Älä osta mökkiä, jos et halua tyhjentää huussia.
Olen ajatellut kertoa rehellisesti mökillä tehtävistä töistä. Joten otetaanpa aiheeksi se kamalin mökkihomma, eli kuinka tyhjentää huussi. Joskus mukulana olen joutunut tyhjentämään sellaisen saavin huussista. Se oli hirveää. Onneksi, oi onneksi nykyaikaiset huussit ovat paljon helpompia hoitaa.
Jos haaveilet mökistä, tämä homma pitäisi pystyä tekemään. Tai ainakin yhden perheestä pitäisi siihen pystyä. Itse olen innokas tasapuolisuuden kannattaja ja siksi meillä huussia tyhjentää kaikki vuorollaan. Oman vuoroni jälkeen tunnustan leuhkivani törkeästi ympäriinsä: minä se olen sen verran kova mimmi, että voin huusinkin tyhjentää!
Ulkohuussi ei ole kaikkia varten. Ei mökkeilykään ole kaikkia varten.
Meille rakennettiin ihan ekana mökinoston jälkeen uusi huussi. Vanha oli rakenteiltaan ehjä, mutta muuten kuin vanhasta elokuvasta ja siellä en olisi halunnut istua. Uusi näyttää siistiltä. Siellä on moderni, lämmin istuinosa, käsienpesuallas ja se on valoisa, suorastaan nätti sisältä. Se on minusta niin siisti, että kehtaan pyytää hienohelmatkin mökille. Kaikki kutsutut vieraat eivät toki tule, mutta sekin on ihan ok, ulkohuussi ei ole kaikkia varten. Ei mökkeilykään ole kaikkia varten.

punainen lautahökkeli, missä on pieni ikkuna sivussa.
Nyt sitten itse siihen huussin tyhjentämiseen. Tekstin kirjoittaminen näyttää menevät samallalailla kuin tyhjentäminenkin, itse asiaan pääsemistä siirtää ja siirtää. Joku päivä huussia ei voi tyhjentää kun sataa, toinen päivä on liian kuuma, joskus itikat voi häiritä. Eikä huussia tietenkään voi tyhjentää ennen ruuanlaittoa tai juuri syömisen jälkeen. Ei tämä siis ole mikään lempihomma, mutta kun vauhtiin pääsee, niin ei se nyt niin kauheaakaan ole.
Eikä huussia voi tyhjentää ennen ruuanlaittoa tai juuri syömisen jälkeen.
Homma sisältää kaksi lapiointivaihetta ja meillä on siihen tarkoitukseen varattu pieni kenttälapio, joka on ostettu armeijakaupasta. Meidän ulkohuussissa on erotteleva säiliö, eli neste eli suotoneste valuu erilliseen kanisteriin ja kakka (josta käytettäköön jatkossa nimitystä isompi tavara) jää isoon säiliöön. Säiliö on kooltaan suuri ja isompi tavara jää sinne kuivikkeen kanssa odottamaan tyhjentämistä. Suotonesteen ja ison tavaran erittely heti tässä vaiheessa tekee tulevasta tyhjentämisestä helpompaa. Säiliöön on laitettava kuiviketta, joka sitoo kosteutta ja muuttaa tavaran heti enemmän kompostin näköiseksi. Kuiviketta kun laittaa sopivassa suhteessa, on huussin tyhjentäminen hajutonta ja niin siistiä kun se vain voi olla. Muksuista kuivikkeen heitteleminen pönttöön on jännittävää, joten välillä kuiviketta on kulunut koko säkki yhdessä viikonlopussa. Ihan älyttömästi sitä ei kannata pönttöön paiskoa, koska silloin säiliö täytyy nopeasti.
Huussista tulevaa tuotosta ei siis saa suoraan lapioida mihinkään monttuun, niin kuin ennen vanhaan on tehty.
Suotonestekanisteria tulee tyhjentää useamman kerran kuin ison tavaran säiliötä. Kun iso säiliö on täynnä, lapioidaan tuotokset avattavan luukun kautta kompostoitumaan. Eli luukku auki, lapiolla ämpäriin ja siirto kompostoriin/kompostiin. Ennen kuin aloitan tyhjennyksen, levitän heinää ja muuta maa-ainesta säiliön eteen reilun kasan. Tyhjentäminen ei ole aina niin siistiä homma, joten osa sisällöstä voi tippua maahan. Tuon heinäkasan voin sitten siirtää lopuksi myös kompostoriin. Tässä on siis se eka lapiointivaihe.

Huussijätteenkäsittelyyn on ihan omat sääntönsä ja jokaisen kannattaa miettiä koko ketju loppuun saakka, kun valitsee oman huussinsa. Huussista tulevaa tuotosta ei siis saa suoraan lapioida mihinkään monttuun, niin kuin ennen vanhaan on tehty. Sitä tulee varastoida. Tätä varten on markkinoilla olemassa monenlaisia kompostoreita. Helpointa on jos pihassa on kaksi sellaista kivennäköistä möhkälettä, joita täyttää vuoron perään. Toisesta voi tyhjentää kompostoituneen aineksen eteenpäin ja toista täyttää.

Meillä huussikomposti päätyy ihan viimeisenä kukkapenkkeihin, en ole käyttänyt sitä kasvimaalle ollenkaan. Tässä on se toinen lapiointivaihe, kun kompostorista mullaksi muuttunut tavara siirretään eteenpäin. Varastoiduttuaan tarpeeksi kauan tätä pystyy lapioimaan ihan ilman mitään ällötyksentunnetta.
Huussin tyhjentäminen on meillä joka keväinen ja syksyinen puuha. Sillä rytmillä pysyy huussinsäiliö tarpeeksi tyhjänä, kompostinkierto sopivana ja kukkapenkit kukoistavina.


2 Comments
Mammeli
Nätin näköinen vessa! Tuolla on kiva vierailla, kun ei itse tarvitse sitä tyhjentää ja kädetkin voi pestä.
Oikeasti nykyvessojen tyhjentäminen on aika iisi homma, kun on loppusijoituspaikka mietittynä ja sopivat työvälineet käytössä.
Pia
Totta, kyllä hommat on mennyt valtavasti eteenpäin tässäkin asiassa.