Juoksevaa vettä tulee hanasta mökillä.

On siis kevät: mökillä vesi tulee ja menee

Tämä on riemuntäyteinen kirjoitus juoksevasta vedestä. Seuraavat seitsemän kuukautta meidän mökillä vesi tulee ja menee. Otsikkokin on naivi kuin mikä, mutta ei haittaa!

Talvella meidän mökin vesihommelit menee näin

  • juomavesi viedään mökille kanisterilla
  • vesi menee, eli juoksee mökissä lavuaarista pois
  • vesi ei tule, pesuvesi kannetaan ämpärissä sisälle
  • saunalle vesi kannetaan järvestä, joko kauhomalla ämpärillä avannosta tai pumppaamalla käsipumpulla

Kesällä taas, hommat toimii näin

  • juomavesi tuodaan edelleen kanisterilla ja vesi menee, eli juoksee lavuaareista pois
  • vesi tulee hanasta mökin keittiössä, terassilla ja huussissa. Tämä vesi tulee pumpulla järvestä, joten se ei ole juomakelpoista
  • saunalle vesi tulee letkusta ja tämä se vasta mahtavaa onkin

Tällä hetkellä kaikki juokseva vesi on kylmää. Ehkä kyllästyttyäni tähän valtavaaan luksukseen, joka meillä nyt mielestäni vallitsee, alan haaveilla aparaatista, joka lämmittäisi vettä. Mutta juuri nyt olen hyvin tyytyväinen, koska mökkimme on mielestäni huippuvarusteltu.  

Vesijohto kipuaa mökillä myös huussiin.
Vesijohto kipuaa mökillä myös huussiin.

Pärjään mökillä ihan hyvin talvellakin, vaikka vesi ei juokse sisälle. Se pätkä kestää kuitenkin vain lokakuu-maaliskuu välisen ajan, ja silloin yleensä mökkeillään muutenkin vähän vähemmän. Pärjäsimme pitkään koko vuoden ilman juoksevaa vettä. Kaikki mahdolliset vesiputket, letkut, liittimet ja hanat on aviomies viime kesänä viritellyt lopullisesti paikoilleen. Se päivä oli juhlimisen arvoinen kun kaikki viimein toimi ja vesi virtasi.

Juomaveden tuominen kotoa ei myöskään tunnu minusta ylivoimaiselta. Aina välillä tulee vastaan mökkeilijä, joka on teettänyt mökilleen porakaivon ja kyselen kyllä kiinnostuneena sen asentamisesta lisätietoja ja mitä se maksoi. Tähän asti sille ei kuitenkaan ole tullut niin suurta tarvetta, että olisi sellaista vakavasti harkittu.

Juomavesi tuodaan mökille kanisterissa.
Juomavesi tuodaan mökille kanisterissa.

Kun aviomies vetää kahluuhaalarit päälle ja kuljettaa vesiletkun järveen, on se aina yhtä iloinen tapahtuma.  Kieltämättä se helpottaa arkea, erityisesti saunomista, kun vettä ei tarvitse kantaa saunojia varten. Käsienpesu ja astioidentiskaus helpottuu huomattavasti. Viime kesänä mökille rakennettiin terassille kesäkeittiönrunko ja siihen ostettiin Torista vanha teräsallas. Sellainen iso, missä on syvät altaan sekä pesemistä, että huuhtelemista varten. Tähän altaaseenkin tulee vesi järvestä ja se on sijoitettu kauniiseen paikkaan terassilla. Kuvittelen, että tällä tiskaaminen muuttuu jotenkin muka mukavammaksi. Nyt minulla on paha tapa roudata likaisia astioita kaupunkiin astianpesukoneeseen ja sieltä taas takaisin mökille.

Kahluuhaalarit odottaa naulakossa mökillä.
Kahluuhaalarit odottaa naulakossa.

Mökkejä on niin monenlaisia ja ihmisiä myös. Jotkut eivät pystyisi mitenkään olemaan ilman juoksevaa vettä tai vaikka astianpesukonetta. Minulle on ihan ok, että mökillä ei ole sama varustetaso kuin kotona. Siksi se onkin mökki, kun siellä asiat ovat yksinkertaisempia.

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.