Kategoriat
Kesä Pakko hoitaa Tuumailuja

Ei kuulu minun vastuualueeseen!

Miten jakaa hommat mökillä? Mitkä on miesten ja mitkä naisten hommia, vai onko sillä mitään väliä? Voiko huussin tyhjäyksestä kieltäytyä siksi, että on tyttö? Sanoa, että ei kuulu minun vastuualueeseen!

Meillä tehdään työt aika tasapuolisesti ja huussin tyhjentämisestä olen kirjoittanut aikaisemminkin. Oma mielipiteeni on, että koska kaikki sinne huussiin tavaraa tuottaa, kaikki myös sitä vuorollaan tyhjentää. Jos ei se sitten aidosti ole jonkin mielestä mukavaa puuhaa ja hän ehdottomasti haluaa sen kaikkien muidenkin puolesta tehdä. Silloinkin miettisin kyllä, että millä kyseinen henkilö on lahjottu moiseen lausuntoon. Aitoa tuo into ei varmasti voi olla.

En pystyisi siihen. Vaikka kuinka ajattelisin, että sehän on vain hiiri kuolleena ämpärissä.

Minun vastuualueeseen ei kuulu jyrsijöiden torjunta. En pystyisi siihen. En, vaikka miten tsemppaisin itseni ja ajattelisin, että sehän on vain hiiri hukkuneena ämpärissä. En kykene. Haluan kuitenkin, että meillä tehdään jyrsijöiden torjuntaa. Siis joku tekee, olkoon tonttu, haltiakummi tai aviomies, sama se minulle. Kunhan tämäkin asia tulee hoidettua.

Hiirenloukku odottelee keittiössä virittämistä.
Hiirenloukku odottelee keittiössä virittämistä.

Kun me ostettiin meidän mökki, se oli ollut jonkin aikaa tyhjillään ja metsäneläimet olivat löytäneet sen sisätilat. Pystyn kyllä siivoamaan hiirien jäljiltä, mutta en hiiriä. Ymmärrän hyvin, että olemme metsässä ja siellä on erilaisia eläimiä. Me ollaan tultu niiden takapihalle pyörimään. Mutta hiiren ei tarvitse tulla minun taloon sisälle ja sisätilalla tarkoitan myös kellaria ja välikattoa. Mikään ei ole äänekkäämpi kuin hiiri, joka rapistelee yöllä katolla, kun yritän nukkua. Se kuulostaa siltä kuin hiiri kipittäisi ihan siinä vieressä, eikä tuo ajatus ole ollenkaan miellyttävä, jaiks!

Jyrsijöiden torjunta on juuri nyt ajankohtainen asia, koska viime viikolla, kun istuin terassilla, kuulin hiiriperheen rapinaa moneen otteeseen. Jotta tuo perhe ei virittele muuttokuormaansa talvea varten mihinkään mökin kerroksista, tulee torjunta aloittaa pikimmiten.  Siis aviomiehen tai haltiatontun, kuka ikinä sitä meillä hoitaakaan.

En osaa kaataa puita

En osaa käyttää moottorisahaa, enkä kaataa puita. Sähkösahaa olen opetellut käyttämään parin viime talven aikana. Hyvä niin, koska välillä niitä puunrunkoja on ollut mökkipihassa kumossa niin monta, että kaikki työvälineet on ollut avuksi. Ja kaikki työntekijät myös. Sähkösahaa osaan käyttää ohuempien runkojen katkomiseen, kunhan rungot asetetaan sahapukkiin ja sähkösahan siihen kiinni. Sahaaminen on silti niin jännittävää puuhaa, että tasamittaisia klapeja en osaa tehdä. Kaikki keskittyminen menee siihen sahaamiseen.

Jokainen kalikka on eri mittainen, kun en osaa sahata oikein.
Jokainen kalikka on eripituinen, kun en osaa vielä sahata oikein.

Aviomies sahaa täydellisen mittaisia puita. Tehtiin niitä sitten takkaan, saunalle, paljuun tai puulieteen – jokaiseen tulee erimittaisia – niin aina menee oikein. Voisihan sitä minunkin sahaamistani perustella tuolla samalla argumentilla. Tässäpä on puita eri tulipesiin, niitä vain tuli yhdestä rungosta joka pituutta. Uskon, että osa ongelmasta on vain harjoituksenpuutetta, koska kokemusta minulla on vielä niin vähän. Palataan tähän asiaan ehkä kolmen talven päästä uudestaan, kun olen sahannut vähän enemmän.

Täydellisiä puita puuvajassa odottamassa ilmojen viilenemistä.
Täydellisiä puita puuvajassa odottamassa ilmojen viilenemistä.

Koko puunkaato on pelottavaa puuhaa. Ne voi kaatua mihin niitä huvittaa, vaikka olisi kuinka taitava kaataja. Eikä ne ikinä kasva mitenkään helpoissa paikoissa, ainakaan meidän rinnetontilla. Sähkösahalla olen katkonut sellaisia pikku risuja tontilta, mutta verbikin on eri: katkonut. Kaataminen on ihan eri asia.

Ekoina päivinä en halunnut kiivetä kovin korkealle, mutta vikana päivänä keikuin missä vaan.

Me maalattiin mökki ja siihen minä osallistuin yhtä neliön kokoista länttiä lukuun ottamatta. Ja keskikolmion maalausta. Tuo maalaaminen on hyvä esimerkki siitä, että kun on pakko, sitä osaa mitä vain. Ekoina päivinä en halunnut kiivetä kovin korkealle, mutta viimeisinä päivinä keikuin missä korkeudessa vaan oli tarvetta. Urakka oli niin valtava ja kaikki maalaamiseen osallistuvat suti täysillä menemään, että en olisi kehdannut ruveta valitsemaan mitä haluan maalata ja mitä en.

Ladyt – te osaatte!

Ehkä mun pointti on, että kaikenlaista voi oppia. Ja naiset osaa myös tehdä vaikka mitä. Totean tämän ihan ilman mitään barrikaadeille nousua tai feminismi hössötystä. Miksi nainen tekee salaatin ja mies grillaa? Osa asioista vaan yrittää vakiintua miesten ja naisten hommiksi, voihan niitä vähän vaihtaakin välillä.

Näin herkullisen salaatin tein aviomiehen grillaaman pihvin kylkeen.
Näin herkullisen salaatin tein aviomiehen grillaaman pihvin kylkeen.

Onneksi palveluja voi myös ostaa, jos ei itse johonkin pysty tai jotakin osaa tehdä. En toki tiedä, paljonko hiirenloukun virittämisestä ja kuolleen hiiren nostamisestä ämpäristä pitäisi maksaa. Varmaan aika paljon.

Tykkäisitkö näistä jutuista?

Jos et pysty tyhjentämään huussia, älä osta mökkiä. Osta huvila, missä on sisävessa :=).

Mökin maalausurakasta löytyy myös juttua. Referoin sen ytimen tähän: kova on urakka.

Ja tuohon salaattiin löytyy ohje täältä, jos grilli on jo kuumana.

Kategoriat
Kesä Pihahommia Puutarha

Kuuminta hottia kukkapenkissä

Aurinko porottaa mökin seinustalle, joten siihen täytyy istuttaa vain kuuminta hottia kukkapenkissä kestäviä kasveja. Onneksi on hyvä puutarhamyymälä mistä saa neuvoja, muuten menis kaikki pilalle.

Lähtötilanne

Mökin seinusta on odottanut vuoroaan jo muutaman vuoden. Ensin on pitänyt saada muita kohtia pihasta valmiiksi. Ja vielä suurimpi syy odottamiseen on ollut mökin maalaaminen. Se on tehtyä tänä kesänä ja ennen kuin maalausurakka oli valmis, olisi ollut turha istuttaa mitään tuohon kohtaan.

Haasteena on vähän kaikki

Tuossa läntissä on kasvanut vain rikkaruohoja ja kieloa. Multavaraa ei ole kovin paljon, joten olin ajatellut tukahduttaa rikkakasvit ja kuoria maan päällimmäisen kerroksen pois. Melkein pisti naurattamaan, kun kielo kasvoi keväällä mun pressuista läpi. Kasvakoon jatkossakin sitten siinä jos sitä huvittaa, kieloa on onneksi helppoa ruohoa. En ajatellut edes yrittää saada kaikkea sitä pois, koska se tarkoittaisi koko maa-aineksen vaihtamista, enkä halua sitä tehdä.

Kielo kasvaa siellä missä sitä huvittaa, vaikka pressun läpi.
Kielo kasvaa siellä missä sitä huvittaa, vaikka pressun läpi.

Mökki on rakennettu kalliolle ja sen seinustalla on siis vain vähän multavaraa, eikä multaa saa siihen kovin paljon lisättyäkään. Tuota aluetta reunustaa kivestä muodostettu laita ja multavara kasvaa vain jos kasvattaa tuota kivetyksen korkeutta. Mutta en ollut ajatellut käyttää yhtään rahaa kiviinkään. Nuo olemassa olevat kivetykset näyttää kivalta, joten ne riittäköön.

Ylhäällä kasvaa kolme isoa haapaa, joilla on viimeiset vuodet menossa. Ne on lähellä mökkiä, pelkän kallion päällä, joten halutaan ne siitä pois ennen kuin ne itse kaatuvat pois. Tuota kaatamista odotellessa, yritän vielä varjella niiden juuria, joten siksikin jätän kaivamisen väliin. Haluan kuitenkin jo ajatella miltä tuo kokonaisuus näyttää sitten, kun haapoja ei enää ole.

Lähtötilanne kukkapenkille oli huono, rikkaruohoa ja kieloa.
Lähtötilanne kukkapenkille oli huono, rikkaruohoa ja kieloa.

Ja sitten vaivana on se aurinko. Tuohon kohtaan porottaa aamupäivästä iltapäivään, joten kasvien on pakko olla sellaisia, jotka pärjää kuumassa. Vaikka kuvista ei niin huomaa, koko alue viettää vahvasti portaikkoa kohti, joten siinä ei sitten vesikään pysy. Ei ainakaan ilman jotain pengertämistä.

Kalliopohja, liian vähän multaa, kuolemaa odottavia haapoja, paahtava aurinko ja nolla budjetti. Mahtava alku kukkapenkin perustamiselle. Ajattelin, että istutan siihen joko havuryhmän tai jotain matalia pensaita.

Mitä tehtiin

Menin paikasta ottamieni kuvien ja hienojen suunnitelmieni kanssa Pirkanmaalla Pinsiön Taimistolle. Puutarhuri ystävällisesti tyrmäsi ajatukseni ja ehdotti parempia. Onneksi ehdotti. Pinsiöllä on älyttömän ammattitaitoisia ja ystävällisiä puutarhureita. Vaikka ehdottelisi itse kaikkea idioottimaista, he jaksavat nätisti ohjata oikeampaan suuntaan.

Taimitarhalta neuvottiin istuttamaan kivikkokasveja, jotka pärjää huonossa mullassa ja auringon paahteessa.
Taimitarhalta neuvottiin istuttamaan kivikkokasveja, jotka pärjää huonossa mullassa ja auringon paahteessa.

Hankin kivikkokasveja, jotka ei tarvitse kovinkaan paljon multaa ja joiden tähtäimenä on levitä matoksi koko tuolle alueelle. Niitä ei tarvitse kastella, itse asiassa taitavat tykätä huonoa liiasta vedestä. Tai liian ravinteikkaasta mullasta. Joten vanhaa multaa ei tarvitse poistaa, eikä uutta tuoda paljon lisää. Kasveiksi valikoitui hopeahärkki ja neilikka.

Miten tehtiin

Ihan tuohon kivetyksen viereen laitoin sanomalehtiä pohjalle ja puuliiterin pohjalla lojunutta puusilppua ja muuta purua sen päälle. Sillä sain tasattua alueen samalle korkeudelle ja tulevaisuudessa kun kasvit leviävät, ne voi levitä myös tuon purun päälle. Sanomalehti ja puunsilppu maatuu aikojen kuluessa tuonne alle.

Kasvit istutin pitkälti siihen multaa mitä paikalta löytyi, enkä lannoittanut mitenkään. Tähän sain vinkkejä Instagram tililtäni, missä neuvottiin, että kyseiset kasvit tykkää huonosta mullasta. Noiden kasvien väleihin laitoin muurahaisten muuton jäljiltä kertyneitä havunneulasia. Muurahaisiin oli heinäkuussa iskenyt joku hulluus ja ne kerkesi parissa viikossa raahata vanhasta pesästään valtavan kasan havuneulasia saunan takana olevaan rytökasaan. Siitä sitten lapioin neljä kottikärryllistä tuota tavaraa ja levitin sen kuorekkeeksi. Siinä ei siis ole enää muurahaisia tai niiden munia mukana. Kai…

Kivetyksen laitaan on lisätty purua puuvajan pohjalta täytteeksi.
Kivetyksen laitaan on lisätty purua puuvajan pohjalta täytteeksi.

Voisin ostaa kaupasta kuorikettakin, mutta niin kauan kuin tontilta löytyy jotain käyttökelpoista, en haluaisin raahata mitään ostettua puutarhatarviketta kaupungista. Uuden kukkapenkin kohtaan tippuu paljon lehtiä niistä aikaisemmin mainituista haavoista ja luulen, että niitä on siitä pakko haravoida tai puhaltaa pois. Siinä samalla lähtee sitten kuoreke myös, siksikään en halua sitä tuohon kovin paljoa tuoda. Käytän siis havunneulasia, jotta saan tuon vähän siistimmäksi.

Talon vieressä olevan kallion putsasin näkyviin ja niin se saisi olla jatkossakin. Kasvit on matalia, joten ne ei peitä kalliota.

Kiviä ja sammalta

Ylhäällä on pelkkää heinää kasvava alue, mihin kasasin lisää heinää päälle maatumaan. Keskelle istutin valkokirjokanukan. Se voi kasvaa tosi isoksi ja toivonkin, että se täyttää koko tuon yläosan tulevaisuudessa. Kanukan ympärillä kasvaa ne isot haavat, jotka odottaa kuolemaa. Haapoja ei ole meillä kaadettu vain suorilta kumoon, vaan ne on ensin kaulattu ja odotettu se pari vuotta ennen kuin moottorisaha niitä lähestyy. Kun tuo aika koittaa, kanukka onkin toivottavasti jo kasvanut isommaksi.

Kukkapenkin yläosaan istutin valkokirjokanukan, joka saa kasvaa isoksi pensaaksi.
Kivetyksen laitaan on lisätty purua puuvajan Kukkapenkin yläosaan istutin valkokirjokanukan, joka saa kasvaa isoksi pensaaksi.

Alaosan kivikkokasvien ja yläosan valkokirjakanukan väliin levitin pohjakankaan ja roudasin kiviä isoksi kasaksi. Sillä sain taas osan tuosta alueesta vallattua takaisin rikkaruohoilta. Osaan siirtelin sammalta, jotta sain viimeisteltyä loput alueista nätimmän näköiseksi. Sammalta löytyy kalliotontiltamme reilusti ja sillä olen ennenkin vuorannut paljaita alueita pihamaalla. Siitä on ihan oma juttunsakin, klikkaa siihen tuosta edeltä.

Kivikasa ja paikalle siirretty sammal rajaa kahta istutusaluetta.
Kivikasa ja paikalle siirretty sammal rajaa kahta istutusaluetta.

Tynnyri puuttuu

Portaiden viereen jäi tyhjä tila, missä ei kasva mikään. Ei tartte kasvaakaan, koska sitä kautta sadevesi valuu terassin alta maahan ja lehdet lentää tuulen mukana jääden tuohon kohtaan makaamaan. Meillä oli ylijäämänä pari terassinlevyä, jotka sopivat tuohon oikein hyvin. Niiden päälle voin asetella mun puutarhanhoitovälineet ja kastelukannun. Jos löydän oikeanlaisen tynnyrin, teen siitä haravalle ja lapiolle säilytystelineen. Ja maalaan sen kylkeen päivänkakkaroita.

Siinä se olisi. Nyt taas vaan odotellaan tulevaa kesää ja katsotaan kuinka kasvit pärjää tuossa.

Kukkapenkki seinän vierustalla on valmis ja odottaa tulevaa kesää.
Kukkapenkki seinän vierustalla on valmis ja odottaa tulevaa kesää.

Kukkapenkkeihin on tehty kivoja somistuksia: majakka ja sudenkorentoja. Tykkäätkö?

Kategoriat
Kesä Mökkielämää Ruokaa

Makkaraa monella tavalla

Makkaraa kiukaalla, australialaista maalaismakkara, makkaraa+hapankaalia tortillassa ja currywursti. Tässä uusia reseptejä, jos grillattu makkara alkaa kyllästyttää. Makkaraa monella tavalla.

Siitä voi keskustella, että pitääkö makkaran olla ns. rallimakkaraa vai jotain lihaisampaa tavaraa. Rallimakkaraa edustaa perinteinen jauhomakkara, vaikka Atrian grillimakkara ja se maistuu välillä tosi hyvältä. Viime talvena meillä oli risujenpolttotalkoot ja siellä paistettiin isossa nuotiossa rallimakkaraa huhkimisen päälle ja hyvin kävi kaupaksi. Toinen ääripää on joku super-lihaisa makkara, nekin on hyviä. Mulla siis selkeästi käy kaikki.  

Makkaraa, sipulia ja porkkanaa kiukaalla

Jos metsäpalovaroitus on voimassa, ei nuotiota voi sytyttää, joten silloin makkaraa voi tehdä vaikka kiukaalla. Tämä sopii hyvin iltapalaksi ja maistuu erityisesti talvella tai aina.

Kiuasmakkaraa varten tarvitaan makkaraa,  joka näyttää puuttuvan kuvasta.
Kiuasmakkaraa varten tarvitaan makkaraa, joka näyttää puuttuvan kuvasta. Se kerkesi jo folioon, odottamaan kiukaalle pääsyä.

Jos pistää saunaa lämmittäessä makkarat kiukaalle niin pois tullessa on iltapala valmis. Meillä tykätään kääriä makkarat folioon niin, että se jää päältä auki. Silloin niistä ei tule vetisiä vaan rapeampia. Välillä tehdään makkaroille kaveriksi kiukaalla sipulia ja porkkanoita. Ne kääritään myös folioon ja laitetaan soijaa kääröön sisälle. Foliota laitetaan yleensä useampi kerros, jotta neste ei valu kiukaalle ja päälle tehdään vain ihan pieni reikä.

Pienityt sipulit ja porkkanat maustetaan pippurilla ja soijalla. Makkaraa monella tavalla.
Pienityt sipulit ja porkkanat maustetaan pippurilla ja soijalla.
Sen jälkeen ne kääritään tarkasti folioon ja tehdään pieni reikä päälle.

Maalaismakkaraa

Ulkomailla opin syömään ns. maalaismakkaraa. Parhaimmillaan niiden sisällä on hyviä, mausteisia raakamakkaroita. Raakamakkarat voi kypsyttää jo kotona valmiiksi ja nuotiossa vain nopeasti lämmittää ennen syömistä. Makkara asetetaan paahtoleivän päälle ja väliin ruutataan runsaasti grillikastiketta. Juu sellaista barbeque-kastiketta millä valelet normaalisti pihvejäsi. Nämä maistuu tosi hyvältä. Muksut tykkää jos näitä tekee vaikka Bratwurstista tai sellaisesta makkarasta missä ei ole kuorta. Helppo haukata.

Maalaismakkara on helpppo lounasruoka. Makkaraa monella tavalla.
Maalaismakkara on helpppo lounasruoka.

Bratwurstia ja hapankaalia tortillaletussa

Nopea lounas taas syntyy tortillalettuun käärityistä bratwursteista ja hapankaalista. Hapankaalin voi laittaa tortillan sisään sellaisenaan tai sitten sen voi lämmittää kattilassa. Aina vaan paremmaksi muuttuu kun laittaa rasiallisen hapankaalia ja purkillisen smetanaa ja hauduttaa sitä hetken aikaa kattilassa. Meillä laitetaan mustapippuria joka paikkaan, joten pistän sitä tähänkin. Tortillaletulle laitetaan siis hapankaalia, lämmin bratwursti ja kurkkusalaattia. Rullataan ja haukataan.

Makkaraa monella tavallaa. Yksi tapa on käärittynä tortillalettuun.
Makkaraa monella tavallaa. Yksi tapa on käärittynä tortillalettuun.

Tätä ollaan syöty lounaaksi, iltapalaksi ja se on kyllä toiminut aina. Hapankaalia ei yleensä tarjoilla kovin usein ja tällä reseptillä saa ihmiset maistamaan sitä.

Tortillaan kääritty makkara ja hapankaalia. Makkaraa monella tavalla.
Tortillaan kääritty makkara ja hapankaalia.

Currywursti

Currysta tulee heti mieleen keltainen kanakastike. Se ei kuulu mun suosikkeihin. Currywursti taas on tosi hyvää ja älyttömän helppo tehdä.

Tähän ei tarvitse kuin silputa sipuli, eikä sitäkään tartte hienontaa kovin pieneksi. Lopussa nääs soosin voi vetää sauvasekoittimella sileäksi, jos ei tykkää sipulimöykyistä. Kun sipuli on silputtu, laita kaikki ainekset kattilaan ja anna pulputella noin puoli tuntia. Tarkistaa maku ja lisää sitä mitä puuttuu.

Currywursti on super helppo valmistella: silppua sipuli ja laita kaikki ainekset kattilaan.
Currywursti on super helppo valmistella: silppua sipuli ja laita kaikki ainekset kattilaan. Anna pulputella noin puoli tuntia.

Tätä voi syödä joko makkaran kanssa sämpylän välissä tai pilkkomalla makkaran paloiksi ja lusikoimalla soosia päälle. Ja soosia voi syödä lusikalla vaikka pelkästään.

Currywurstia voi syödä vaikka patongin välissä. Makkaraa monella tavalla.
Currywurstia voi syödä vaikka patongin välissä.
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1 dl ketsuppia
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1 rkl sokeria
  • 3 rkl Worcestershire-kastiketta
  • suolaa ja mustapippuria

Ruokavaliot

Jos korvaa makkaran soijanakilla tai kasvismakkaralla niin silloin nämä käy kasvissyöjillekin. Ja gluteiinittomana on mahdollista tehdä myös kun valitsee gluteiinittoman leivän, tortillan.

Tässä oli makkaraa monella tavalla. Jos olet jo kyllästynyt makkaraan, testaa tortillapeltiä.

Kategoriat
Kesä Tuumailuja

Tätä mökkiblogia kirjoittaa Pia

Tätä blogia kirjoitan minä, Pia. Tässä hommassa yhdistyy moni asia, jota en osaa tai en ole aina tehnyt. Tai mitä en koskaan edes kuvitellut tekeväni. En esimerkiksi koskaan kuvitellut mökkeileväni. Se, että jumittaisin samassa paikassa joka loma tai monta viikonloppua, oli kyllä hyvin kaukana mun haaveista. Mutta asiat muuttuvat ja elämässä on erilaisia vaiheita.

Mökkeily osana yhtä elämänvaihetta on ihanaa. Meidän naapuristossa on mökkiläisiä, jotka alkaa siirtyä mökistä luopumisen vaiheeseen ja ymmärrän hyvin senkin tulevan jossain kohti eteen. Onneksi ei vielä kuitenkaan moneen vuoteen.

Pihanhoito ja puutarha

Kohteliaasti paikallinen puutarhuri mulle selitti, että mikä on perenna, kun en sitäkään tiennyt.

Puutarhanhoito ja pihahommat oli minulle myös aivan outoja harrastuksia aikaisemmin. Tähän aiheeseen kerkesin sentään hivenen tutustua jo ennen kesämökkiä, kun muutettiin omakotitaloon ja sen pihamaata piti ruveta hoitamaan. Kohteliaasti paikallinen puutarhuri mulle selitti, että mikä on perenna, kun en sitäkään tiennyt. Eikä edes nauranut ainakaan niin, että olisin huomannut, ehkä salaa sisäänpäin. Tuosta omakotitalon ostamisesta on jo reilusti aikaa, joten siellä olen saanut harjoitella ja siksi mökkipihan kasvien suunnitteleminen on paljon helpompaa. Jos joku kysyisi, että minkälaisen pihan haluan, toistaisin ihan kaikki normaalit kliseet: helppohoitoisen, metsäiseen ympäristöön sopivan, kuivuutta kestävän ja kauniin. Tuohon vielä jos lisää edullisen, niin sitten olisi kaikki sanat kasassa.

Blogin kirjoittaja Pia on tehnyt pihatöitä vaikka vesisateessa.
Ison kukkapenkin kivimuurin rakentamista vesisateessa.

Edullisen siksi, että kyllähän mökkeily vie kaikki sun rahat, jos vain annat sen tehdä niin. Koko ajan voisi jotain tuusata, rakentaa ja kohentaa. Huvilan ja Huussin tiimiä ei ole meidän pihalla näkynyt, eikä toki ole kutsuttukaan. Ihan itse joudun vierittämään kiviä kukkapenkinlaidaksi. Me onneksi saatiin hyvän mökin lisäksi myös hyvät mökkinaapurit ja heiltä olenkin perinyt valtavasti kasveja. Siinä on säästänyt sekä rahaa, että saanut sellaisia kukkia, joiden tietää varmasti menestyvän tuolla alueella.

Some

Nuoret napsii kuvia takapuolestaan. Minun jos pitäisi sellainen ottaa, saatikka julkaista, ei tulisi tapahtumaan!

Olen keski-ikäinen ihminen, enkä ole henkilökohtaisesti käyttänyt Sosiaalista mediaa kuin joitakin vuosia. Koen omista asioista kertomisen ja itseni kuvaamisen outona, niin kuin varmaan moni ikäiseni ihminen. Nuoret napsii kuvia takapuolestaan. Minun jos pitäisi sellainen ottaa, saatikka julkaista, ei tulisi tapahtumaan! Somen päivittäminen ei teknisesti ole vaikeaa, hankaluus on enemmänkin siinä, että haluanko jakaa omia asioitani. Tai haluaako lapseni, että jaan hänen asioitaan? Mökkeily on minulle aiheena rakas ja mökillä otettuissa kuvissa ei ole pakko näkyä muita kuin minä itse. Kuvattavaa riittää silti, vaikka joka päiväksi. Siis mökissä, ei minussa.

Tätä blogia kirjoittaa Pia. Kuvassa Pia mökillä.
Tätä blogia kirjoitan minä, Pia.

Some on minusta mahdottoman mielenkiintoinen maailma ja omissa kanavissani voin leikkiä sillä niin kuin haluan. Työssä jos tekee mainontaa tai markkinointia, ei voi niin vapaasti kokeilla kaikkea uutta. Blogissa voin testailla valokuvaamista ja perehtyä teknisiin asioihin nettisivujen takana. En edes halua osata nettisivujen taustalla toimivia ohjelmia ja koodeja täydellisesti, mutta haluan tietää kaikesta ainakin sen verran, että voin kahvipöydässä asiasta sujuvasti keskustella.

Rakentaminen ja remontointi

Aviomieheni on siitä mahtava mökkikumppani, että hänen mielestään minä voin tehdä ihan samoja hommia kuin hänkin.

Mökki on meille paikka missä me voidaan touhuta, rakentaa ja askarrella. Puutarhahommat ovat pitkälti minun hoidossa, mutta osallistun kyllä kaikkeen muuhunkin. Aviomieheni on siitä mahtava mökkikumppani, että hänen mielestään minä voin tehdä ihan samoja hommia kuin hänkin. Ruuvata terassia, maalata mökkiä, rakentaa vierasmajaa, tyhjentää huussin ja leikata heinää. Tykkään tästä asenteesta kovasti.

Puuhommia metsässä. Iso kuorma matkalla pienittäväksi.
Puuhommia metsässä. Iso kuorma matkalla pienittäväksi.

Moottorisaha on tällä hetkellä laite, johon en rohkene koskea. Mutta sähkösaha tuntuu taas ihan simppeliltä vehkeeltä ja sillä olenkin pätkinyt puita. Ja olen kaatanutkin sellaisia pieniä. Otin tapahtumasta videon, mikä paljasti, että hommissa oli amatööri ja aiheutti videon katsojissa hilpeyttä. Sähkösahaa ei kuulemma kuulu liikuttaa edes-takas niin kuin käsisahaa, se vain sahaa itsestään. Onneksi talosta löytyy toinen, joka sitä moottorisahaa hyvinkin taitavasti osaa käyttää.

Vieraat ja juhlat

Voin olla mökillä myös yksin ja minua ei pelota metsänpeikot eikä rosvojoukot.

Olen sosiaalinen mökkeilijä. Voin olla mökillä myös yksin, osaan hoitaa kaikki tehtävät hommat ja minua ei pelota metsänpeikot eikä rosvojoukot. Mutta mieluiten olen siellä perheeni tai ystävien kanssa. Teen hurjan mielelläni ruokaa läheisille ja haluaisinkin blogissa jakaa onnistuneita mökkireseptejä myös muille. Tykkään testata uusia ruokia ja aika harvoin teen niistä mitään testiversiota etukäteen. Yleensä tuon ne rohkeasti suoraan pöytään vieraille tarjottavaksi ja myöntää täytyy, että ihan aina ei ole onnistunut. Ehkä sellainen 4/5 muksujen sanoja lainatakseni.

Laituri valmistui pari kesää sitten ja sitä käyttää niin oma väki kuin vieraatkin.
Laituri valmistui pari kesää sitten ja sitä käyttää niin oma väki kuin vieraatkin.

Ulkomailla on ihanaa. Mutta ihanaa on istua mökin terassilla ystävien kanssa syömässä hyvää ruokaa ja kuunnella hauskoja juttuja, joista osan olen kuullut jo monta, monta, monta kertaa. Mutta se ei haittaa – joka kerta naurattaa yhtä paljon.

Lue myös juttua meidän mökin valinnan taustalla.

Tai tarina milloin kannattaa vain vuokrata mökki, eikä ostaa omaa.

Kategoriat
Kesä mökki tavarat

Mökin huonekalut löytyy Torista

Torille ehdotettiin minusta joskus jotain luonnonsuojelupalkintoa. En tiedä saiko se sitä, mutta ansaitsis kyllä. Me on ostettu ja myyty vaikka mitä mökkiin liittyvää Torissa ja suurin osa mökin huonekaluista on löytynyt sieltä. Kaatopaikalle ei kannata ehjää tavaraa viedä, eikä välillä edes rikkinäistä. Koska jos laitat sen Toriin annetaan osastolle, niin varmasti joku sitä tarvitsee.

Vanha kiikkutuoli löytyi Torista. Siinä oleva matto taas kirpputorilta.
Vanha kiikkutuoli löytyi Torista. Siinä oleva matto taas vanhojen tavaroiden kaupasta.

Torissa myydään

Meidän mökillä oli vanhan asukkaan kaikki tavarat sisällä, kun me se ostettiin. Heti tyhjennys ja siivousvaiheessa laitettiin Toriin myyntiin mm. iso kanihäkki ja vielä isompi grillikota. Mökistä löytyi suuri määrä historiallisia koriste-esineitä, joilla olikin ihan oma keräilijäkuntansa ja niiden myyntihinnat nousivat yllättävän korkeiksi. Näillä rahoille sitten ostettiin edelleen sieltä Torista huonekaluja mökille.

Nojatuoli on löytynyt Torista, eikä haittaa vaikka siihen istuu remppavaatteissa.
Nojatuoli on löytynyt Torista, eikä haittaa vaikka siihen istuu remppavaatteissa.

Ja Torissa ostetaan

Huonekalujen ostaminen käytettynä on minusta hyvä idea. Mökillä on aina joku projekti menossa ja sen takia remppavaatteet usein päällä. Jos tuoli on käytetty ja siihen istuu maalisilla housuilla, ei harmita ollenkaan niin paljon. Kuvassa näkyvä tuoli on jo kolmas tuollainen kippituoli. Eka tuoli olikin vihreä, kun sitä mentiin hakemaan, vaikka myynti kuvassa se näytti ihan harmaalta. Koska myyjä oli niin mukava, ei kehdattu perääntyä hyvinkin halvoista kaupoista. Tuoli oli meillä hetken aikaa, kunnes myytiin se eteenpäin ja ostettiin uusi. Se taas oli niin paljon käytetty, että mekanismi hajosi jonkun ajan päästä. Muistaakseni se meni Torissa annetaan osastolle ja joku nouti sen miesluolaansa istuimeksi. Uusin tuoli näyttää oikein fiksulta, mutta siinäkin on jo omat vikansa. Olkoon tuossa niin kauan kuin vain kestää. Mökkivierailta tuli vinkki, että voisimme hankkia pyörivän tuolin, jolloin voisi välillä katsoa televisiota ja välillä järvimaisemaa. Erinomainen idea!

Pärekori toimii petivaatteiden säilytystilana.
Pärekori toimii petivaatteiden säilytystilana.

Mökki on kooltaan meille ihan sopiva, mutta säilytystilaa on pitänyt hankkia lisää. Tämä on varmaan monen pikkuisen mökin ongelma. Yritän pitää mökillä varastoitavat liinavaatteet ja omat vaatteet hyvin minimissä, mutta pakkohan niitä jonkun verran on olla. Peitot ja tyynyt on piilotettu pärekoriin, joka on nätti ja mahtuu ikkunan alle ilman, että se peittää maisemaa. Toisella puolella mökkiä on samanlainen iso pärekori, mihin toivon, että talon miesväki saa omat tavaransa asetettua. Sellainen helppo miessäilytystila, avoin iso kori, mihin kamat voi heittää. Pärekoria on käytetty myös leikkikehää, tukeva ja turvallinen istui muksuille.

Mökin huonekalut löytyy Torista.
Mökin huonekalut löytyy Torista. Tässä kaapissa säilytetään lautapelejä.

Kaappeja on löytynyt parikin kappaletta. Ne ovat niin kauniita vanhoja, hienosti tehtyjä esineitä. Isomman kaapin hinta oli 80 euroa ja se sopii täydellisesti tuohon ikkunan eteen. Kauan sitä etsittiinkin, koska tuon kokoisia oli vähän tarjolla. Sen piti olla sopivan leveä, ei liian syvä ja tarpeeksi korkea, mutta ei liikaa. Mulla on kalenterissa sellainen ikuinen ranskalaisviivalista – ”etsi Torista”. Tällä hetkellä etsinnässä on rautainen ulkoryhmä, tuolit ja pöytä, vierasmökkiin matto ja päiväpeitto, sekä Tic-Tac-Toe alueelle pöytä.  Lisäksi katson joka päivä, minkälaisia tavaroita on tullut Piha ja puutarha osastolle. Välillä tulee hauskoja ideoita ihan vaan siksi, että näkee jonkun esineen.

Välillä Torissa myös annetaan

Myytävää ei enää ole kovin paljon, koska viiden mökkeily vuoden jälkeen kaikki tavarat alkaa olla paikoillaan. Jäljellä on jotain ”annetaan tavaraa”. Torissa menee melkein mikä vaan, kun sen laittaa annetaan osaston alle. Meillä oli pihamaalla pari kattolevypalaa. Kun niistä laittoi ilmoituksen, pystyi kellosta katsomaan, että kauanko menee, kun puhelin soi ja joku tulisi tavarat hakemaan. Annetaan osaston tavaroita ei tarvitse itse viedä kaatopaikalle ja välillä on hauska kuulla mihin ihmiset niitä tavaroita tarvitsee.

Ihana vanha kaappi sopii tuohon kohtaan täydellisesti.
Ihana vanha kaappi sopii tuohon kohtaan täydellisesti.

Kerran meillä oli kaksi valkoista, neliskanttista, vahvasta muovista tehtyä säiliötä annetaan osastolla. Niistä tuli soitto heti ja eräs mies haki ne rakennustelineiksi. Hän sanoi laittavansa lankut päälle ja seisovansa niiden päällä maalaamassa. Ovat kuulemma kevyitä siirrellä ja tasaisia seistä. Oma mökin maalausprojekti oli vasta alkamassa ja siinä kohtaan vähän jo harmitti, että oli ne luvannut pois vietäväksi.

Yksi miehistä oli ostanut sen vaimoltaan salaa, koska itse halusi sellaisen, mutta mitä ilmeisimmin vaimo todellakaan ei.

Hauska sattuma kävi taas kun miesporukka tuli purkamaan mökkipihasta grillikotaa. Yksi miehistä oli ostanut sen vaimoltaan salaa, koska itse halusi sellaisen, mutta mitä ilmeisimmin vaimo todellakaan ei. Mies tuumasi, että laittaa sen sitten piiloon tontin takaosaan. Grillikodan purkuhommat hän lupasi hoitaa kavereidensa kanssa. Kun tuo kaveriporukka sitten ilmestyi pihaan, huomattiin, että mukana oli mies, jolta me oltiin edellisellä viikolla käyty hakemassa mökille sohva! Nauratti, että oishan hän voinut tuoda sen tullessaan kun kerta meille oli tulossa.

Kategoriat
Kesä Tuumailuja

Pitääkö mökillä olla palju?

Tässäpä on ajankohtainen kysymys. Miksi järvi ei kelpaa? Jos yhtään seuraa mökkeilyyn liittyviä Instagram tilejä, niin monessa niistä on hienoja kuvia paljuun liittyen. Pitääkö mökillä olla palju?

Nyt kun ulkona on tosi kuuma kesäpäivä, ei palju tunnu olleenkaan tarpeelliselta. Miksi lämmittäisin vettä 37 asteeseen, kun ilmakin on saman lämpöinen! Mutta lämmitän silti. Minusta palju on hyvä lisä mökille, vaikka se sijaitsi veden äärellä. Ja varsinkin jos mökki ei sijaitse veden äärellä.

Suurin syy paljun hankintaan on perhe ja ystävät.

Suurin syy paljun hankintaan on perhe ja ystävät. Se, että voin istua siellä muiden kanssa ja jutella kaikenlaisista asioista. Eli sama mitä tapahtuu saunanlauteilla, mutta paljussa vaan viihtyy meillä nekin, jotka ei saunomisesta niin välitä. Ne jotka eivät välitä pitkästä paljuttelusta, istuvat paljun vieressä ja osallistuvat siitä siihen samaan keskusteluun. Meillä ollaan paljussa uikkarit päällä, miehet ja naiset yhdessä, kun taas saunassa käydään nakuna erikseen.

Pitääkö mökillä olla palju.? On se kyllä kiva.
Kyllä on kiva jos mökillä on palju. Meidän paljussa on itse tehdyt portaat.

Meidän paljusta on hieno maisema ja kuten kaikkialla Suomessa, maisema vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Välillä paljussa voi olla ihan hiljaa ja vaan ihastellaan tuota kuvaa. Mutta aika harvoin. Yleensä pulina on aikamoinen, varsinkin jos saadaan koko pata täyteen, eli kahdeksan ihmistä kertomaan ihan parhaita juttuja. Kesäisin osa käy paljusta päin uimassa, joten ei se järvikään täysin käyttämättömäksi jää.

Pitääkö mökillä olla palju? Talvella lämpimässä vedessä lilluminen on ihanaa.
Talvella lämpimässä vedessä lilluminen on ihanaa.

Kaikista mukavin aika paljutella on minusta alku- tai lopputalvi. Sellainen kohta vuodesta, kun ei ole paljon lunta, mutta on jo viileä. Me lämmitetään paljua ympäri vuoden, parhaimmillaan on tainnut olla parikymmentä astetta pakkasta. Silloin lämmittäminen on koko päivän homma. Siksi ehkä tuo syksy, kevät aika on minusta kaikista kivoin, koska silloin lämmittäminen on helpompaa. Lämpimän veden ja kylmän ilman yhdistelmä on ihana. Jos on jo satanut lunta maahan, on maisemakin niin kaunis, että henkeä salpaa.

Paljua voi käyttää ympäri vuoden. Voihan toki järveäkin, mutta minä en käy kylmässä vedessä uimassa, pehmeässä lumihangessa voi pyörähtää vaikka paljusta päin. Mutta hyvin, hyvin nopeasti.

Kaikenikäiset lapset tykkää paljuttelusta.

Lapset erityisesti tykkää paljuttelusta. Ja tässä on vielä se lisäpointti, että kaikenikäiset lapset tykkää paljuttelusta. Ihan pienestä taaperosta alkaen voi lotrata paljussa aikuisten kanssa. Meillä on ollut käytössä sellainen kellunta-teline, missä taapero voi istua ja teline kelluu veden päällä. Siihen päälle tulee vielä aurinkosuoja, joten siitäkään ei tarvitse murehtia. Helpompi pienten kanssa on Suomen kesässä uiskennella paljussa kuin järvessä, missä vesi ei aina ole kovin lämmintä. Muksut toki ramppaa välillä paljun ja järven väliä, sekin on niistä hauskaa.

Toisessa ääripäässä on teinit, joiden houkutteleminen mökille aikuisten kanssa ei aina tahdo sujua. Ei esiteiniä voi vielä jättää yksin kaupunkiin. Jos lupaan teinille, että hän saa ottaa kavereita mukaan mökille ja lämmitetään teille sitten palju, niin mökille lähteminen on paljon houkuttelevampaa. Lisätään tähän vedessä kelluva, väriä vaihtava kajari, mistä voi kuunnella poppia ja kelluva juomateline kokiksille, niin nuorisokin alkaa olla tyytyväinen. Naapurit ehkä ei, jos kajarissa volumi nousee liian kovaksi. Mutta teinejä pitää muutenkin komentaa koko ajan jostain, niin lisätään musiikin soittaminen liian lujaa vaan listan jatkoksi.

Paljuttelun pipot rivissa
Pipot toimivat kesällä somisteina ja talvella lämmittävät päätä.

Jos lukee kommentteja paljun puolesta tai vastaan, niin usein esille tulee se, että palju olisi suuritöinen tai hankala lämmittää. Itselleni tuli yllätyksenä kuinka nopeasti kaikki sujuu. Täyttämiseen ja lämmittämiseen menee tietysti eri vuodenaikoina eri aika ja hankalinta koko hommassa on seurata, ettei lämmitä paljua liian kuumaksi. Jos kesällä heittelen puita pesään samaa tahtia kuin talvella, niin hyvin äkkiä on liian kuumaa vettä.

Paljun lämmitys meni kuitenkin pikkuisen pieleen ja lopuksi lämpötila nousi 45 asteeseen!

Tuon lämmittämisen oppii samalla tavalla kuin Somettamisen, autolla ajamisen tai tuulihattujen leipomisen. Tekemällä. Aviomies hoiti meillä aluksi paljun lämmittämisen, mutta kun ensimmäinen tyttöjen viikonloppu läheni, piti minunkin tietysti perehtyä asiaan. Harjoittelin ja osasin homman hoitaa. Kun tuo tyttöjen viikonloppu sitten koitti ja ihanat ystävät saapuivat paikalle, meni homma kuitenkin pikkuisen pieleen ja paljun lämpötila nousi 45 asteeseen! Syy tähän oli kamala kälätys ja halailu ja kuulumisten vaihtaminen. Me ei oltu ystävien kanssa nähty toisiamme pitkään aikaan, joten aikaa kului alussa höpöttelyyn. Siinä sivussa vaan lisättiin koko ajan puita, eikä kukaan katsonut mittaria. Lämpötila kerkesi nousta aivan liian kuumaksi. Onneksi paljuun voi lisätä kylmää vettä ja yleensä on kerrasta oppinut virheistään.

Lue myös meidän mökin alkuvaiheista.

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Maailman helpoin kaalisalaattia

Mummuni tekee tätä maailman helpointa kaalisalaattia usein. Mummun salaatti on kiinankaalista, mikä on minusta kamalaa kaikessa muussa paitsi just tässä salaatissa. Kamaluus ei johtu kiinankaalista, vaan kouluruuasta. Kyseistä kaalia oli jatkuvasti tarjolla kouluaikana, eikä sen muisto ole täysin hälvennyt vieläkään.

Takaisin kaalisalaatin pariin nainen! Tälle löytyy netistä monta ohjetta ja monessa niistä on käytetty valkokaalia. Minulla näyttää olevan printattuna resepti Marttojen sivulta vuodelta 2013. Siinä ohje kulkee nimellä ”Se kaalisalaatti!”. Ilmeisesti legendaarinen ohje.

Helppo kaalisalaatti

Kolmelle hengelle

200 g mitä vain kaalia, valkokaali, kevätkaali, kiinankaali silppua ohueksi veitsellä tai jollain vekottimella

2 porkkanaa, kuori ja raasta

1/2 keltasipuli, kuori ja silppua hyvin pieneksi

Marinadi

Kaikki ainekset kattilaan, sulata sokeri ja sekoita kaaliin

1/2 dl valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa tai etikkaa

1/4 dl öljyä

3 rl sokeria, sellaista reilua

2 tl suolaa, sellaista sopivaa, maista onko tarpeeksi

mustapippura reilusti tai oman maun mukaan

Selostusta valmistuksesta

Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä kotona valmiiksi ja viedä mökille pienessä ämpärissä/astiassa. Salaatti paranee kun se saa vähän aikaa olla ja maustua. Kannattaa tehdä reilu annos, kaali tuntuu kutistuvan astiassa tai sitten kokki syö sitä jo valmistusvaiheessa.

Pienin kaalin ihan vain veitsellä. Jos sattuu olemaan joku hieno kaaliraastin, niin tietysti sitäkin voi käyttää. Kuorin ja raastan porkkanat. Minä laitan aina reilusti porkkanaa, koska se on hyvää ja siitä tulee kivasti väriä salaattiin. Pienin sipulin ihan super-super-super pieneksi silpuksi. Raaka sipuli on minusta pahaa, mutta tähän se sopii. Lisäksi laitan marinadia/kastiketta reilusti, jolloin se pehmentää sipulia. Välillä teen marinadin ja laitan sipulit sinne erikseen muhimaan. Jos teen salaattia vain itselleni, en laita sipulia ollenkaan.

Marinadi

Kippaan kaikki marinadin ainekset pikkuiseen kattilaan ja lämmitän sen verran aikaa, että sokeri sulaa. Pippuria pistän reilusti ja suolaa laitan myös ihan kunnolla. Välillä luulen, että nykyiset ravintosuositukset on sellaiset, että kukaan ei uskalla kirjoittaa reseptiin paljonko suolaa oikeasti laitetaan, ettei tule sanomista. Siinä Marttojen ohjeessa, jonka olen printannut, on yksi kilo kaalia ja puoli teelusikallista suolaa. Se tuntuu todella pieneltä määrältä! Maistan salaattia ennen pöytään laittoa ja lisään tarvittaessa vielä silloin sekä suolaa, että pippuria. Tai en lisää jos salaatti maistuu jo hyvältä.

Kuten jo sanoin, tätä en ottaisi mukaan mökille erillisissä astioissa (kaalia ja marinadia siis) vaan sekoittaisin jo kotona kaikki ainekset ja pistäisi kylmään maustumaan. Jos teen oikein ison satsin, sekoitan sitä välillä.

Tykkään tästä salaatista siksi, että se on tosi kevyt ruoka. Jos muut syötävät on tuhteja, tämä on siihen rinnalle värikäs, lautasta täyttävä ruoka – ilman ähkyä.

Ruokavaliot

Tämähän käy kaikille! Kasvisruuat, vegaanit, gluteiiniton ja laktoositon.

Tässä pari muuta hyvää salaattia, jotka myös ovat edullisia ja kevyitä tuhdin ruuan kaveriksi.

Tomaatti-sipulisalaatti potkulla

Leipäsalaatti, joka on kuin vihersalaatti, mutta ei kuitenkaan.

Kategoriat
Askartelut Kesä

Ikuinen penkki vanhoista rautapyöristä

Blogin kansikuvassa lumen alta pilkistää meidän nuotiopaikan penkki. Tuo penkki tehtiin vanhoista rautapyöristä ja tukevasta haapalankusta. Ikuinen penkki saa olla paikoillaan ikuisesti, eli ympäri vuoden.

Idea penkkiin löytyi Pinterestistä. Järjestys meni muistaakseni niin, että ensin tuli Pinterestissä vastaan tuo kuva ja sitten ruvettiin miettimään, että mistä tähän saisi tarvikkeet. Pinteresti on ihan mahtava paikka erilaisten ideoiden etsimiseen. Laitan hakuun vaikka ”vanhat salaojaputket DIY” ja alan selaamaan kuvia muiden hienoista askarteluista.

Nuotiopaikalle tehtiin penkki vanhoista kärrynpyöristä.
Nuotiopaikalle tehtiin penkki vanhoista kärrynpyöristä.

Halusimme nuotiopaikalle sellaisen penkin, jota ei tarvitse siirtää talvisäilöön. Minusta tuntuu, että keväisin ja syksyisin on niin paljon järjestelypuuhaa muutenkin, että mitä vähemmän pitää roudata tavaroita ees-taas, sen parempi. Ja säilytystilaakin on mökillä rajallisesti, joten jos kalusteet voi olla ulkona talven, se on vain positiivista.

Kärrynpyörät liitettiin toisiinsa tukevilla rautapalkeilla.
Kärrynpyörät liitettiin toisiinsa tukevilla rautapalkeilla.

Penkkiin on käytetty kahta isoa rautaista kärrynpyörää, kolmea rautaista tukiparrua, yhtä paksua lankkua ja yhtä ohuempaa lankkua. Kärrynpyörät löytyi isovanhempien varastoista ja tukiparrut aviomiehen kätköistä. Puutavara on omasta pihasta. Meidän mökkipihassa oli valtavasti puita, joiden määrää haluttiin karsia. Puut kaadettiin ja osasta puita me sahautettiin paikallisella sahalla eri paksuisia lankkuja ja lautoja. Penkkiin käytetty puutavara on tuosta satsista. Jotenkin tästä tulee sellainen ikiaikainen olo, penkki joka on tehty oman pihan puista. Jos lukisin tätä ääneen, muuttuisi äänensävyni tässä kohtaan sellaiseksi Kalevala luennaksi, koska niin juhlalliselta tuo tuntuu. Vaikka tässä puhutaan nyt vaan penkistä, ei mistään talon rakentamisesta.

Rautapyörien väliin aviomies hitsasi tukiparrut. Parrujen pituus on sellainen, että valmiissa penkissä voi istua kolme ihmistä.

Runko penkille on jo kasassa, istuiosa puuttuu.
Penkin runko on jo kasassa, istuiosa puuttuu.

Parrujen päälle tuleva paksu lankku hiottiin sileäksi, mutta ei käsitelty millään. Tarkoitus olisi, että se saa harmaantua ja muuttua vanhan näköiseksi. Ja toinen tärkeä pointti oli, että sitä ei tarvitsisi tulevaisuudessa huoltaa mitenkään. Lankku on malliltaan sellainen, että siihen ei jää vesi seisomaan, vaan se valuu laidoilta pois. Samoin selkänojana oleva lauta hiottiin sileäksi. Korkeus, selkänojan ja istuimen kulma tsimmattiin meille sopivaksi. Meillä on aina vähän haastetta tässä vaiheessa, kun minä olen 160 cm ja muut meillä minua reilusti pidempiä. Minun jalat ei siis aina yltä maahan näiltä istuimilta ja välillä heiluttelen jalkojani kuin pikkutytöt konsanaan. Mutta tässä on minunkin mukava istua.

Penkki on paikallaan nuotiopaikalla.
Penkki on paikallaan nuotiopaikalla.

Sitten vaan penkki paikoilleen! Siina on tosi hyvä istua, se on jykevä ja minusta sopivannäköinen mökkiympäristöön. Aluksi penkillä oli nuotiopaikalla kaverina vanhasta pyykinpesukoneenrummusta tehty tulipesä. Senkin idea tuli Pinterestistä. Torissa joku antoin ilmaiseksi vanhan pyykkikoneen, josta me irroitettiin rumpu ja maalattiin se mustaksi. Se toimi hetken aikaa makkaranpaistopisteenä. Rummussa on reikiä, mistä tuli näkyy kauniisti ulospäin.

Jos askartelut kiinnostaa käy katsomassa meidän itse tehty majakka.

Kategoriat
Kesä Tuumailuja

Kaunein mökkimaisema

Hienointa meidän mökillä on tuo maisema. Moni muukin asia on hienoa, kuten vaikka iso, toimiva terassi, missä istua tai edellisen omistajan jykeväksi rakentama mökki. Mutta ne on ihmisen tekemiä asioita, kaunein mökkimaisema on ollut tuossa jo kauan ennen meitä.

Tykkään järvimaisemasta ja itse en osaisi kuvitella kesämökkiä ilman vettä. Lomailtiin perheen kanssa kerran Raumalla ja yövyttiin Kylmäpihlajan majakassa ja se oli kyllä vaikuttava kokemus. Joten ymmärrän hyvin ihmisten viehätyksen merimaisemaan. Järvi tai meri, sillä ei sinällään ole väliä, jokikin käy. Mutta jotain vesistöä kaipaan maisemaa somistamaan.

Kaunein mökkimaisema, missä aurinko kimaltaa aamuisin vedenpinnassa.
Aurinko kimaltaa aamuisin vedenpinnassa.

Meidän mökki seisoo tontin korkeimmalla kohdalla ja järvi avautuu sen edessä alhaalla. Mökin edellinen omistaja oli tehnyt jykevän kuistin mökin eteen mistä katsella järvelle. Ongelma tämmöiselle minikokoiselle ihmiselle on se, että tuo jykevällä kuistilla oleva jykevä kaide peittää minulta järvinäkymän. Tykkään istua sisällä kiikkutuolissa ja kaikki minua pidemmät voikin siinä kiikutellessaan ihastella vesilintuja ja laineita, minä taas katselen kaidetta ja sen yläpuolella avautuvia puita ja taivasta. Juu, liioittelen vahvasti, koska kyllähän se järvi minullekin kaiteen välistä pilkistää. Mutta vain pilkistää!

Mökin jykevä puukaide vaihtuu lasiseksi tänä kesänä.
Mökin jykevä puukaide vaihtuu lasiseksi tänä kesänä.

Mökin maalaamisen yhteydessä kaide piti purkaa, jotta tellingit saatiin rakennettua hankalaan maastoon. Samalla päätettiin, että kaide menee vaihtoon ja tilalle tulee lasinen kaide. Odotan tätä kovasti, koska tuo maisema on suurin syy tämän mökin valitsemiseen. Meidän mökki oli kaaoksen vallassa kun tulimme sitä ensimmäisen kerran katsomaan ja maiseman peittona oli valtava määrä puita. Mutta kaiken sen läpi pystyi kuvittelemaan miltä kaikki tulisi näyttämään.

Jatkossa maisema avautuu järvelle vielä mahtavampana.
Jatkossa maisema avautuu järvelle vielä mahtavampana.

Suomen kesässä järvi ennättää yhden päivän aikana näyttämään niin monenlaiselta. Kauniina aamuna aurinko kimaltaa järvenpinnassa. Päivällä voi sataa ja tuulla, jolloin vesi muuttuu tummaksi. Iltapäiväksi sää saattaa muuttua jälleen ja pilvet heijastuu tyyneen järvenpintaan. Joutsenet lipuu hiljaa vettä pitkin. Illalla kun aurinko laskee, tulee järveen punaisia sävyjä. Kyllä tätä maisemaa jaksaa katsella päivästä toiseen. Ja tässä olen nyt miettinyt vain kesäaikaa, syksy ja talvi ovat aivan yhtä ihmeellisiä.

Iltaisin laskeva aurinko värjää kauneimman mökkimaiseman punaiseksi.
Iltaisin laskeva aurinko värjää maisemaa punaiseksi.

Tietysti maiseman ihanuutta lisää vielä kaikki se tunteet mitä omaan mökkiin liittyy. Onhan meilläkin mökkinaapureita, jotka katselevat samaa järveä ja samaa maisemaa. Mutta minun silmissä tämä kohta on juuri sen kaunein.

Lue lisää meidän mökin lähtötilanteesta.

Kategoriat
Kesä Ruokaa

Leipäsalaatti grilliruuan kaveriksi

Kaikki grillissä valmistettu sopii kesään. Grillattavien ruokien ostaminen on helppoa, vaihtoehtoja on kaupassa kesäisin niin paljon, että kaikkia ei edes ennätä kokeilemaan. Mutta mitä syödään sen grillattavan kanssa? Leipäsalaatti grilliruuan kaveriksi on hyvä vaihtoehto. Tämä on kuin vihreäsalaatti, mutta ei kuitenkaan.

Leipäsalaatti, Panzanella

3 tomaattia, pieni sopiviksi paloiksi

1/2 kurkkua, pieni sopiviksi paloiksi

4 palaa leipää, pieni sopiviksi paloiksi

1 valkosipulin kynsi, pieni ihan pieneksi silpuksi

1 rkl punaviinietikkaa, sekoita kastike

3 rkl oliiviöljyä, sekoita kastike

suolaa, vähän, sekoita kastike

pippuria, paljon, sekoita kastike

1/2 purkkia kapriksia, lisätään joukkoon

1/2 purkkia oliiveja, lisätään joukkoon

Lisäksi jos sattuu olemaan

1/2 punttia basilikan lehtiä, pieni ja lisää joukkoon

3 sardillia, pieni ja lisää kastikkeeseen

Toscanalainen Leipäsalaatti Panzanella on Sikke Sumarin resepti. Sikke on mun suosikki kokki, kaikki hänen reseptit ovat hyviä, mutta helppoja valmistaa.  Ja helppoa ruuanlaiton pitää mökillä ollakin, koska tiskiä ei saa tulla paljoa. Eikä ruuanlaitto saa kestää kauan. Jos mökillä on vieraita, en halua, että ruuanlaitto vie aikaa seurustelulta. Ja jos ollaan omalla porukalla tekemässä jotain hommia, ei silloinkaan ole aikaa kovin pitkään touhuta keittiössä. Reseptin löysin Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa Rakkaudella. Resepti löytyy myös netistä.

Selostusta

Tämän salaatin ainekset löytyvät meiltä usein valmiina jääkaapissa ja jos jotain puuttuu, niin ei anna sen haitata.

Pienin vanhan leivän kannikat. Ohjeessa sanotaan, että reunat otetaan pois, mutta minä olen pieninyt nekin mukaan, tosin vähän pienemmäksi silpuksi kuin muun leivän. Kyllä ne sinne joukkoon pehmenee.

Samoin pienin valkosipulinkynnen, ihan pieneksi silpuksi. Tomaatit ja kurkut taas vähän isommiksi paloiksi, enkä ole poistanut kurkusta keskustasta siemeniä.

Sekoitan kastikkeen pienessä kupissa: punaviinietikkaa, oliiviöljyä, pienityn valkosipulin, reilusti pippuria ja sopiva määrä suolaa. Sekoitan nesteen leipäpaloihin ja annan maustua, välillä vähän aikaa ja välillä kauan aikaa. Riippuu ihan nälästä.

Kippaan valmiiksi pienityt ainekset leipäpalojen sekaan ja lisään reilusti kapriksia ja oliiveja. Pieniä tai isoja kapriksia, mustia tai vihreitä oliiveja, ei sillä niin väliä.

Sardellit pienin silpuksi ja sekoitan sekaan. Tämän jätän usein pois, koska sardellin paloja tarvitaan reseptiin vain kolme. Mitä teen loppu purkista? Jos minulla on mielessä jokin muukin sardelleja kaipaava resepti, silloin laitan myös niitä, muuten en.

Basilikan lehtiä minulla ei ikinä ole kotona, enkä raski ostaa kokonaista punttia basilikaa vain tätä varten, joten käytän usein ruohosipulia tai persiljaa sen sijasta. Jos tekisin ison satsin salaattia, vaikka vieraille, silloin ostaisin tuoretta basilikaa, pienisin sen ja lisäisin lopussa salaatin sekaan, koska onhan sen hyvänmakuista.

Valmistelut kotona

Voisin valmistella salaatin kotona pariin kippoon ja yhdistäisin salaatin mökillä juuri ennen tarjoilua. Laittaisin leivät yhteen, kastikkeen ja muut ainekset toiseen kippoon. Leipiin saa tulla makua, mutta en tykkään, että ne on ihan pehmenneitä, siksi yhdistäisin ne kastikkeeseen vasta mökillä.

Leipäsalaatti sopii grilliruuan kaveriksi.
Leipäsalaatti eli Panzanella sopii grilliruuan kaveriksi.

Ruokavaliot

Tämä salaatti sopii hyvin kasvissyöjille, jos jättää sardellit pois. Jos käyttää gluteiinitonta leipää, tämä on mainio keliaakikolle ja laktoosiahan tässä ei ole myöskään, jos leivässä ei sitä ole. Eli erinomainen salaatti senkin takia.

Toinen helppo salaatti on tomaatti-sipulisalaatti, sen ohje löytyy tästä.

Ja jos mietit mitä jälkkäriksi, Key Lime Pie sopisi tähän hyvin!