Kategoriat
Kesä Ruokaa

Täyttävä makaronisalaatti on edullinen lisuke

Jos mökillä on ruokittavana isompi porukka, tämä toimii tosi hyvin. Täyttävä makaronisalaatti on edullinen ja helppo tehdä valmiiksi jo kotona. Tätä voi tarjota melkein minkä kanssa vain, mutta erityisesti se sopii, jos pääruokana on jotain kevyempää, vaikkapa kalaa.

Muksut ja teinit tykkäävät makaronista ja tätä on aina tarjolla kun miehet mökkeilee porukalla, koska se on tosi täyttävää.

Makaroni-salaatti, noin neljälle

1/2 pussia makaroonia, keitä kypsäksi

1 pullo chili-tomaattisoosia, sekoita makaroneihin

1 pullo chili-tomaatti salaattikastiketta, sekoita makaroneihin

1/2 tuorekurkku, pilko suht isoiksi paloiksi, lisää mukaa

2 tomaatti, pilko ja lisää

2-4 suolakurkkua, pilko ja lisää

200 g kinkkua, pilko ja lisää

1 pussi pakasteherneitä, sulata ja lisää

pippuria oman maun mukaan

(1 oliivi tölkki, lisää)

(1 pussi, 250 g, isoja katkarapuja, sulata ja lisää)

Makaroni imeen kastikkeet itseensä, joten lisää soosia jos tarvetta.

Selostusta ja vinkkejä

Keitän ensin makaronit ja laitan keitinveteen reilusti suolaa. Käytän ihan tavallisia makaroneja, koska ne imee hyvin kastiketta itseensä. Keitän aina liikaa makaronia. Vaikka salaatti on hyvää ja sitä voi syödä useana päivänä, niin malttia sen makaronin kanssa! Puolikkaasta pussista tulee jo tosi iso määrä, koska salaattiin tulee paljon muitakin aineksia. 

Soosit

Kun makaronit on kypsät ja jäähtyneet vähän, tulee tärkein osuus koko salaatissa. Kaadan pullollinen chilistä-tomaattikastiketta makaronien sekaan ja annan maustua. Makaroni imee kastiketta itseensä. Kun tomaattikastike on imeytynyt, kaadan puoli pulloa chili-tomaatti salaatinkastiketta sekaan ja annan sekin vielä imeytyä. Kumpikaan näistä sooseista ei ole älyttömän tulinen, vaikka siinä chili lukeekin kyljessä. Näistä juuri tulee hyvää makua, vähän potkua salaattiin. Ilman näitä sooseja salaatti on kuin söisit kylmää makaronia kurkulla ja tomaatilla. 

Muut ainekset

Kun soosit ovat imeytyneet, sekoitan mukaan kinkkusuikaleet. Valmiita suikaleita löytyy kaupasta tai sitten voin pilkkoa mitä vain kaapista löytyvää kinkkua pieneksi mukaan. Jos en tarjoa salaattia heti, pakkaan tähän asti sekoitetutu osat rasiaan odottamaan. 

Toiseen rasiaan pienin tomaatit, kurkut ja suolakurkut isohkoiksi kuutioiksi. Suolakurkkua pitää olla reilusti. Lisäksi laittaisin herneet tämän satsiin sekaan. 

Kinkun voi korvata tonnikalalla. Tai jättää sekä kinkun ja tonnikalan pois ja laittaa lisää vihanneksia, vaikka kesäkurpitsaa. 

Fiinimpää

Jos tekisin pienelle porukalla vähän fiinimmän salaatin, lisäisin katkarapuja. Sulattaisin ne ohjeen mukaan ja kippaisin joukkoon ihan silloin viimeisenä, ennen kuin laitan salaatin pöytään. Mutta en käytä niitä mökillä jos on lämmin ja syödään ulkona ja tarjoan salaattia parinakin päivänä. Ihan vain varmuuden, varmuuden vuoksi. 

Makaronisalaatti on täyttävä ja edullinen lisuke kesän grilliruuille.
Valmis setti näyttää tältä, nyt vain grilli valmiiksi ja syömään.

Valmista tarjottavaksi

Kun on ruoka-aika koittaa, sekoitan kaikki ainekset sekaisin ja lisään tölkistä reilusti paprikatäytteisiä oliiveja. Jos joku ei tykkää oliiveista, hän voi ne sitten jättää lautasen syrjälle. Kyselen hyvin harvoin vierailta tykkääkö joku jostain vai ei. Meidän vieraat ovat  tuttuja ja rakkaita ihmisiä ja heidän ruoka-aineallergiat otan tietysti huomioon. Mutta muuten en kysele, vaan laitan rohkeasti uusia makuja pöytään!

Ihan just ennen tarjoilua lisään vielä vähän chili-tomaatti salaatinkastiketta ja pippuria myllystä. Suolaa tähän harvoin tarvitsee lisätä, jos olen laittanut reilusti suolakurkkua ja olenhan minä! 

Ruokavaliot

Tästä saa hyvin kasvisruuan kun jättää kinkut/tonnikalat pois. Jos käyttää gluteiinittomia makaroneja, eikös salaatti silloin sovi myös keliaakikoille.

Tämän kaveriksi sopii hyvin myös suolainenpiirakka, sitten tuleekin maha jo aivan täyteen.

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Tortillapelti tai quesadillat

Heinäkuussa ajattelin laittaa reseptejä, jotka sopii muksuille. Tortillapelti tai quesadillat on helppo tehdä mökillä. Mikään resepti täällä ei ole oma keksintöni, vaan lainaan ahkerasti kirjastosta ruokakirjoja ja etsin ohjeita niistä. Ja ilmaisjakeluna tulevista lehdistä löytyy myös paljon hyviä vinkkejä.

Tortilla kasvistäytteellä, pinaattia-halloumijuustoa-herkkusieniä.
Tortilla kasvistäytteellä, pinaattia-halloumi juustoa-herkkusieniä.

Tämä resepti on kaikkien suosikki, erityisesti lasten, nuorten, naisten ja miesten ja mummien. Faarille tai papalle en ole vielä tarjonnut. Siitä saa tehtyä tosi ruokaisan, kun paistaa tortilloja valtavan pinon. Tai tosi kevyen, jos käyttää kasvistäytteitä ja syö vaan muutaman viipaleen. Quesadillat (eli kaksi tortillalettua päällekkäin pannulla ja täytteitä välissä) on periaatteessa nopea tehdä. Mutta jos pöydässä istuu neljä nälkäistä teinipoikaa, et ennätä yhdellä pannulla kääntämään niin paljon tortillalettuja, ettei koko ajan kolmella olisi lautanen tyhjä. Yksi teinipoika voi haukata yhden tortillaan kahdella suupalalla. I know! Jos siis syöjiä on monta, tai ne on tosi nälkäisiä, kannattaa tehdä tortilllapeltiä. Tämä idea tuli Minna Kuukan Instassa vastaan.

Tortillapelti, noin 4-6 hengelle

2 pakettia isoja tortillalettuja, pehmeitä

1 pussi tacomausteseosta

600 g jauhelihaa, paista ja lisää mausteseos

1 tölkki juustokastiketta

1 tölkki salsakastiketta

1 pussi 150-200 g juustoraastetta

(sipulia viipaleina jos haluaa)

Paista uunissa 200 astetta, 10-20 min

Selostusta ja vinkkejä

Esivalmistelut

Jos tätä meinaa tarjota mökillä, esivalmisteluja voi kotona tehdä sen verran, että paistaa jauhelihan tai kanan valmiiksi. Maustan sen yleensä valmiilla Tacomausteseoksella. Jos haluaa tarjota tortillalettujen sivussa jotain salaattia, senkin voi jo pieniä valmiiksi ja vain yhdistää ainekset ennen tarjoilua. Ihan vaan salaatti, kurkkua ja tomaattia sopii hyvin tämän kaveriksi. Tai tomaatti-sipulisalaatti potkulla tai ilman, mihin löytyy myös ohjeita.

Tortillapelti

Pellissä saan isomman satsin ruokaa kerralla.

Ladon tortillaletut sopivan kokoisen uunivuoan tai uunipellin pohjalle. Laitan samat täytteet kuin yksittäiseen Quesadilla päälle, eli juustokastiketta, tortillakastiketta, jauhelihaa ja juustoraastetta. Näiden päälle taitan laidoilta tortillaletunlaidat ja asetan vielä pari lettua päälle niin, että täytteet peittyy letuilla. Laitan painoksi toisen pellin tai pannun ja pistän koko homman uuniin hetkeksi. Ohjeessa sanotaan, että 20 minuuttia, mutta se on minusta liian pitkä aika. Ennemmin seuraan, että kun täytteet on lämpimät ja tarttuneet toisiinsa ja pinta ruskea, nostan pois uunista. Leikkaan sopivia palasia. Tosi helppoa ja hyvää!

Tortillapelti on melkein valmis uuniin, pari lettua vielä kanneksi.
Tortillapelti on melkein valmis uuniin. Laitan pari lettua vielä kanneksi.

Quesadillat / Tortillaletut

Jos teen yksittäisiä Quesadilloja eli helpommin sanottuna tortillalettuja, lämmitän paistinpannun ja pistän pohjalle ihan tipan öljyä. Tortillalettu ei tartu helposti kiinni, mutta varmuuden vuoksi. Ladon yhden tortillan päälle juustokastiketta, salsakastiketta, jauhelihaa ja juustoraastetta. Laitan toisen letun päälle ja nostan paistinpannulle. Paistan sen verran aikaa, että pohja ruskistuu ja juustoraaste alkaa sulaa. Juustoraaste sulaa ja pitää homman kasassa ja pystyn kääntämään tortillaletun pannulla ympäri. Toki tässä pitää olla apuna paistinlasta ja aina ei sotkulta voi välttyä, mutta haittaako tuo. Kun tortillalettu on paistunut toiseltakin puolelta, juusto sulanut keskelle ja täytteet lämpimiä, voin nostaa sen leikkuulaudalle ja leikata siivuiksi. Ja sitten vaan uutta pannulle.

Tätä voisi ehkä kokeilla tehdä pitsakivellä grillissä. Pitääkin pistää listalle, että testaan.

Ruokavaliot

Täytteinä voi olla mitä vain, kunhan on joku juustoinen juttu, mikä sitoo puoliskot toisiinsa. Kerran kokeilin pinaatti-halloumi-herkkusieni versiota, mistä onkin kuva tuolla ylempänä. Jos vieraani olisivat kasvissyöjiä, jotain sen kaltaista heille tarjoaisin. Tortillalettuja löytyy gluteiinittomina, joten tämä on helppo ruoka myös keliaakikoille.

Tämän kaveriksi sopii vaikka sipuli-tomaattisalaatti, missä on vähän potkua.