pidempää! Mihin ne siitä heti lähtee? Taidan soittaa luontoiltaan.

Terassin ympärillä on monta linnunpönttöä, joten siinä niiden elämää on kiva seurata.
Terassin ympärillä on monta linnunpönttöä, joten siinä niiden elämää on kiva seurata.

Linnunpesät halkopinoissa

Meidän laittamien pönttöjen lisäksi lintujen omia pesiä on siellä täällä, erityisesti halkopinoissa. Kun mökillä käy pieniä vieraita, pitää näitä pesiä käydä aina hyvin varovaisesti kurkkimassa. Ja hyvin varovaisesti pitää saunapuutkin hakea, jos pesä sattuu olemaan siinä pinossa missä on kuivia puita. Muksut ovat niin hauskoja, kun ne innostuvat kaikesta tämmöisestä ihan valtavasti. Ja kurkin minäkin niitä poikasia, joten lapsellinen taidan olla ittekin.

Pönttöjä telkille

Telkkä parvi myös pyöri järvellä kesän alussa. Meillä on niitä varten jo yksi pönttö valmiina ja toinen kiinnitettiin juuri äsken. Aviomies sanoo, että telkkä karsastaa ihmisen hajua, joten voi olla, ettei tänä kesänä siihen vielä tule asukkaita. Sen pitää ensin saada ilmaantua ja tuulettua, kun me on sitä käpälöity.

Vanhassa pöntössä oli yhtenä kesä Telkkä-mamma ja sillä siellä munia oikein montakin kappaletta. Joku meni pieleen ja munat jäi pönttöön, eikä mutsia enää näkynyt. Välillä otan nämä luontoilmiöt liian vakavasti, kun aivan rupesi suruttamaan, että mitähän siinä oli tapahtunut. Ei se äiskä niitä sinne ois yksin jättänyt, jos ei jotain karmeaa ois käynyt.

Telkän pönttö on iso ja niitä on pihapiirissä nyt kaksi.
Telkän pönttö on iso ja niitä on pihapiirissä nyt kaksi.

Enkä tästä syystä Tikka tai Palokärki ei ole minun suosikki. Se törkeästi häiritsee muiden lintujen kotirauhaa ja terrorisoi niiden poikasia. Ja nakuttaa reikiä meidän puihin. Mutta tästä aiheesta mä oon mötkottanut jo aikaisemmassa tekstissä, joten sitä voi käydä lukemassa TÄSTÄ.

Luontokuvaaminen ei onnistu

Lintuja tulee seurattua, mutta ei valokuvattua. Osin siksi, että otan kuvat tavallisella kännykällä, eikä sillä ihan kovin kauas tsuumailla. Lisäksi mulla ei tahdo hermo kestää odottaa. Voin kyllä kärsivällisesti rapsuttaa jotain laastia vaikka kuinka kauan, mutta yhtään en jaksa istua rauhassa ja odottaa, että lintu tulis ulos pöntöstä. Siksi kuvat liittyy luontoon ja maisemaan, eikä niinkään lintuihin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.