Pitääkö mökillä olla palju?

Pitääkö mökillä olla palju?

Tässäpä on ajankohtainen kysymys. Miksi järvi ei kelpaa? Jos yhtään seuraa mökkeilyyn liittyviä Instagram tilejä, niin monessa niistä on hienoja kuvia paljuun liittyen. Pitääkö mökillä olla palju?

Nyt kun ulkona on tosi kuuma kesäpäivä, ei palju tunnu olleenkaan tarpeelliselta. Miksi lämmittäisin vettä 37 asteeseen, kun ilmakin on saman lämpöinen! Mutta lämmitän silti. Minusta palju on hyvä lisä mökille, vaikka se sijaitsi veden äärellä. Ja varsinkin jos mökki ei sijaitse veden äärellä.

Suurin syy paljun hankintaan on perhe ja ystävät.

Suurin syy paljun hankintaan on perhe ja ystävät. Se, että voin istua siellä muiden kanssa ja jutella kaikenlaisista asioista. Eli sama mitä tapahtuu saunanlauteilla, mutta paljussa vaan viihtyy meillä nekin, jotka ei saunomisesta niin välitä. Ne jotka eivät välitä pitkästä paljuttelusta, istuvat paljun vieressä ja osallistuvat siitä siihen samaan keskusteluun. Meillä ollaan paljussa uikkarit päällä, miehet ja naiset yhdessä, kun taas saunassa käydään nakuna erikseen.

Pitääkö mökillä olla palju.? On se kyllä kiva.
Kyllä on kiva jos mökillä on palju. Meidän paljussa on itse tehdyt portaat.

Meidän paljusta on hieno maisema ja kuten kaikkialla Suomessa, maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Välillä paljussa voi olla ihan hiljaa ja vaan ihastellaan tuota kuvaa. Mutta aika harvoin. Yleensä pulina on aikamoinen, varsinkin jos saadaan koko pata täyteen, eli kahdeksan ihmistä kertomaan ihan parhaita juttuja. Kesäisin osa käy paljusta päin uimassa, joten ei se järvikään täysin käyttämättömäksi jää.

Pitääkö mökillä olla palju? Talvella lämpimässä vedessä lilluminen on ihanaa.
Talvella lämpimässä vedessä lilluminen on ihanaa.

Kaikista mukavin aika paljutella on minusta alku- tai lopputalvi. Sellainen kohta vuodesta, kun ei ole paljon lunta, mutta on jo viileä. Me lämmitetään paljua ympäri vuoden, parhaimmillaan on tainnut olla parikymmentä astetta pakkasta. Silloin lämmittäminen on koko päivän homma. Siksi ehkä tuo syksy, kevät aika on minusta kaikista kivoin, koska silloin lämmittäminen on helpompaa. Lämpimän veden ja kylmän ilman yhdistelmä on ihana. Jos on jo satanut lunta maahan, on maisemakin niin kaunis, että henkeä salpaa.

Paljua voi käyttää ympäri vuoden. Voihan toki järveäkin, mutta minä en käy kylmässä vedessä uimassa, pehmeässä lumihangessa voi pyörähtää vaikka paljusta päin. Mutta hyvin, hyvin nopeasti.

Kaikenikäiset lapset tykkää paljuttelusta.

Lapset erityisesti tykkää paljuttelusta. Ja tässä on vielä se lisäpointti, että kaikenikäiset lapset tykkää paljuttelusta. Ihan pienestä taaperosta alkaen voi lotrata paljussa aikuisten kanssa. Meillä on ollut käytössä sellainen kellunta-teline, missä taapero voi istua ja teline kelluu veden päällä. Siihen päälle tulee vielä aurinkosuoja, joten siitäkään ei tarvitse murehtia. Helpompi pienten kanssa on Suomen kesässä uiskennella paljussa kuin järvessä, missä vesi ei aina ole kovin lämmintä. Muksut toki ramppaa välillä paljun ja järven väliä, sekin on niistä hauskaa.

Toisessa ääripäässä on teinit, joiden houkutteleminen mökille aikuisten kanssa ei aina tahdo sujua. Ei esiteiniä voi vielä jättää yksin kaupunkiin. Jos lupaan teinille, että hän saa ottaa kavereita mukaan mökille ja lämmitetään teille sitten palju, niin mökille lähteminen on paljon houkuttelevampaa. Lisätään tähän vedessä kelluva, väriä vaihtava kajari, mistä voi kuunnella poppia ja kelluva juomateline kokiksille, niin nuorisokin alkaa olla tyytyväinen. Naapurit ehkä ei, jos kajarissa volumi nousee liian kovaksi. Mutta teinejä pitää muutenkin komentaa koko ajan jostain, niin lisätään musiikin soittaminen liian lujaa vaan listan jatkoksi.

Paljuttelun pipot rivissa
Pipot toimivat kesällä somisteina ja talvella lämmittävät päätä.

Jos lukee kommentteja paljun puolesta tai vastaan, niin usein esille tulee se, että palju olisi suuritöinen tai hankala lämmittää. Itselleni tuli yllätyksenä kuinka nopeasti kaikki sujuu. Täyttämiseen ja lämmittämiseen menee tietysti eri vuodenaikoina eri aika ja hankalinta koko hommassa on seurata, ettei lämmitä paljua liian kuumaksi. Jos kesällä heittelen puita pesään samaa tahtia kuin talvella, niin hyvin äkkiä on liian kuumaa vettä.

Paljun lämmitys meni kuitenkin pikkuisen pieleen ja lopuksi lämpötila nousi 45 asteeseen!

Tuon lämmittämisen oppii samalla tavalla kuin Somettamisen, autolla ajamisen tai tuulihattujen leipomisen. Tekemällä. Aviomies hoiti meillä aluksi paljun lämmittämisen, mutta kun ensimmäinen tyttöjen viikonloppu läheni, piti minunkin tietysti perehtyä asiaan. Harjoittelin ja osasin homman hoitaa. Kun tuo tyttöjen viikonloppu sitten koitti ja ihanat ystävät saapuivat paikalle, meni homma kuitenkin pikkuisen pieleen ja paljun lämpötila nousi 45 asteeseen! Syy tähän oli kamala kälätys ja halailu ja kuulumisten vaihtaminen. Me ei oltu ystävien kanssa nähty toisiamme pitkään aikaan, joten aikaa kului alussa höpöttelyyn. Siinä sivussa vaan lisättiin koko ajan puita, eikä kukaan katsonut mittaria. Lämpötila kerkesi nousta aivan liian kuumaksi. Onneksi paljuun voi lisätä kylmää vettä ja yleensä on kerrasta oppinut virheistään.

Lue myös meidän mökin alkuvaiheista.

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.