
Maailman helpoin kaalisalaattia
Mummuni tekee tätä maailman helpointa kaalisalaattia usein. Mummun salaatti on kiinankaalista, mikä on minusta kamalaa kaikessa muussa paitsi just tässä salaatissa. Kamaluus ei johtu kiinankaalista, vaan kouluruuasta. Kyseistä kaalia oli jatkuvasti tarjolla kouluaikana, eikä sen muisto ole täysin hälvennyt vieläkään.
Takaisin kaalisalaatin pariin nainen! Tälle löytyy netistä monta ohjetta ja monessa niistä on käytetty valkokaalia. Minulla näyttää olevan printattuna resepti Marttojen sivulta vuodelta 2013. Siinä ohje kulkee nimellä ”Se kaalisalaatti!”. Ilmeisesti legendaarinen ohje.

Helppo kaalisalaatti
Kolmelle hengelle
200 g mitä vain kaalia, valkokaali, kevätkaali, kiinankaali silppua ohueksi veitsellä tai jollain vekottimella
2 porkkanaa, kuori ja raasta
1/2 keltasipuli, kuori ja silppua hyvin pieneksi
Marinadi
Kaikki ainekset kattilaan, sulata sokeri ja sekoita kaaliin
1/2 dl valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa tai etikkaa
1/4 dl öljyä
3 rl sokeria, sellaista reilua
2 tl suolaa, sellaista sopivaa, maista onko tarpeeksi
mustapippura reilusti tai oman maun mukaan
Selostusta valmistuksesta
Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä kotona valmiiksi ja viedä mökille pienessä ämpärissä/astiassa. Salaatti paranee kun se saa vähän aikaa olla ja maustua. Kannattaa tehdä reilu annos, kaali tuntuu kutistuvan astiassa tai sitten kokki syö sitä jo valmistusvaiheessa.
Pienin kaalin ihan vain veitsellä. Jos sattuu olemaan joku hieno kaaliraastin, niin tietysti sitäkin voi käyttää. Kuorin ja raastan porkkanat. Minä laitan aina reilusti porkkanaa, koska se on hyvää ja siitä tulee kivasti väriä salaattiin. Pienin sipulin ihan super-super-super pieneksi silpuksi. Raaka sipuli on minusta pahaa, mutta tähän se sopii. Lisäksi laitan marinadia/kastiketta reilusti, jolloin se pehmentää sipulia. Välillä teen marinadin ja laitan sipulit sinne erikseen muhimaan. Jos teen salaattia vain itselleni, en laita sipulia ollenkaan.
Marinadi
Kippaan kaikki marinadin ainekset pikkuiseen kattilaan ja lämmitän sen verran aikaa, että sokeri sulaa. Pippuria pistän reilusti ja suolaa laitan myös ihan kunnolla. Välillä luulen, että nykyiset ravintosuositukset on sellaiset, että kukaan ei uskalla kirjoittaa reseptiin paljonko suolaa oikeasti laitetaan, ettei tule sanomista. Siinä Marttojen ohjeessa, jonka olen printannut, on yksi kilo kaalia ja puoli teelusikallista suolaa. Se tuntuu todella pieneltä määrältä! Maistan salaattia ennen pöytään laittoa ja lisään tarvittaessa vielä silloin sekä suolaa, että pippuria. Tai en lisää jos salaatti maistuu jo hyvältä.
Kuten jo sanoin, tätä en ottaisi mukaan mökille erillisissä astioissa (kaalia ja marinadia siis) vaan sekoittaisin jo kotona kaikki ainekset ja pistäisi kylmään maustumaan. Jos teen oikein ison satsin, sekoitan sitä välillä.
Tykkään tästä salaatista siksi, että se on tosi kevyt ruoka. Jos muut syötävät on tuhteja, tämä on siihen rinnalle värikäs, lautasta täyttävä ruoka – ilman ähkyä.
Ruokavaliot
Tämähän käy kaikille! Kasvisruuat, vegaanit, gluteiiniton ja laktoositon.
Tässä pari muuta hyvää salaattia, jotka myös ovat edullisia ja kevyitä tuhdin ruuan kaveriksi.
Tomaatti-sipulisalaatti potkulla
Leipäsalaatti, joka on kuin vihersalaatti, mutta ei kuitenkaan.

