Kategoriat
Kesä Mökkielämää Ruokaa

Makkaraa monella tavalla

Makkaraa kiukaalla, australialaista maalaismakkara, makkaraa+hapankaalia tortillassa ja currywursti. Tässä uusia reseptejä, jos grillattu makkara alkaa kyllästyttää. Makkaraa monella tavalla.

Siitä voi keskustella, että pitääkö makkaran olla ns. rallimakkaraa vai jotain lihaisampaa tavaraa. Rallimakkaraa edustaa perinteinen jauhomakkara, vaikka Atrian grillimakkara ja se maistuu välillä tosi hyvältä. Viime talvena meillä oli risujenpolttotalkoot ja siellä paistettiin isossa nuotiossa rallimakkaraa huhkimisen päälle ja hyvin kävi kaupaksi. Toinen ääripää on joku super-lihaisa makkara, nekin on hyviä. Mulla siis selkeästi käy kaikki.  

Makkaraa, sipulia ja porkkanaa kiukaalla

Jos metsäpalovaroitus on voimassa, ei nuotiota voi sytyttää, joten silloin makkaraa voi tehdä vaikka kiukaalla. Tämä sopii hyvin iltapalaksi ja maistuu erityisesti talvella tai aina.

Kiuasmakkaraa varten tarvitaan makkaraa,  joka näyttää puuttuvan kuvasta.
Kiuasmakkaraa varten tarvitaan makkaraa, joka näyttää puuttuvan kuvasta. Se kerkesi jo folioon, odottamaan kiukaalle pääsyä.

Jos pistää saunaa lämmittäessä makkarat kiukaalle niin pois tullessa on iltapala valmis. Meillä tykätään kääriä makkarat folioon niin, että se jää päältä auki. Silloin niistä ei tule vetisiä vaan rapeampia. Välillä tehdään makkaroille kaveriksi kiukaalla sipulia ja porkkanoita. Ne kääritään myös folioon ja laitetaan soijaa kääröön sisälle. Foliota laitetaan yleensä useampi kerros, jotta neste ei valu kiukaalle ja päälle tehdään vain ihan pieni reikä.

Pienityt sipulit ja porkkanat maustetaan pippurilla ja soijalla. Makkaraa monella tavalla.
Pienityt sipulit ja porkkanat maustetaan pippurilla ja soijalla.
Sen jälkeen ne kääritään tarkasti folioon ja tehdään pieni reikä päälle.

Maalaismakkaraa

Ulkomailla opin syömään ns. maalaismakkaraa. Parhaimmillaan niiden sisällä on hyviä, mausteisia raakamakkaroita. Raakamakkarat voi kypsyttää jo kotona valmiiksi ja nuotiossa vain nopeasti lämmittää ennen syömistä. Makkara asetetaan paahtoleivän päälle ja väliin ruutataan runsaasti grillikastiketta. Juu sellaista barbeque-kastiketta millä valelet normaalisti pihvejäsi. Nämä maistuu tosi hyvältä. Muksut tykkää jos näitä tekee vaikka Bratwurstista tai sellaisesta makkarasta missä ei ole kuorta. Helppo haukata.

Maalaismakkara on helpppo lounasruoka. Makkaraa monella tavalla.
Maalaismakkara on helpppo lounasruoka.

Bratwurstia ja hapankaalia tortillaletussa

Nopea lounas taas syntyy tortillalettuun käärityistä bratwursteista ja hapankaalista. Hapankaalin voi laittaa tortillan sisään sellaisenaan tai sitten sen voi lämmittää kattilassa. Aina vaan paremmaksi muuttuu kun laittaa rasiallisen hapankaalia ja purkillisen smetanaa ja hauduttaa sitä hetken aikaa kattilassa. Meillä laitetaan mustapippuria joka paikkaan, joten pistän sitä tähänkin. Tortillaletulle laitetaan siis hapankaalia, lämmin bratwursti ja kurkkusalaattia. Rullataan ja haukataan.

Makkaraa monella tavallaa. Yksi tapa on käärittynä tortillalettuun.
Makkaraa monella tavallaa. Yksi tapa on käärittynä tortillalettuun.

Tätä ollaan syöty lounaaksi, iltapalaksi ja se on kyllä toiminut aina. Hapankaalia ei yleensä tarjoilla kovin usein ja tällä reseptillä saa ihmiset maistamaan sitä.

Tortillaan kääritty makkara ja hapankaalia. Makkaraa monella tavalla.
Tortillaan kääritty makkara ja hapankaalia.

Currywursti

Currysta tulee heti mieleen keltainen kanakastike. Se ei kuulu mun suosikkeihin. Currywursti taas on tosi hyvää ja älyttömän helppo tehdä.

Tähän ei tarvitse kuin silputa sipuli, eikä sitäkään tartte hienontaa kovin pieneksi. Lopussa nääs soosin voi vetää sauvasekoittimella sileäksi, jos ei tykkää sipulimöykyistä. Kun sipuli on silputtu, laita kaikki ainekset kattilaan ja anna pulputella noin puoli tuntia. Tarkistaa maku ja lisää sitä mitä puuttuu.

Currywursti on super helppo valmistella: silppua sipuli ja laita kaikki ainekset kattilaan.
Currywursti on super helppo valmistella: silppua sipuli ja laita kaikki ainekset kattilaan. Anna pulputella noin puoli tuntia.

Tätä voi syödä joko makkaran kanssa sämpylän välissä tai pilkkomalla makkaran paloiksi ja lusikoimalla soosia päälle. Ja soosia voi syödä lusikalla vaikka pelkästään.

Currywurstia voi syödä vaikka patongin välissä. Makkaraa monella tavalla.
Currywurstia voi syödä vaikka patongin välissä.
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1 dl ketsuppia
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1 rkl sokeria
  • 3 rkl Worcestershire-kastiketta
  • suolaa ja mustapippuria

Ruokavaliot

Jos korvaa makkaran soijanakilla tai kasvismakkaralla niin silloin nämä käy kasvissyöjillekin. Ja gluteiinittomana on mahdollista tehdä myös kun valitsee gluteiinittoman leivän, tortillan.

Tässä oli makkaraa monella tavalla. Jos olet jo kyllästynyt makkaraan, testaa tortillapeltiä.