Kategoriat
Mökkielämää Ruokaa Syksy

Suppilovahvero-porokeitto on hyvää!

Syksy on ihan parasta aikaa ruuanlaittoon. Reseptejä on monenlaisia, mutta suppilovahvero-porokeitto on hyvää! Ja kuten kaikki mitä tänne kirjoitan, tämäkin on tosi helppo valmistaa. Melkein voisin käyttää samaa otsikkoa kaikkiin resepteihin, kun kaikki on niin helppoa ja hyvää. Lienen yksinkertainen ihminen.

Suppilovahvero-porokeitto

2-3 dl paistettuja suppilovahveroita, pieni niitä vähän

200 g poroleikettä, pieni kuutoiksi

1 paketti Koskenlaskija sulatejuustoa, pieni palaa reilusti

6 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio

voita kunnon köntti

1 sipuli, pieni ja kuullota voissa

mustapippuria oman maun mukaan

Tämän voisi varmaan tehdä muistakin sienistä, mutta minä olen tehnyt vain suppilovahveroista. Niitä voi poimia elokuun lopusta tosi pitkälle syksyyn, joten tätä herkkua on tarjolla pitkään. Suppilovahveroita voi myös pakastaa, joten keiton voi pyöräyttää vaikka tammikuussa.

Selostusta

Jos suppilovahverot on tuoreita, käyn ne läpi ja halkaisen vain käsin pienemmiksi paloiksi. Paistan niitä pannulla niin kauan, että vesi sienistä haihtuu. Tässä vaiheessa en laita vielä voita. Kun vesi on haihtunut, otan sienet pois pannulta ja pienin niitä vähän. Vain vähän, jos teen ruokaa omalle porukalle. Pienin paljon, jos teen ruokaa harvemmin sieniä syöville. Viimeinen vaihtoehto on vetää sienet sauvasekoittimella ihan pieneksi, silloin niitä syö sieniin epäilevästi suhtautuvatkin. Pakastetut sienet otan sulamaan ja laitan johonkin siivilään, niin niistä valuu sulamisvesi pois, joten en enää paista niitä pannulla.

Sitten keiton tekoon. Pienin sipulin tosi ohueksi ja laitan kattilaan reilusti voita. Paistan sipulia kauan, tai melkeinpä haudutan, jotta sipuli pehmenee oikein hyvin. Sitten lisää sekaan 2-3 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Ei ihan tasaisi, eikä kukkurapäisiä vaan sellaisia siltä väliltä olevia. Paistan jauhoja sipulin ja voin kanssa vähän aikaa. En ruskista, vaan lämmittelen tuota jauhoa.

Sillä aikaa kun nuo kypsyy, pienin poron aikalailla pieneksi silpuksi. Poroa saa olla niin paljon kuin raskin vaan ostaa (kamalan kallis raaka-aine), koska sieniäkin saa tässä olla reilusti. Pienin myös Koskenlaskija sulatejuuston pienemmiksi paloiksi.

Lisään 3 dl vettä jauhojen sekaan ja sekoitan vispilällä sössön tasaiseksi massaksi. Lisään sekaan kasvisliemikuution, sienet, poron ja sulatejuusto. Ja toiset 3 dl vettä. Sitten vain sekoittelen niin kauan, että sulatejuusto sulaa. Lisään vähän (tai paljon) pippuria ja valmista on.

Ruokavaliot

Koskenlaskija taitaa olla laktoositonta, joten laktoositontahan tästä tuli. Gluteiinittomista jauhoista en ole kokeillut tätä tehdä, mutta miksi se ei silläkin onnistuisi. Joku millä sakeutetaan pitää olla, jotta ei tule laihaa keittoa.

Suppilovahvero-tonnikalapiirakka on myös tosi hyvää, siihenkin löytyy ohje!

Kategoriat
Luonto Ruokaa Syksy

Mahtava sienivuosi!

Ei kerkee kirjottaa, kun pitää möyriä mettässä! Nyt on menossa aivan mahtava sienivuosi. Ensin keväällä löytyi korvasieniä ja nyt on metsä täynnä vaikka mitä ihanaa. Joka vuosi pitäisi opetella kaksi uutta sientä. Ohje ei sano pitääkö niiden olla ruokasieniä, mutta kai ne myrkkysienetkin on hyvä opetella tunnistamaan. Listasin ne mitä jo tiedän ja poimin.

Korvasieniä

Näitä keräsin mukulana ja se kerääminen oli vielä ihan ok hommaa. Mutta putsaaminen oli ärsyttävää, piti istua tuntitolkulla pihalla ja pullasudilla putsata hiekkaa sienistä. (no varmaankaan ei tarvinnut tuntitolkulla istua, mutta siltä se silloin tuntui).  Näin aikuisena kun ajattelee, niin onneksi tuli moista tehtyä, koska nyt osaan sitten itsekin. Toki piti varmuuden vuoksi soittaa äidille ja tarkistaa, että miten se nyt menikään, montako kertaa keitettiin ja kuinka kauan. Myrkkysienien kanssa ei kannata pelleillä ja korvasieni on myrkyllinen, jos ei sitä osaa oikein käsitellä.

Korvasieniä löytyi keväällä ämpärillinen.
Korvasieniä löytyi keväällä koko ämpärillinen.

Korvasieniä ei aikaisemmin mökiltä löytynytkään ja nyt sain niitä kasaan melkein täyden ämpärillisen. Tämän mahdollisti mukava mökkinaapuri, joka näki sienet tienposkessa ja soitti niistä minulle. Sienet oli sellaisessa paikassa, että en olisi ikinä niitä siitä itse osannut etsiä. Mukulana korvasieniä etsittiin aina hakkuuaukioilta, joista oli puut kaadettu toissavuonna. Tämän kevään sienet taas löytyi havupuiden juurilta.

Korvasienet on kyllä hyviä. Teen niistä yleensä keittoa. Aloin jo tekemään siitä tänne ohjettakin.  Mutta kun sain kerman kipattua keiton sekaan, unohdin täysin kuvaamisen ja hups sitten se kattila olikin jo tyhjä! Että nyt on kuva vain aineksista ja tuosta sipulin paistamisesta. Yritän toisella kerran uudestaan, malta odottaa…

Herkkutatteja

No näitä taas kerään sellaisesta satumetsästä. Ikivanhasta, sammaloituneesta havupuumetsästä, missä ihan varmasti asuu menninkäisiä. Siltä se ainakin näyttää. Jos haluaisin kirjoittaa lastenkirjan, menisin tänne kävelemään hakeakseni inspiraatiota. Tällä hetkellä haen kuitenkin vain herkkutatteja.

Tatteja levitettynä ihailtavaksi keinuun.
Tatteja levitettynä ihailtavaksi pihakeinuun.

Herkkutatin lisäksi tänä kesänä löytyi valtavasti haavanpunikkitattia. Mutta koska sieniä oli niin paljon, että sai valita mitä poimii, jätin ne metsään. Herkkutatti on minusta paremman makuinen ja sitä ei tarvitse paistaa niin kauan.  Sieni pitää vain pieniä tai viipaloida ja paistaa neste pois. Laittaa vähän suolaa ja pippuria päälle. Tätä syödään meillä usein suoraan paistinpannulta lusikalla, se ei kerkeä mihinkään ruokaan asti.

Jos tekisin tästä jotain ruokaa, niin tattirisotto on tietysti älyttömän hyvää. Laiskana ostan välillä sellaisen puolivalmiin risottopussin ja sitten vaan tuunaan sitä lisäämällä itse poimittuja, paistettuja tatteja. Tatteja voi lisätä myös kastikkeeseen, jauhelihamurekkeeseen tai marinoida. Tattikeittoa en ole koskaan tehnyt, siis sellaista sileää, sitä pitää tänä vuonna kokeilla.

Haavanpunikkitatin paistamiseen on muuten ihan oma ohje, kannattaa tarkistaa miten se menee, jos niitä poimii.

Vaaleaorakas ja lampaankääpä

Kaikki valkoiset sienet on vähän pelottavia. Kun metsässä on niin monenlaisia myrkyllisiä vaaleita sieniä, ei meinaa uskaltaa poimia niitä herkullisiakaan. Vaaleaorakas on niin helppo tunnistaa, että sitä poimin. Siinä on sellainen erikoinen alaosa, mistä se on helppo tietää.

Lampaankääpä on helppo tunnistaa. Se on kuin vaalea lättänä möykky.
Lampaankääpä on helppo tunnistaa. Se on kuin vaalea lättänä möykky.

Toinen vaaleasieni on lampaankääpä. Sen taas tunnistaa viimeistään silloin, kun sen paistaa, koska se muuttuu keltaiseksi. Molemmat on tosi hyvänmakuisia ja näitäkin käsittelen yleensä aika simppelisti. Pannulle vaan, paisto, suolaa ja pippua päälle ja siitä suoraan suuhun. Tähän asti en ole löytänyt näitä niin paljon, että olisin miettinyt niistä jotain ruokaa. Koska nämä on koostumukseltaan hyvin lihaisia, jotkut paistaa niitä kuin pihvejä. Leivittää kananmuna, korppujauho, jauhoseoksessa ja siitä sitten pannulle. Pitää testata, jos löydän näitä lisää.

Suppilovahverot

Tästä minä aloitin. Suppilovahvero on niin helppo tunnistaa, että sillä ei aloittelijakaan voi mennä pieleen. Tuli hyvin turvallinen olo: näitä voin poimia ja näistä voin valmistaa perheelle ruokaa. Ilman, että ne saa jonkun myrkytyksen. Suppilovahveroita löytyy pitkään, senkin takia se on kiva sieni. Kun sienihulluus iskee, pitää sitä voida lievittää samoilemalla metsässä viikosta toiseen. Lähimmät ystäväni on myös hurahtaneet sieniin ja onneksi uutta satoa nousee aikalailla kahden viikon välein, joten voin kutsua ystäviä myös niitä poimimaan.

Suppilovahverot kasvaa vieretysten. Kun löytää yhden, muita on lähellä.
Suppilovahverot kasvaa vieretysten. Kun löytää yhden, muita on lähellä.

Suppilovahveroiden lisäksi olen löytänyt kosteikkovahveroa, mikä on kooltaan suppista isompi. Molemmissa on tunnistettava keltainen jalka, joten sitäkään ei tartte pelätä. Ihan varmuuden maksimoimiseksi tutkin sienet metsässä ja sitten kotona vielä uudestaan. Yleensä televisiossa on jo alkanut Tanssi Tähtien Kanssa kausi ja samalla kun vilkuilen sitä käyn sieniä läpi.

Suppilovahveron kanssa piirakkaan sopii parhaiten poro, mutta moni muukin yhdistelmä maistuu herkulliselta.
Suppilovahveron kanssa piirakkaan sopii parhaiten poro, mutta moni muukin yhdistelmä maistuu herkulliselta.

Suppiksista voi tehdä mitä vaan ruokaa, niitä en syö pannulta suoraan. Ihan ehdottomasti kaikista paras resepti on suppilovahvero-porokeitto, mihin tulee koskenlaskijajuustoa. Toinen ehdoton herkku on suppilovahveropiirakka. Siihen voi laittaa kaveriksi vaikka pororouhetta tai vaikka vaan keittokinkkua ja vähän tomaattia. Tästä onkin ohje jo täällä.

Karvarouskut

En tunnista vielä muita rouskuja kuin karvarouskun, mutta näitä pitäisi nyt sitten opetella tämän kesän uusina sieninä. Jos päämääränä on oppia kaksi uutta sientä per sesonki, haaparousku tai joku muu vastaava voisi olla hyvä. Karvarousku on hyvin helppo tunnistaa, kun siinä on sitä karvaa laidassa. Se on nätti sieni.

Karvarouskuista teen sienisalaattia. Niitä pitää vähän ryöpätä ja sitten vaan suolaa, pippuria, sokeria, etikkaan sekaan. Reilusti suolaa, ei mitään nykyajan puoli teelusikallista kolmeen kiloon sieniä hössötystä. Kukaan ei syö sienisalaattia niin paljon, että sen verisuonet siitä menisi tukkoon. Jos tätä syö, voi syödä niin, että nauttii. Me oltiin kerran ystävien kanssa Mäntässä, Viinituvassa syömässä ja siellä oli täydellistä sienisalaattia. Kyseltiin kokilta sen salaisuutta, vastaus oli smetana. Siihen asti olin tehnyt oman salaattini kermaviiliin, vähän niin kuin kevyempänä versiona, mutta nykyään laitan siihen smetanaa. Tulee hyvää, usko minua.

Kanttarellit

Kai nämäkin pitää mainita. Kanttarelli on hyvä esimerkki siitä, että sienissäkin makuja on tosi erilaisia. Muut sienet on meillä syöty pakkasesta jo kauan aikaa sitten, mutta näitä on aina vaan jäljellä. Teen niistä kastiketta. Kaikki sitä syö, mutta kukaan ei sitä kaipaa.

Mustatorvisieni

Tämän löytämisestä haaveilen. Yksi naapuri on kertonut, että sitä meidänkin metsistä löytyisi, joten toivoa on. Voin naamioitua ja hiippailla naapurini perässä, jos hänen apajansa vaikka paljastuisi. Vapaaehtoisestihan niitä ei kenellekään kerrota.

Katso tästä vielä se tosi maukas piirakka ohje.

Lisäilen tänne sienikeiton ohjeen, kun vain saan sen joskus kuvattua, ennen kuin katoaa lautasilta.

Kategoriat
Kesä Mökkielämää Ruokaa

Munakasrulla on tosi helppo iltapala

Munakasrulla on tosi helppo iltapala. Ja aamupala. Välipala. Sitä voi syödä milloin vain ja siihen voi laittaa melkein mitä vain. Itselläni näyttää olevan kolme erilaista reseptiä, joten sovellan niitä sitten sen mukaan mitä kaapissa on.                      

Munakasrulla

5 dl maitoa

5 kpl kananmunia, sekoita maitoon

1 dl vehnäjauhoja, vispaa maitoon

suolaa tai herbamaria

pippuria

200 g kinkkua

100 g tomaattia

200 g tuorejuustoa

Ruohosipulia tai tavallista sipulia

Paista munakasta 200 astetta 30 minuuttia.

Paista täytteen aineksia pannulla ja lisää tuorejuusto lopuksi.

Levitä täyte munakkaan päälle ja rullaa

Selostusta ja variaatiota

Laitan uunin päälle ja nostelen tarvittavat ainekset esille. Sillä aikaa, kun uuni lämpenee, sekoitan munakastaikinan. Maito+munat+jauho+suola (tai herbamare käy tähän tosi hyvin myös). Jauhoja en ole turvottanut, kun ei niitä munakkaaseenkaan turvoteta. Vuoraan uunipellin leivinpaperilla ja kaadan munakastaikinan siihen. Tämä uuniin ja se saa paistua 200 asteessa 30 minuuttia.

Sillä aikaa, kun munakas paistuu, teen täytteen. Tähän laitoin 200 grammaa kinkkua, jota pienin vielä vähän pienemmäksi silpuksi kuin mitä se pussista otettaessa oli. Lisäksi tomaatteja, jotka pienin myös. Mausteeksi pippuria ja ruohosipulia ja persiljaa (jos sattuu olemaan). Kaikki nämä menee pannulle ja aika kuumalla lämmöllä vähän aikaa niitä sekoitan, jotta tomaatti pehmenee. Kun massa on sopivaa, lisään siihen tuorejuuston ja sekoitan sitä niin kauan, että se sulaa sekaan.

Tässä vaiheessa munakas onkin jo paistunut, joten otan sen pois uunista ja edelleen pois pelliltä. Yleensä en anna sen enempää jäähtyä, vaan levitän täytteen siihen päälle ja rullaan kuin kääretortun. Ja syömään!

Mitä tekee tuo fatajuustopaketti kuvassa? Sitä oli jäänyt puolikas jääkaappiin eilisestä salaatista, joten murustin sitä vielä täytteen päälle ennenkuin rullasin munakasrullan.

Variaatioita

Tätä voi muutella miten vain. Sisälle voi laittaa tosiaan fetajuustoa, juustoraastetta tai vaikka halloumijuuston palasia. Kinkun voi korvata kasviksilla tai kalalla. Syksyllä tykkään lisätä sieniä, suppilovahveroita tai herkkutatteja tai kanttarellejä. Sieniä vaan paistaa ihan aluksi niin kauan, että niistä lähtee vesi pois ja sen jälkeen lisää pannulle muut ainekset. Oliivejä, kapriksia, aurinkokuivattua tomaattia….

Joissain ohjeissa ei laiteta ollenkaan tuorejuustoa tai muuta juustoa, mutta minä tykkään, että siitä tulee hyvää lisämakua ja se pitää rullan hyvin kasassa. Tuorejuuston maun voi valita sen mukaan mitä milloinkin laittaa täytteeksi.

Joissain ohjeissa rullan päälle laitetaan juustoraastetta ja sitä käytetään vielä hetken aikaa uunissa uudestaan rullaamisen jälkeen. Näin tekisin ehkä, jos rulla olisi jo kylmennyt ja haluaisin lämmittää sen ennen tarjoilua. 

Ruokavaliot

Tämän voi helposti toteuttaa gluteiinittomana, kun käyttää gluteenittomia jauhoja munakkaan teossa ja valitsee sisälmykset myös sen mukaan. Kasvisversion saa kun laittaa sisälle vaikka kesäkurpitsaa, tomaattia ja halloumijuustoa.

Joko olet testannut tortillapeltiä? Kannattaa kokeilla, se on myös tosi helppo!

Jäkiruuaksi syksyllä sopii punajuuri-suklaakakkua. Kyllä, luit oikein punajuurta siihen tulee ja lopputulos on herkullinen.

Kategoriat
Kesä Mökkielämää Ruokaa

Makkaraa monella tavalla

Makkaraa kiukaalla, australialaista maalaismakkara, makkaraa+hapankaalia tortillassa ja currywursti. Tässä uusia reseptejä, jos grillattu makkara alkaa kyllästyttää. Makkaraa monella tavalla.

Siitä voi keskustella, että pitääkö makkaran olla ns. rallimakkaraa vai jotain lihaisampaa tavaraa. Rallimakkaraa edustaa perinteinen jauhomakkara, vaikka Atrian grillimakkara ja se maistuu välillä tosi hyvältä. Viime talvena meillä oli risujenpolttotalkoot ja siellä paistettiin isossa nuotiossa rallimakkaraa huhkimisen päälle ja hyvin kävi kaupaksi. Toinen ääripää on joku super-lihaisa makkara, nekin on hyviä. Mulla siis selkeästi käy kaikki.  

Makkaraa, sipulia ja porkkanaa kiukaalla

Jos metsäpalovaroitus on voimassa, ei nuotiota voi sytyttää, joten silloin makkaraa voi tehdä vaikka kiukaalla. Tämä sopii hyvin iltapalaksi ja maistuu erityisesti talvella tai aina.

Kiuasmakkaraa varten tarvitaan makkaraa,  joka näyttää puuttuvan kuvasta.
Kiuasmakkaraa varten tarvitaan makkaraa, joka näyttää puuttuvan kuvasta. Se kerkesi jo folioon, odottamaan kiukaalle pääsyä.

Jos pistää saunaa lämmittäessä makkarat kiukaalle niin pois tullessa on iltapala valmis. Meillä tykätään kääriä makkarat folioon niin, että se jää päältä auki. Silloin niistä ei tule vetisiä vaan rapeampia. Välillä tehdään makkaroille kaveriksi kiukaalla sipulia ja porkkanoita. Ne kääritään myös folioon ja laitetaan soijaa kääröön sisälle. Foliota laitetaan yleensä useampi kerros, jotta neste ei valu kiukaalle ja päälle tehdään vain ihan pieni reikä.

Pienityt sipulit ja porkkanat maustetaan pippurilla ja soijalla. Makkaraa monella tavalla.
Pienityt sipulit ja porkkanat maustetaan pippurilla ja soijalla.
Sen jälkeen ne kääritään tarkasti folioon ja tehdään pieni reikä päälle.

Maalaismakkaraa

Ulkomailla opin syömään ns. maalaismakkaraa. Parhaimmillaan niiden sisällä on hyviä, mausteisia raakamakkaroita. Raakamakkarat voi kypsyttää jo kotona valmiiksi ja nuotiossa vain nopeasti lämmittää ennen syömistä. Makkara asetetaan paahtoleivän päälle ja väliin ruutataan runsaasti grillikastiketta. Juu sellaista barbeque-kastiketta millä valelet normaalisti pihvejäsi. Nämä maistuu tosi hyvältä. Muksut tykkää jos näitä tekee vaikka Bratwurstista tai sellaisesta makkarasta missä ei ole kuorta. Helppo haukata.

Maalaismakkara on helpppo lounasruoka. Makkaraa monella tavalla.
Maalaismakkara on helpppo lounasruoka.

Bratwurstia ja hapankaalia tortillaletussa

Nopea lounas taas syntyy tortillalettuun käärityistä bratwursteista ja hapankaalista. Hapankaalin voi laittaa tortillan sisään sellaisenaan tai sitten sen voi lämmittää kattilassa. Aina vaan paremmaksi muuttuu kun laittaa rasiallisen hapankaalia ja purkillisen smetanaa ja hauduttaa sitä hetken aikaa kattilassa. Meillä laitetaan mustapippuria joka paikkaan, joten pistän sitä tähänkin. Tortillaletulle laitetaan siis hapankaalia, lämmin bratwursti ja kurkkusalaattia. Rullataan ja haukataan.

Makkaraa monella tavallaa. Yksi tapa on käärittynä tortillalettuun.
Makkaraa monella tavallaa. Yksi tapa on käärittynä tortillalettuun.

Tätä ollaan syöty lounaaksi, iltapalaksi ja se on kyllä toiminut aina. Hapankaalia ei yleensä tarjoilla kovin usein ja tällä reseptillä saa ihmiset maistamaan sitä.

Tortillaan kääritty makkara ja hapankaalia. Makkaraa monella tavalla.
Tortillaan kääritty makkara ja hapankaalia.

Currywursti

Currysta tulee heti mieleen keltainen kanakastike. Se ei kuulu mun suosikkeihin. Currywursti taas on tosi hyvää ja älyttömän helppo tehdä.

Tähän ei tarvitse kuin silputa sipuli, eikä sitäkään tartte hienontaa kovin pieneksi. Lopussa nääs soosin voi vetää sauvasekoittimella sileäksi, jos ei tykkää sipulimöykyistä. Kun sipuli on silputtu, laita kaikki ainekset kattilaan ja anna pulputella noin puoli tuntia. Tarkistaa maku ja lisää sitä mitä puuttuu.

Currywursti on super helppo valmistella: silppua sipuli ja laita kaikki ainekset kattilaan.
Currywursti on super helppo valmistella: silppua sipuli ja laita kaikki ainekset kattilaan. Anna pulputella noin puoli tuntia.

Tätä voi syödä joko makkaran kanssa sämpylän välissä tai pilkkomalla makkaran paloiksi ja lusikoimalla soosia päälle. Ja soosia voi syödä lusikalla vaikka pelkästään.

Currywurstia voi syödä vaikka patongin välissä. Makkaraa monella tavalla.
Currywurstia voi syödä vaikka patongin välissä.
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1 dl ketsuppia
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1 rkl sokeria
  • 3 rkl Worcestershire-kastiketta
  • suolaa ja mustapippuria

Ruokavaliot

Jos korvaa makkaran soijanakilla tai kasvismakkaralla niin silloin nämä käy kasvissyöjillekin. Ja gluteiinittomana on mahdollista tehdä myös kun valitsee gluteiinittoman leivän, tortillan.

Tässä oli makkaraa monella tavalla. Jos olet jo kyllästynyt makkaraan, testaa tortillapeltiä.

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Täyttävä makaronisalaatti on edullinen lisuke

Jos mökillä on ruokittavana isompi porukka, tämä toimii tosi hyvin. Täyttävä makaronisalaatti on edullinen ja helppo tehdä valmiiksi jo kotona. Tätä voi tarjota melkein minkä kanssa vain, mutta erityisesti se sopii, jos pääruokana on jotain kevyempää, vaikkapa kalaa.

Muksut ja teinit tykkäävät makaronista ja tätä on aina tarjolla kun miehet mökkeilee porukalla, koska se on tosi täyttävää.

Makaroni-salaatti, noin neljälle

1/2 pussia makaroonia, keitä kypsäksi

1 pullo chili-tomaattisoosia, sekoita makaroneihin

1 pullo chili-tomaatti salaattikastiketta, sekoita makaroneihin

1/2 tuorekurkku, pilko suht isoiksi paloiksi, lisää mukaa

2 tomaatti, pilko ja lisää

2-4 suolakurkkua, pilko ja lisää

200 g kinkkua, pilko ja lisää

1 pussi pakasteherneitä, sulata ja lisää

pippuria oman maun mukaan

(1 oliivi tölkki, lisää)

(1 pussi, 250 g, isoja katkarapuja, sulata ja lisää)

Makaroni imeen kastikkeet itseensä, joten lisää soosia jos tarvetta.

Selostusta ja vinkkejä

Keitän ensin makaronit ja laitan keitinveteen reilusti suolaa. Käytän ihan tavallisia makaroneja, koska ne imee hyvin kastiketta itseensä. Keitän aina liikaa makaronia. Vaikka salaatti on hyvää ja sitä voi syödä useana päivänä, niin malttia sen makaronin kanssa! Puolikkaasta pussista tulee jo tosi iso määrä, koska salaattiin tulee paljon muitakin aineksia. 

Soosit

Kun makaronit on kypsät ja jäähtyneet vähän, tulee tärkein osuus koko salaatissa. Kaadan pullollinen chilistä-tomaattikastiketta makaronien sekaan ja annan maustua. Makaroni imee kastiketta itseensä. Kun tomaattikastike on imeytynyt, kaadan puoli pulloa chili-tomaatti salaatinkastiketta sekaan ja annan sekin vielä imeytyä. Kumpikaan näistä sooseista ei ole älyttömän tulinen, vaikka siinä chili lukeekin kyljessä. Näistä juuri tulee hyvää makua, vähän potkua salaattiin. Ilman näitä sooseja salaatti on kuin söisit kylmää makaronia kurkulla ja tomaatilla. 

Muut ainekset

Kun soosit ovat imeytyneet, sekoitan mukaan kinkkusuikaleet. Valmiita suikaleita löytyy kaupasta tai sitten voin pilkkoa mitä vain kaapista löytyvää kinkkua pieneksi mukaan. Jos en tarjoa salaattia heti, pakkaan tähän asti sekoitetutu osat rasiaan odottamaan. 

Toiseen rasiaan pienin tomaatit, kurkut ja suolakurkut isohkoiksi kuutioiksi. Suolakurkkua pitää olla reilusti. Lisäksi laittaisin herneet tämän satsiin sekaan. 

Kinkun voi korvata tonnikalalla. Tai jättää sekä kinkun ja tonnikalan pois ja laittaa lisää vihanneksia, vaikka kesäkurpitsaa. 

Fiinimpää

Jos tekisin pienelle porukalla vähän fiinimmän salaatin, lisäisin katkarapuja. Sulattaisin ne ohjeen mukaan ja kippaisin joukkoon ihan silloin viimeisenä, ennen kuin laitan salaatin pöytään. Mutta en käytä niitä mökillä jos on lämmin ja syödään ulkona ja tarjoan salaattia parinakin päivänä. Ihan vain varmuuden, varmuuden vuoksi. 

Makaronisalaatti on täyttävä ja edullinen lisuke kesän grilliruuille.
Valmis setti näyttää tältä, nyt vain grilli valmiiksi ja syömään.

Valmista tarjottavaksi

Kun on ruoka-aika koittaa, sekoitan kaikki ainekset sekaisin ja lisään tölkistä reilusti paprikatäytteisiä oliiveja. Jos joku ei tykkää oliiveista, hän voi ne sitten jättää lautasen syrjälle. Kyselen hyvin harvoin vierailta tykkääkö joku jostain vai ei. Meidän vieraat ovat  tuttuja ja rakkaita ihmisiä ja heidän ruoka-aineallergiat otan tietysti huomioon. Mutta muuten en kysele, vaan laitan rohkeasti uusia makuja pöytään!

Ihan just ennen tarjoilua lisään vielä vähän chili-tomaatti salaatinkastiketta ja pippuria myllystä. Suolaa tähän harvoin tarvitsee lisätä, jos olen laittanut reilusti suolakurkkua ja olenhan minä! 

Ruokavaliot

Tästä saa hyvin kasvisruuan kun jättää kinkut/tonnikalat pois. Jos käyttää gluteiinittomia makaroneja, eikös salaatti silloin sovi myös keliaakikoille.

Tämän kaveriksi sopii hyvin myös suolainenpiirakka, sitten tuleekin maha jo aivan täyteen.

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Tortillapelti tai quesadillat

Heinäkuussa ajattelin laittaa reseptejä, jotka sopii muksuille. Tortillapelti tai quesadillat on helppo tehdä mökillä. Mikään resepti täällä ei ole oma keksintöni, vaan lainaan ahkerasti kirjastosta ruokakirjoja ja etsin ohjeita niistä. Ja ilmaisjakeluna tulevista lehdistä löytyy myös paljon hyviä vinkkejä.

Tortilla kasvistäytteellä, pinaattia-halloumijuustoa-herkkusieniä.
Tortilla kasvistäytteellä, pinaattia-halloumi juustoa-herkkusieniä.

Tämä resepti on kaikkien suosikki, erityisesti lasten, nuorten, naisten ja miesten ja mummien. Faarille tai papalle en ole vielä tarjonnut. Siitä saa tehtyä tosi ruokaisan, kun paistaa tortilloja valtavan pinon. Tai tosi kevyen, jos käyttää kasvistäytteitä ja syö vaan muutaman viipaleen. Quesadillat (eli kaksi tortillalettua päällekkäin pannulla ja täytteitä välissä) on periaatteessa nopea tehdä. Mutta jos pöydässä istuu neljä nälkäistä teinipoikaa, et ennätä yhdellä pannulla kääntämään niin paljon tortillalettuja, ettei koko ajan kolmella olisi lautanen tyhjä. Yksi teinipoika voi haukata yhden tortillaan kahdella suupalalla. I know! Jos siis syöjiä on monta, tai ne on tosi nälkäisiä, kannattaa tehdä tortilllapeltiä. Tämä idea tuli Minna Kuukan Instassa vastaan.

Tortillapelti, noin 4-6 hengelle

2 pakettia isoja tortillalettuja, pehmeitä

1 pussi tacomausteseosta

600 g jauhelihaa, paista ja lisää mausteseos

1 tölkki juustokastiketta

1 tölkki salsakastiketta

1 pussi 150-200 g juustoraastetta

(sipulia viipaleina jos haluaa)

Paista uunissa 200 astetta, 10-20 min

Selostusta ja vinkkejä

Esivalmistelut

Jos tätä meinaa tarjota mökillä, esivalmisteluja voi kotona tehdä sen verran, että paistaa jauhelihan tai kanan valmiiksi. Maustan sen yleensä valmiilla Tacomausteseoksella. Jos haluaa tarjota tortillalettujen sivussa jotain salaattia, senkin voi jo pieniä valmiiksi ja vain yhdistää ainekset ennen tarjoilua. Ihan vaan salaatti, kurkkua ja tomaattia sopii hyvin tämän kaveriksi. Tai tomaatti-sipulisalaatti potkulla tai ilman, mihin löytyy myös ohjeita.

Tortillapelti

Pellissä saan isomman satsin ruokaa kerralla.

Ladon tortillaletut sopivan kokoisen uunivuoan tai uunipellin pohjalle. Laitan samat täytteet kuin yksittäiseen Quesadilla päälle, eli juustokastiketta, tortillakastiketta, jauhelihaa ja juustoraastetta. Näiden päälle taitan laidoilta tortillaletunlaidat ja asetan vielä pari lettua päälle niin, että täytteet peittyy letuilla. Laitan painoksi toisen pellin tai pannun ja pistän koko homman uuniin hetkeksi. Ohjeessa sanotaan, että 20 minuuttia, mutta se on minusta liian pitkä aika. Ennemmin seuraan, että kun täytteet on lämpimät ja tarttuneet toisiinsa ja pinta ruskea, nostan pois uunista. Leikkaan sopivia palasia. Tosi helppoa ja hyvää!

Tortillapelti on melkein valmis uuniin, pari lettua vielä kanneksi.
Tortillapelti on melkein valmis uuniin. Laitan pari lettua vielä kanneksi.

Quesadillat / Tortillaletut

Jos teen yksittäisiä Quesadilloja eli helpommin sanottuna tortillalettuja, lämmitän paistinpannun ja pistän pohjalle ihan tipan öljyä. Tortillalettu ei tartu helposti kiinni, mutta varmuuden vuoksi. Ladon yhden tortillan päälle juustokastiketta, salsakastiketta, jauhelihaa ja juustoraastetta. Laitan toisen letun päälle ja nostan paistinpannulle. Paistan sen verran aikaa, että pohja ruskistuu ja juustoraaste alkaa sulaa. Juustoraaste sulaa ja pitää homman kasassa ja pystyn kääntämään tortillaletun pannulla ympäri. Toki tässä pitää olla apuna paistinlasta ja aina ei sotkulta voi välttyä, mutta haittaako tuo. Kun tortillalettu on paistunut toiseltakin puolelta, juusto sulanut keskelle ja täytteet lämpimiä, voin nostaa sen leikkuulaudalle ja leikata siivuiksi. Ja sitten vaan uutta pannulle.

Tätä voisi ehkä kokeilla tehdä pitsakivellä grillissä. Pitääkin pistää listalle, että testaan.

Ruokavaliot

Täytteinä voi olla mitä vain, kunhan on joku juustoinen juttu, mikä sitoo puoliskot toisiinsa. Kerran kokeilin pinaatti-halloumi-herkkusieni versiota, mistä onkin kuva tuolla ylempänä. Jos vieraani olisivat kasvissyöjiä, jotain sen kaltaista heille tarjoaisin. Tortillalettuja löytyy gluteiinittomina, joten tämä on helppo ruoka myös keliaakikoille.

Tämän kaveriksi sopii vaikka sipuli-tomaattisalaatti, missä on vähän potkua.

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Leipäsalaatti grilliruuan kaveriksi

Kaikki grillissä valmistettu sopii kesään. Grillattavien ruokien ostaminen on helppoa, vaihtoehtoja on kaupassa kesäisin niin paljon, että kaikkia ei edes ennätä kokeilemaan. Mutta mitä syödään sen grillattavan kanssa? Leipäsalaatti grilliruuan kaveriksi on hyvä vaihtoehto. Tämä on kuin vihreäsalaatti, mutta ei kuitenkaan.

Leipäsalaatti, Panzanella

3 tomaattia, pieni sopiviksi paloiksi

1/2 kurkkua, pieni sopiviksi paloiksi

4 palaa leipää, pieni sopiviksi paloiksi

1 valkosipulin kynsi, pieni ihan pieneksi silpuksi

1 rkl punaviinietikkaa, sekoita kastike

3 rkl oliiviöljyä, sekoita kastike

suolaa, vähän, sekoita kastike

pippuria, paljon, sekoita kastike

1/2 purkkia kapriksia, lisätään joukkoon

1/2 purkkia oliiveja, lisätään joukkoon

Lisäksi jos sattuu olemaan

1/2 punttia basilikan lehtiä, pieni ja lisää joukkoon

3 sardillia, pieni ja lisää kastikkeeseen

Toscanalainen Leipäsalaatti Panzanella on Sikke Sumarin resepti. Sikke on mun suosikki kokki, kaikki hänen reseptit ovat hyviä, mutta helppoja valmistaa.  Ja helppoa ruuanlaiton pitää mökillä ollakin, koska tiskiä ei saa tulla paljoa. Eikä ruuanlaitto saa kestää kauan. Jos mökillä on vieraita, en halua, että ruuanlaitto vie aikaa seurustelulta. Ja jos ollaan omalla porukalla tekemässä jotain hommia, ei silloinkaan ole aikaa kovin pitkään touhuta keittiössä. Reseptin löysin Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa Rakkaudella. Resepti löytyy myös netistä.

Selostusta

Tämän salaatin ainekset löytyvät meiltä usein valmiina jääkaapissa ja jos jotain puuttuu, niin ei anna sen haitata.

Pienin vanhan leivän kannikat. Ohjeessa sanotaan, että reunat otetaan pois, mutta minä olen pieninyt nekin mukaan, tosin vähän pienemmäksi silpuksi kuin muun leivän. Kyllä ne sinne joukkoon pehmenee.

Samoin pienin valkosipulinkynnen, ihan pieneksi silpuksi. Tomaatit ja kurkut taas vähän isommiksi paloiksi, enkä ole poistanut kurkusta keskustasta siemeniä.

Sekoitan kastikkeen pienessä kupissa: punaviinietikkaa, oliiviöljyä, pienityn valkosipulin, reilusti pippuria ja sopiva määrä suolaa. Sekoitan nesteen leipäpaloihin ja annan maustua, välillä vähän aikaa ja välillä kauan aikaa. Riippuu ihan nälästä.

Kippaan valmiiksi pienityt ainekset leipäpalojen sekaan ja lisään reilusti kapriksia ja oliiveja. Pieniä tai isoja kapriksia, mustia tai vihreitä oliiveja, ei sillä niin väliä.

Sardellit pienin silpuksi ja sekoitan sekaan. Tämän jätän usein pois, koska sardellin paloja tarvitaan reseptiin vain kolme. Mitä teen loppu purkista? Jos minulla on mielessä jokin muukin sardelleja kaipaava resepti, silloin laitan myös niitä, muuten en.

Basilikan lehtiä minulla ei ikinä ole kotona, enkä raski ostaa kokonaista punttia basilikaa vain tätä varten, joten käytän usein ruohosipulia tai persiljaa sen sijasta. Jos tekisin ison satsin salaattia, vaikka vieraille, silloin ostaisin tuoretta basilikaa, pienisin sen ja lisäisin lopussa salaatin sekaan, koska onhan sen hyvänmakuista.

Valmistelut kotona

Voisin valmistella salaatin kotona pariin kippoon ja yhdistäisin salaatin mökillä juuri ennen tarjoilua. Laittaisin leivät yhteen, kastikkeen ja muut ainekset toiseen kippoon. Leipiin saa tulla makua, mutta en tykkään, että ne on ihan pehmenneitä, siksi yhdistäisin ne kastikkeeseen vasta mökillä.

Leipäsalaatti sopii grilliruuan kaveriksi.
Leipäsalaatti eli Panzanella sopii grilliruuan kaveriksi.

Ruokavaliot

Tämä salaatti sopii hyvin kasvissyöjille, jos jättää sardellit pois. Jos käyttää gluteiinitonta leipää, tämä on mainio keliaakikolle ja laktoosiahan tässä ei ole myöskään, jos leivässä ei sitä ole. Eli erinomainen salaatti senkin takia.

Toinen helppo salaatti on tomaatti-sipulisalaatti, sen ohje löytyy tästä.

Ja jos mietit mitä jälkkäriksi, Key Lime Pie sopisi tähän hyvin!

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Tomaatti-sipulisalaatti potkulla tai ilman

Tästä salaatista meillä tykkää erityisesti mun miehet. Tomaatti-sipulisalaatti potkulla löytyy tästä ohjeesta ja lisään tänne myös ohjeen ilman potkua. Toisessa ohjeessa on keltasipulia ja toisessa kevätsipulia, mutta niitä nyt voi vaihdella ihan sen mukaan mitä sattuu olemaan. Tässä salaatissa on myös pari erikoisempaa ainetta: jalopenoa ja minttua. Niitä suosittelen kokeilemaan ainakin kerran, koska ne on tämän salaatin juju.

Ohje:

Noin 150 g / Rasiallinen minitomaatteja

2-3 Kevätsipulin vartta

4-8 jalopenoa, riippuen kuinka potkuista haluat

0,5 dl silputtua tuoretta minttua

1 limen mehu

0,5 dl oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Ohje

  • Pienin tomaatit puoliksi
  • Silppuan sipulin
  • Pienin jalopenon
  • Sekoitan limen mehun, oliiviöljyn, suolan ja pippurin
  • Sekoitan kaikki ainekset sekaisin
  • Valmista

Selostusta

Jos teen salaatin vieraille tarjottavaksi ostan keltaisia ja punaisia tomaatteja, silloin salaatista tulee tosi värikäs ja nätti. Jos teen sitä ihan vain omalle sakille arkiruuan kylkeen, laitan sitä mitä kaapista löytyy, yleensä tavallisia tomaatteja.

Pienin kokonaiset jalopenot ihan pieneksi silpuksi. Käytän kaupan altaasta ostettuja irto jalopenoja tai lasipurkissa olevia. Kummatkaan niistä ei ole minusta kovin tulisia, joten jos haluaa paljon potkua, pitää laittaa monta kappaletta.

Mintunlehtiä en laita aina. Mutta suosittelen maistamaan, niistä tulee ihan oma makunsa tähän salaattiin.

Sekoitan pienessä kupissa oliiviöljyn ja limetin menun. Noin puolet ja puolet. Lisään sekaan suolaa ja reilusti pippuria. Jos laitan mukaan minttua, lisää reilummin suolaa.

Jos tekisin tämän valmiiksi jo kotona mökille menoa varten ja sekoittaisin toiseen rasiaan marinadin ja toiseen kaiken muun ja yhdistäisin ne mökillä. Tässä salaatissa tykkään, että tomaatti ei pehmene liikaa, siksi yhdistän ne vasta mökillä.

Tomaatti-sipulisalaatti potkulla sopii tosi hyvin kaiken grillilihan kaveriksi. Tai iltapalaksi suolaisen piirakan kanssa. Viimeksi valmistin tonnikala-suppilovahvero täytteistä piirakkaa, sille löytyy ohje täältä.

Ruokavalion puolesta myös sopii kaikille: kasvissyöjille, gluteiiniton ja laktoositon.

Kategoriat
Kesä Tuumailuja

Miten toukokuu meni ja mitä tapahtuu kesäkuussa?

Vastaus kysymykseen miten toukokuu meni on: se meni todella vauhdikkaasti! Ainahan toukokuu on mökkeilyn ja pihanhoidon osalta vauhdikas kuukausi, mutta tällä kertaa se taas vähän niin kuin ylitti itsensä. Kaikki johtuu tuosta mökin maalaus urakasta.

Mietin tosiaan, että mitäs sitä tuli toukokuussa tehtyä. Päässä soi vaan, että minä maalasin, sinä maalasit, me maalattiin ja lapsikin pakotettiin maalaamaan. Ja eniten kaikesta tehtiin niitä maalaamisen valmisteluhommia, kuten suojauksia ja pesuja ja tellinkien rakentamisia. Koko projektin valmistumiselle on ehkä sellainen henkinen dead-line tuo lähentyvä juhannus. Meillä on usein ollut juhannuksena ystäviä mökillä ja olisihan se kiva jos rakennustelineet olisi purettu siihen mennessä. Kukaan ei ole sanonut tätä suureen ääneen, mutta eiköhän me molemmat aviomiehen kanssa niin salaa ajatella.

Toukokuussa mökki maalataan harmaaksi, tämä on koko kesän suurin homma.
Mökki maalataan harmaaksi, tämä on koko kesän suurin homma. Maalaria jo vähän hymyilyttää.

Onni on se, että vaikka meillä olis koko paikka hyrskyn-myrskyn vielä juhannuksena, kukaan meidän juhannusvieraista ei piittaisi siitä pätkääkään. Onneksi vieraat tulee nauttimaan yhdessäolosta, eikä arvostelemaan meidän tekemisiä. Ja lähimmät ystävät ovat nähneet mökin lähtötilanteen, joten kaikki mitä ollaan saatu aikaiseksi, on vain edistystä aikaisempaan.

Miten toukokuussa puutarha voi? Osa kukkapenkeistä kukoistaa, lannoittaminen huussikompostilla auttaa.
Osa kukkapenkeistä kukoistaa, lannoittaminen huussikompostilla auttaa.

Toukokuussa tein pihahommia, sen muistan. Puhalsin lehtipuhaltimella roskat pois, levitin huussikompostia kukkapenkkiin, kitkin rikkaruohoja penkeistä ja myrkytin niitä kävelyreittien varrelta. Viime vuonna tein viimeiset kukkapenkit valmiiksi ja nyt voin katsella, että mikä onnistui ja mikä ei. Iso osa istutetuista kasveista lähti hienosti kasvamaan ja selvästikin huussikomposti antaa niille voimaa kukkia. Ei pikkusydän ole aikaisemmin näyttänyt noin komealta.

Majakan edustalla oleva penkki ei pärjännyt yli talven, edes rikkaruoho ei tässä kasva.
Majakan edustalla oleva penkki ei pärjännyt yli talven,
edes rikkaruoho ei tässä kasva.

Osa kasveista ei selvinnyt talvesta. Esimerkiksi majakan eteen olin kuvitellut valkoisena kukkivan päivänkakkaramättään, mutta siinä ei kasva mikään, ei edes rikkaruoho. Piha saa tosi paljon aurinkoa, joten voi olla, että paikka on liian kuuma. Palaan siis piirustuspöydän ääreen ja mietin uuden, koko kesän kukkivan ihanuuden majakan edustalle. Mutta muuten olen hurjan tyytyväinen pihamaan edistymiseen, monta palaa on jo valmiina, monta palaa on menossa parempaan suuntaan.

Sekin olen oppinut tässä viiden mökkivuoden aikana, että enempää en ennätä.

Kesäkalusteet ja muut tavarat tuli aseteltua pihalle, mutta kukaan ei ole niistä ihan vielä ennättänyt nauttimaan. Vene on kääntämättä ja viime syksynä valmistunut kesäkeittiö testaamatta. Kukkaruukut hankin Torista terassille, mutta en ole vielä niihin mitään istuttanut. Mutta ei kannata stressata. Teen ne kun kerkeää, kun maalaaminen on ohi. Sekin olen oppinut tässä viiden mökkivuoden aikana, että enempää en ennätä. Ja siitä on sitten turha hermostua. Vaikka tehdään pitkää päivää maalauspuuhassa, kukaan ei maalaa yöhön asti vaan illalla syödään hyvin ja saunotaan. Tunteja on päivässä vain se rajallinen määrä.

Kesäkuussa istutan lisää kukkia. Löysin hienot kukkaruukut Torista, mutta vielä niissä ei kasva mitään.
Löysin hienot kukkaruukut Torista, mutta vielä niissä ei kasva kukkia
vaan katajaa talven jäljiltä.

Kun tuo jo moneen kertaan mainittu maalaus on valmis, voin viritellä terassin ja kesäkeittiön somistuksia. Valot, tasot ja tiskauspiste, kukkia. Haluan laittaa kaikki ruuanlaittovälineet hyvin esille, jotta esimerkiksi halsteria ja pitsakiveä tulee käytettyä. Jos ne on jossain varaston perällä, en välttämättä ota niitä sieltä koko kesänä.

Luulisi siinä tiskausta inhoavankin viihtyvän ja astioiden puhdistuvan.

Tiskausta varten on kesäkeittiöön tehty ihan oma piste, missä on kaksi syvää, isoa allasta. Järvivesi tulee hanasta ja maisema on komea. Luulisi siinä tiskausta inhoavankin viihtyvän ja astioiden puhdistuvan kuin itsestään. Teen kotihommista ihan mielelläni melkein mitä vain, mutta tiskaus ei ole koskaan ollut suosikkini. Tiskausta varten hankittiin kirpparilta vanha vedenkeitin vitosella ja tarkoitus on, että sillä voi lämmittää tiskivettä nopeasti. Kesäkeittiön keittimeen saa siis laskea hanasta tulevaa järvivettä ja sisällä on toinen keitin, mihin taas pistetään juomavettä. Saa nähdä kuin tämä homma toimii, suunnitelma on ainakin ihan älyttömän hyvä.

Vanha tukeva, mutta liian peittävä kaide vaihtuu tukevaan, mutta lasiseen.
Vanha tukeva, mutta liian peittävä kaide vaihtuu tukevaan, mutta lasiseen.

Terassinkaide täytyy uusia koska se irrotettiin maalaustellinkien rakentamista varten. Nyt kun kaide on pois, voidaan se samalla kerralla vaihtaa uuteen lasiseen. Mökin paras asia on järvelle aukeava maisema ja nyt se pääsee todella näkyviin kun vanha tukeva, mutta tiheä kaide poistetaan. Laitetaan tilalle tukeva, mutta läpinäkyvä versio. Kun mökki on maalattu ja uusi kaide paikoillaan, voin pari iltaa tuijotella kokonaisuutta ja miettiä muutamaa muuta viimeistely juttua: kivijalan rappausta, loppujen kaiteiden vaihtoa ja niiden tulevaa väriä.

Kaunis kirpparilta löytynyt lyhty valaisee heinäseipäistä tehdyssä  telineessä.
Kirpparilta löytynyt lyhty valaisee heinäseipäistä tehdyssä telineessä.

Meillä on valoa aikalailla hyvin tarjolla pimeisiinkin iltoihin, kunhan vaan muistaisin sytyttää niitä. Heinäseipäistä aviomies rakensi monelta pihalta löytyvän lyhtytelineen ja kirpparilta niihin on löytynyt tosi kivat öljylamput. Niihin pitää vaan muistaa laittaa liekki lepattamaan, mutta turhan usein ne jää palamatta.

Onneksi saadaan lähipiiristä apua sähkötöihin.

Pystymallisia sähkölamppuja on jo hyvin pihassa polkujen varrella, mutta muutama pitää vielä lisätä, niin joka paikassa on turvallista liikkua. Samoin meillä on ollut pitkään ostettuna terassilautoihin kiinnitettävät himmeät tunnelmavalot, jotka olisi kiva saada paikoilleen. Ja kaksi kotoa ylimääräisiksi jäänyttä kohdevalo, jotka olisi tarkoitus asentaa valaisemaan jotain komeaa puuta. Eli suunniteltavaa vielä riittää ja sähköjohdon vetämistä. Onneksi saadaan lähipiiristä apua sähkötöihin. Minä lupaan tehdä hyvää ruokaa ja aviomies lämmittää paljun sähkömiehelle ja hänen perheelleen.

Kesäkuussa mökille on tulossa vieraita. Ystävät, perhe ja hyvä ruoka on parasta mökkikesässä.
Ystävät, perhe ja hyvä ruoka on parasta mökkikesässä.

Kesäkuussa kivointa on jo kalenteriin merkityt ystävien vierailut: naisten viikonloppu ja juhannus. Ruokien suunnittelun aloitan hyvissä ajoin, itse asiassa montaa ruokaa on jo testattukin, mikä on kyllä erikoista. Yleensä en testaa mitään, sokkona ja maistamatta pöytään! Korona vuotena ei ollut vieraita, mutta kokkausintoa taas oli, joten perhe sai nauttia testiannoksista talvella. Hyvät mökkivieraat tuo tullessaan omat petivaatteet ja omia ideoita ruokapöytään. Minun ei tarvitse koskaan yksin kokata, eikä miettiä menyitä. Hyvää ruokaa on aina ollut kaikissa kekkereissä yllin kyllin.

Ikinä ei tule kokonaan valmista.

Muitakin hommia on työlistalla, osa sellaisia pakollisia ja osa ideoita, jotka toteutan jos ennätän. Tykkään ranskalaisista viivoista, ne auttaa hommien etenemisessä. Syksyllä on kiva katsoa, että mitä tuli valmiiksi ja mitkä jää odottamaan tulevaa kesää. Ikinä ei tule kokonaan valmista.

Joku luit meidän mökin alkuvaiheista?

Kategoriat
Kevät Ruokaa

Suolainen piirakka tonnikala-suppilovahvero täytteellä

Syöminen on mökillä saunomisen lisäksi parasta puuhaa. Olen innokas kokeilemaan uusia reseptejä ja usein tehtäviä ruokia on tosi vähän. Ruuassa pitäisi aina olla mukana joku twisti. Tässä on yksi luottoresepti, joka sopii hyvin joka vuodenaikana tarjottavaksi. Ja muunneltaviksi, eli saan siihen sitä twistiä.

Tässä on ensin pelkkä ohje niille, jotka on käteviä. Perässä on tarkempia neuvoja kuvien kanssa niille, jotka sellaisia kaipaa. Ja ihan lopussa erilaisia täytevaihtoehtoja/yhdistelmiä. Käy katsomassa!

Tonnikala-suppilovahvero uolainen piirakka ohje
Tonnikala-suppilovahvero uolainen piirakka ohje

Kikkoja ja selostusta piirakkareseptin takaa

Mulla meni kauan ennen kuin opin tekemään piirakan niin, että sen pohja ei ole raaka. Nyt jos en rupea sooloilemaan tekovaiheessa tai muuttamaan aineiden määriä, niin onnistun aina. Tarjoan tätä piirakkaa lounaaksi salaatin kanssa tai iltapalaksi. Tämä on just sopiva perjantaille, kun vieraat saapuvat myöhään ja ovat tietysti jo syöneet iltaruuan, mutta jotain pientä on kiva tarjota saunan jälkeen.

Piirakkapohja

Minä käytän pääasiassa valmiita pohjia, ihan vain siksi, että ne ovat niin edullisia, että itse tekemällä ei saa mitään säästöä aikaiseksi. Pakastealtaasta löytyy molemmilta isoilta ruokaketjuilta heidän omien merkkiensä pohjia ja ne ovat kaikki ihan hyviä.

Pakastepohjan voi ottaa jäisenä mökille mukaan perjantaina ja se toimii samalla kylmäkallena. Varsinainen niksi-pirkka-kikka! Mökillä se sitten kerkeää sulamaan rauhassa, jos viikonloppuna haluaa leipoa. Olen mikrossakin useamman kerran jäistä taikinaa sulattanut ja niistäkin piirakoista tuli oikein hyviä.

Gluteiiniton

Valmiissa pohjissa on tarjolla myös gluteiiniton vaihtoehto. Piirakka on kiva ruokalaji, jota voi tarjota myös keliaakikolle ja sama piirakka maistuu kaikille muillekin. Jos teen pohjan itse, käytän gluteiinitonta jauhosekoitusta. Se on siitä hyvä, että 1 dl normaaleja jauhoja on 1 dl sitä jauhosekoitusta. Helppoa!

Ohje tarkemmin ja kuvia

Laitan uunin päälle, 200 astetta.

Levitän leivinpaperin irtovuoan pohjalle ja suljen vuoan, näin leivinpaperista tulee pohja piirakalle. Leikkaan reunoilta turhan leivinpaperin pois. Leikkaan edelleen tästä suikaleita, jotka voin laittaa piirakkapohjan laidoille. En voitele vuokaa, vaan vuoraan leivinpaperilla.

Tässä on 24 cm vuoka, mistä tulee tällä ohjeella sellainen muhkea piirakka. Jos sinulla on leveämpi vuoka, on ohje edelleen sopiva, piirakasta tulee vain vähän matalampi. Kannattaa silloin katsoa, että ei paista liian kauan. Jos taas on vielä pienempi vuoka, kannattaa ehkä vähän vähentää aineksia.

Levitän taikinan vuokaan pohjalle ja reunoille. Taikinan voi kaulita tasaiseksi tai vain painella käsillä vuokraan. Jos taikina on jäässä, sulatan sitä mikrossa.

Teen haarukalla reilusti reikiä taikinaan, pohjalle. En tiedä onko tästä hyötyä, mutta teen silti. Leikkaan foliosta suikaleita ja painelen ne piirakan laitoihin. Tällä saan puristettu tuota kanttia ohuemmaksi ja laidat pysyy paremmin paikoillaan esipaistamisen ajan. Esipaistan piirakkaa 10 minuuttia ja poistan foliosuikaleet.

Rikon kananmunat, lisään kerman ja juustoraasteen ja sekoitan.

Lisään mausteet. Jos täytteen ainekset on tosi hentoisen makuisia, laitan reilusti mausteista. Jos taas on vahvat ja suolaiset täytteet, vähän vähemmän. Meillä kaikki tykkää pippurista, joten sitä laitan reilusti. Jos kaapissa on kuivattua persiljaa tai penkissä tuoretta persiljaa, sitä voi heittää sekaan. Mutta ei yhtään haittaa jos ei ole.

Valmistele täytteet. Jos käytän tuoreita sieniä, paistan niistä nesteen pois pannulla. En lisää rasvaa, paistan vaan. Samoin jos käyttän sipulia, niin paistan sitä hetken aikaa ja tällöin lisään pannussa rasvaa. Ruohosipulin silppuan saksilla pieniksi suoraan täytteen sekaan. Lisään täytteet nesteeseen ja sekoitan koko massan hyvin sekaisin. Kaadan koko homma esipaistetun pohjan päälle.

Pienin tomaatit ja upotan ne täytteeseen. Ajattelen, että ne säilyy sillälailla mehevinä ja kosteina.

Paistan piirakkaa 45 minuuttia, koska täytettä on paljon. Piirakka saa olla kunnolla ruskettunut laidoilta, taikinan kohdasta. Myös siitä tietää, että pohja on kypsää kun täyte ei enää liiku vuoassa.

Valmista! Jos maltat antaa jäähtyä hetken aikaa, niin piirakkaa on helpompi leikata, eikä suu pala. Mutta kuka malttaa!

Ehdotuksia piirakan täytteeksi

Piirakan täytteenä on ollut vaikka mitä. Tässä listattuna meillä hyviksi todettuja yhdistelmiä. Maistuisiko?

  • Perinteinen kinkku-tomaatti (usein pienin leikkelepaketissa myytävää kinkkua)
  • Kinkku-aurajuusto-tomaatti
  • Tonnikala-suppilovahvero- tomaatti
  • Tonnikala- feta- tomaatti
  • Chorizomakkara-oliiivi-tomaatti
  • Eiliset keitetyt perunat-keittokinkun jämät-pehmenneet tomaatit (vanhat keitetyt perunat sopii hienosti kaikkien kanssa yhteen, silppua pieneksi)
  • Parsa-parmankinkku-tomaatti (pieni parsa paloiksi niin piirakkaa on helppo leikata)
  • Feta-tomaatti (kasvisversio)
  • Parsakaali-parsa-tomaatti (kasvisversio, vegaaniversio)
  • Juhlava poro-suppilovahvero – tomaatti
  • Tai vielä juhlavampi poro-korvasieni – tomaatti

Jälkiruuaksi voi tehdä helppoja kakkuja: suklaa-punajuurikakku tai Key Lime Pie.