Kategoriat
Kesä Ruokaa

Leipäsalaatti grilliruuan kaveriksi

Kaikki grillissä valmistettu sopii kesään. Grillattavien ruokien ostaminen on helppoa, vaihtoehtoja on kaupassa kesäisin niin paljon, että kaikkia ei edes ennätä kokeilemaan. Mutta mitä syödään sen grillattavan kanssa? Leipäsalaatti grilliruuan kaveriksi on hyvä vaihtoehto. Tämä on kuin vihreäsalaatti, mutta ei kuitenkaan.

Leipäsalaatti, Panzanella

3 tomaattia, pieni sopiviksi paloiksi

1/2 kurkkua, pieni sopiviksi paloiksi

4 palaa leipää, pieni sopiviksi paloiksi

1 valkosipulin kynsi, pieni ihan pieneksi silpuksi

1 rkl punaviinietikkaa, sekoita kastike

3 rkl oliiviöljyä, sekoita kastike

suolaa, vähän, sekoita kastike

pippuria, paljon, sekoita kastike

1/2 purkkia kapriksia, lisätään joukkoon

1/2 purkkia oliiveja, lisätään joukkoon

Lisäksi jos sattuu olemaan

1/2 punttia basilikan lehtiä, pieni ja lisää joukkoon

3 sardillia, pieni ja lisää kastikkeeseen

Toscanalainen Leipäsalaatti Panzanella on Sikke Sumarin resepti. Sikke on mun suosikki kokki, kaikki hänen reseptit ovat hyviä, mutta helppoja valmistaa.  Ja helppoa ruuanlaiton pitää mökillä ollakin, koska tiskiä ei saa tulla paljoa. Eikä ruuanlaitto saa kestää kauan. Jos mökillä on vieraita, en halua, että ruuanlaitto vie aikaa seurustelulta. Ja jos ollaan omalla porukalla tekemässä jotain hommia, ei silloinkaan ole aikaa kovin pitkään touhuta keittiössä. Reseptin löysin Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa Rakkaudella. Resepti löytyy myös netistä.

Selostusta

Tämän salaatin ainekset löytyvät meiltä usein valmiina jääkaapissa ja jos jotain puuttuu, niin ei anna sen haitata.

Pienin vanhan leivän kannikat. Ohjeessa sanotaan, että reunat otetaan pois, mutta minä olen pieninyt nekin mukaan, tosin vähän pienemmäksi silpuksi kuin muun leivän. Kyllä ne sinne joukkoon pehmenee.

Samoin pienin valkosipulinkynnen, ihan pieneksi silpuksi. Tomaatit ja kurkut taas vähän isommiksi paloiksi, enkä ole poistanut kurkusta keskustasta siemeniä.

Sekoitan kastikkeen pienessä kupissa: punaviinietikkaa, oliiviöljyä, pienityn valkosipulin, reilusti pippuria ja sopiva määrä suolaa. Sekoitan nesteen leipäpaloihin ja annan maustua, välillä vähän aikaa ja välillä kauan aikaa. Riippuu ihan nälästä.

Kippaan valmiiksi pienityt ainekset leipäpalojen sekaan ja lisään reilusti kapriksia ja oliiveja. Pieniä tai isoja kapriksia, mustia tai vihreitä oliiveja, ei sillä niin väliä.

Sardellit pienin silpuksi ja sekoitan sekaan. Tämän jätän usein pois, koska sardellin paloja tarvitaan reseptiin vain kolme. Mitä teen loppu purkista? Jos minulla on mielessä jokin muukin sardelleja kaipaava resepti, silloin laitan myös niitä, muuten en.

Basilikan lehtiä minulla ei ikinä ole kotona, enkä raski ostaa kokonaista punttia basilikaa vain tätä varten, joten käytän usein ruohosipulia tai persiljaa sen sijasta. Jos tekisin ison satsin salaattia, vaikka vieraille, silloin ostaisin tuoretta basilikaa, pienisin sen ja lisäisin lopussa salaatin sekaan, koska onhan sen hyvänmakuista.

Valmistelut kotona

Voisin valmistella salaatin kotona pariin kippoon ja yhdistäisin salaatin mökillä juuri ennen tarjoilua. Laittaisin leivät yhteen, kastikkeen ja muut ainekset toiseen kippoon. Leipiin saa tulla makua, mutta en tykkään, että ne on ihan pehmenneitä, siksi yhdistäisin ne kastikkeeseen vasta mökillä.

Leipäsalaatti sopii grilliruuan kaveriksi.
Leipäsalaatti eli Panzanella sopii grilliruuan kaveriksi.

Ruokavaliot

Tämä salaatti sopii hyvin kasvissyöjille, jos jättää sardellit pois. Jos käyttää gluteiinitonta leipää, tämä on mainio keliaakikolle ja laktoosiahan tässä ei ole myöskään, jos leivässä ei sitä ole. Eli erinomainen salaatti senkin takia.

Toinen helppo salaatti on tomaatti-sipulisalaatti, sen ohje löytyy tästä.

Ja jos mietit mitä jälkkäriksi, Key Lime Pie sopisi tähän hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *