Kategoriat
Kevät Pakko hoitaa

On siis kevät: mökillä vesi tulee ja menee

Tämä on riemuntäyteinen kirjoitus juoksevasta vedestä. Seuraavat seitsemän kuukautta meidän mökillä vesi tulee ja menee. Otsikkokin on naivi kuin mikä, mutta ei haittaa!

Talvella meidän mökin vesihommelit menee näin

  • juomavesi viedään mökille kanisterilla
  • vesi menee, eli juoksee mökissä lavuaarista pois
  • vesi ei tule, pesuvesi kannetaan ämpärissä sisälle
  • saunalle vesi kannetaan järvestä, joko kauhomalla ämpärillä avannosta tai pumppaamalla käsipumpulla

Kesällä taas, hommat toimii näin

  • juomavesi tuodaan edelleen kanisterilla ja vesi menee, eli juoksee lavuaareista pois
  • vesi tulee hanasta mökin keittiössä, terassilla ja huussissa. Tämä vesi tulee pumpulla järvestä, joten se ei ole juomakelpoista
  • saunalle vesi tulee letkusta ja tämä se vasta mahtavaa onkin

Tällä hetkellä kaikki juokseva vesi on kylmää. Ehkä kyllästyttyäni tähän valtavaaan luksukseen, joka meillä nyt mielestäni vallitsee, alan haaveilla aparaatista, joka lämmittäisi vettä. Mutta juuri nyt olen hyvin tyytyväinen, koska mökkimme on mielestäni huippuvarusteltu.  

Vesijohto kipuaa mökillä myös huussiin.
Vesijohto kipuaa mökillä myös huussiin.

Pärjään mökillä ihan hyvin talvellakin, vaikka vesi ei juokse sisälle. Se pätkä kestää kuitenkin vain lokakuu-maaliskuu välisen ajan, ja silloin yleensä mökkeillään muutenkin vähän vähemmän. Pärjäsimme pitkään koko vuoden ilman juoksevaa vettä. Kaikki mahdolliset vesiputket, letkut, liittimet ja hanat on aviomies viime kesänä viritellyt lopullisesti paikoilleen. Se päivä oli juhlimisen arvoinen kun kaikki viimein toimi ja vesi virtasi.

Juomaveden tuominen kotoa ei myöskään tunnu minusta ylivoimaiselta. Aina välillä tulee vastaan mökkeilijä, joka on teettänyt mökilleen porakaivon ja kyselen kyllä kiinnostuneena sen asentamisesta lisätietoja ja mitä se maksoi. Tähän asti sille ei kuitenkaan ole tullut niin suurta tarvetta, että olisi sellaista vakavasti harkittu.

Juomavesi tuodaan mökille kanisterissa.
Juomavesi tuodaan mökille kanisterissa.

Kun aviomies vetää kahluuhaalarit päälle ja kuljettaa vesiletkun järveen, on se aina yhtä iloinen tapahtuma.  Kieltämättä se helpottaa arkea, erityisesti saunomista, kun vettä ei tarvitse kantaa saunojia varten. Käsienpesu ja astioidentiskaus helpottuu huomattavasti. Viime kesänä mökille rakennettiin terassille kesäkeittiönrunko ja siihen ostettiin Torista vanha teräsallas. Sellainen iso, missä on syvät altaan sekä pesemistä, että huuhtelemista varten. Tähän altaaseenkin tulee vesi järvestä ja se on sijoitettu kauniiseen paikkaan terassilla. Kuvittelen, että tällä tiskaaminen muuttuu jotenkin muka mukavammaksi. Nyt minulla on paha tapa roudata likaisia astioita kaupunkiin astianpesukoneeseen ja sieltä taas takaisin mökille.

Kahluuhaalarit odottaa naulakossa mökillä.
Kahluuhaalarit odottaa naulakossa.

Mökkejä on niin monenlaisia ja ihmisiä myös. Jotkut eivät pystyisi mitenkään olemaan ilman juoksevaa vettä tai vaikka astianpesukonetta. Minulle on ihan ok, että mökillä ei ole sama varustetaso kuin kotona. Siksi se onkin mökki, kun siellä asiat ovat yksinkertaisempia.

Kategoriat
Kevät Tuumailuja

Oletko työleirillä vai haahuilemassa?

Kun puhutaan mökkeilystä, kaikki aina hokee, että mökki on työleiri. Mietin, että tuleeko itsekin kerrottua kovempaan ääneen päivistä, jolloin touhusi paljon, kuin päivistä jolloin oli vaan. Ja siksi kaikille tulee sellainen mielikuva, että olen tosi ahkera koko ajan.

Minun haahuilupäivistä voisi kuvata videota.

Minun haahuilupäivistä voisi kuvata videota. Haahuilupäivä on sellainen, kun heti aamusta laiskottaa. Tai ei edes laiskota, on vaan sellainen olo, että tänään vaan haahuilen. Minulle tarve vain haahuilla tulee usein jonkun suuren rypistyksen jälkeen. Nyt on selvästi sellainen kohta, koska monta viikonloppua meni niin tiiviisti puuhommissa. Uusi suuri rypistys on meillä jo odottamassa, koska mökki pitää maalata ulkoa. Viisaat sanoo, että maalaaminen olisi hyvä ajoittaa toukokuulle, joten huhtikuustahan muodostuu kuin itsestään tämmöinen välikuukausi.

Muutenkin ajoitus rauhalliselle olemiselle on nyt loistava. Joutsenet, kurjet, sorsat ja telkät pitävät meteliä pihalla ja kaikenlaiset pikkulinnut laulaa. Minusta tuntuu, että keväällä mökkipihalla on meteliä ja syksystä ihan hiljaista. En ollut tätäkään hoksannut ennen kesämökin ostamista. Kaupungissa ei tiiviissä asunnoissa kuule luonnonääniä, mutta kun nukkuu pari yötä vierasmökissä, ihan varmasti kuulee lintujen valtavan sirkutuksen.

Mökillä voi paljusta tuijottaa järvelle.
Paljusta voi tuijotella järvelle

Tykkään tuijottaa järvelle, enkä varmasti ole siinä ainoa. Minulle täydellinen mökkimaisema on juuri tuo järvimaisema, mutta voihan se tuijottelukohde olla vaikka pelto. Eteläpohjalaiset jaksaa katsella huojuvaa viljaa vaikka kuinka pitkään, heidän sielu rauhoittuu siitä. Merimaisema on ihan oma lukunsa. Meri on myrskysäällä vähän pelottava tämmöiselle pikku järvien äärellä eläneelle. Vierailulla voin merellä käydä ja olen aina yhtä vaikuttunut.

”Mitä sä rouva puuhaat?” En yhtään mitään.

Viime syksyn ideat pitää haahuilupäivänä käydä läpi, vieläkö ne tuntuu hyviltä ideoilta? Ja uusiakin ideoita pitää saada rauhassa tuumata. Tähän tuumaamiseen saan kulumaan erityisen paljon aikaa ja sitä ei kannata kenenkään vierestä katsoa. Meidän mökkipihassa on monta kohtaa missä heinä, villivattu ja muut rikkaruohot on voitolla. Mutta tarpeeksi kauan kun niitä katselen, keksin kyllä jonkun idean millä ne päihitän.

Kun olen pari tuntia tuumaillut ja haahuillut ympäri pihaa, mies saattaa kysyäkin, että ”mitä sä rouva puuhaat?” En yhtään mitään. Tai siis haahuilen ja tuumailen tosi, tosi ahkerasti.