Kategoriat
Askartelut Mökkielämää Remonttia Syksy

Huussi on pakollinen

Siellä se huussi siintää ilta-auringossa ja odottelee tyhjennystä. Hah! Onneksi ei oo minun vuoro. Huussi on pakollinen mökillä. Ilman sitä ei pärjää. Ajattelin siis kirjoittaa huussin sisutuksesta ja kaikista hauskoista tuunauksista, joita sinne on viritetty. Mutta samalla voi kirjoittaa ihan vähän siitä muustakin sisällöstä.

Huussin tyhjennys

Huussia on pitänyt tyhjentää tiheästi viime aikoina. Aikaisempina vuosina riitti varmaan sellainen pari kertaa vuodessa. Nyt tuntuu, että neljä kertaa on lähempänä totuutta. Syy on ollut korona. Kun mihinkään ei ole voinut matkustaa, niin ollaan oltu mökillä. Heti kun vähän maailma vapautui, niin ystäviä on ollut meillä mökillä. Koska viikonloppuja on tullut vietettyä mökillä moninkertainen määrä normaaliin vuoteen, ollaan saatu monta asiaa valmiiksi ja samalla tietysti huussin säiliökin on saanut täytettä. 

Minä lapioin silloin, kun on minun vuoro, koska naisetkin voi tyhjentää huussin.

Huussin tyhjennys ei ole mikään kamala homma, kun mökillä on huussissa kunnon säiliö. Neste valuu erilliseen kanisteriin ja muu tavara jää kuorikkeen kanssa isoon säiliöön. Sieltä sen sitten lapioin pikkuruisella kenttälapiolla luukusta ulos. Minä lapioin silloin, kun on minun vuoro, koska nainenkin voi tyhjentää huussin.

Somistusta

Ja sitten siihen sisustukseen.  Jossain mökkikirjassa vinkattiin, että sininen väri pitää kärpäset loitolla. Täysin sininen huussi kuullosta vähän karmealta, joten me tehtiin kompromissa ja vedettiin sinistä puoleen seinään. Toinen puoliska sitten valkoisella. Huussille mennessä kävelen vanhan vessan ohi ja mietin usein, että miksi niitä ei ennen vanhaan koskaan maalattu! Ne oli sellaisia pieniä, ikkunattomia, tummia ja haisevia laatikoita. Sellainen meidänkin vanha huussi on. On siis edelleen, koska siinä se vieläkin tontilla nököttä.

Vanha huussi seisoo saman polun varrella uuden huussin kanssa.
Vanha ja uusi sulassa sovussa saman polun varrella.

Mutta valkoinen väri tekee huussista valoisan ja puhtaan oloisen. Näkyyhän siinä hämähäkit ja kaikenlaiset yökiitäjät selvemmin kun siellä vanhanaikaisessa, tummassa laatikossa. Ei haittaa kovinkaan kovasti, huidon niitä sellaisella pikku harjalla pois. Siivoukseenhan tämmöisessä kopissa ei kauaa mene, pikku harjalla huitoo hämähäkit pois ja isommalla harjalla ja kihvelillä roskat pois lattialta. Maton puistaa ulos ja putsaa portaat. Valmista. Hämähäkkejäkin huidon pois sen mukaan, onko mökille tulossa niitä kammoksuvia (tai ulkohuussia vierastavia) vieraita vai ei. Se nyt vaan on tosi asia, että hämähäkkejä siellä aina välillä näkyy.

Verhotanko melasta

Verhotanko on tehty vanhasta melasta, joka oli mökillä jo valmiina. Jos meillä joku soutelisi – mitä ei kukaan koskaan tee – ei siinä kyllä melalla ohjattaisi venettä oikean suuntaan. Joten se jouti ihan hyvin verhotangoksi. Se vain maalattiin valkoiseksi ja tehtiin siihen somisteeksi raita sinisellä.

Verhotanko on tehty vanhasta melasta, valkoista maalia vaan päälle.
Verhotanko on tehty vanhasta melasta, valkoista maalia vaan päälle.

Netistä löytyi muutenkin hauskoja ohjeita verhotangon koristeeksi. Tuohon laitettiin naulakkokoukku, koska kyllähän vessassa pitää pysytä käsilaukku ripustamaan naulakkoon. Ja verhot tankoon  ostin jostain kirpputorilta. Ne ei taida olla ihan uudet, kangas on ainakin hyvin pehmennyt ja ohentunut, mutta sopii tuollaiseen huussiin hyvin. Ikkunalaudalle vaihdan kukkasia, silloin kun muistan. Kukkapurkkina toimivat snapsilasit löytyi mökiltä valmiina ja koska itse löysin kirpputorilta feikki Ultimatuulet, nuo sai väistyä vessan somisteeksi. Kukkina nuo havut onkin hyvä valinta, kun niitä ei tarvitse olla joka viikonloppu virittelemässä. Ahkera, mutta toisissa asioissa taas vähän laiska, on tämän mökin emäntä.

Taidetta seinällä

Oon säilyttänyt joitakin tavaroita ikuisuuksia. Esimerkiksi teatterikiikareita, yhtä vanhaa Ikean eteisen kaappia, kullanvärisiä kaapin vetimiä (10 kpl) ja tuota huussin seinälle päätynyttä keiju-julistetta. Noista edellä mainituista olen ihan varma, että Ikean kaappia en tule koskaan enää tarvitsemaan, muille voi vielä olla käyttöä. Keiju-juliste nyt pääsi jo seinälle ja vieläpä vanhoissa kehyksissä, jotka olen hankkinut vuonna 2006. Silloin niissä oli kuvia juustoista…. Niitä on pitänyt takaa vähän jesarilla korjata, että pysyvät kasassa. Luulen, että tämä tulee olemaan noiden kehysten viimeinen sijoituspaikka, jos ei sitten teini ehdottomasti halua niitä ekaan omaan kotiinsa viedä.

Lempitaiteilijani teos koristaa huussin seinää.
Lempitaiteilijani teos koristaa huussin seinää.

Toinen juliste on ihan upouusi tai ainakin melko uusi. Se on koulussa tehty taideteos, jonka inspiraationa on toiminut PokemonGo. Se on mun lempitaulu, ihan kaikista tauluista mökillä tai kotona. Syynä lienee läheinen suhde tuohon taitavaan taiteilijaan, jota nykyään teiniksi kutsun.  

Kalusteet

Käsienpesualtaan alla oleva kaappi oli mökillä valmiina. En enää edes muista minkä värinen se aluperin oli, mutta siitä hiottiin ja hinkattiin maalia pois ja se sai sitten jäädä sellaiseksi. Siinä on justiinsa sopivasti säilytystilaa vessapaperille ja kuorikepussille. Sille sopii pariksi tuo huussikuorikkeelle tarkoitettu tynnyri, mikä taas löytyi jostain kirpputorilta. Jos jostain löytyisi tuollainen toinen, ostaisin heti. Kuoriketta kaavitaan vanhalla jauhokauhalla, sellaisella ihanalla, puisella, itse tehdyllä.

Huussin kalusteet on pääosin vanhoja ja kirpputorilta löydettyjä.
Huussin kalusteet on pääosin vanhoja ja kirpputorilta löydettyjä.

Pesualtaan hana on vanha, mutta itse allas on uusi. Kalusteet ei siis ole maksaneet paljon mitään ja se on hyvä, ihan vaan siksi, että pihallahan ne on koko ajan, vaikka ovatkin katon alla. Talvella on kosteaa ja välillä kesälläkin. Ei ne nyt heti miksikään mene, mutta vaikka menisivätkin, niin eipähän harmittaisi.

Sähköt, valot ja vesi

Huussi on silleen moderni, että sinne tulee sähköt ja samalla tietysti valot. Uutena ostettu lamppu sopii vanhaan tyyliin ja talvella ei oo niin kylmä istua, kun voi laittaa lämmittimen puhaltamaan.

Sähköt, valot ja vesi, mitä muuta vois huussiin haluta!
Sähköt, valot ja vesi, mitä muuta vois huussiin haluta!

Vesi nousee järvestä pumpulla huussille kesäisin. Ennen kuin sitä vettä virtasi, kädet pestiin ämpärissä ja toimihan sekin. Mutta kyllä hanasta virtaava vesi on mahtava asia, virtasi se sitten saunalla, keittiössä tai huussin kraanasta.

Muuta sälää. Ja Regina

Lattialla oleva matto on mummuni kutoma. Niitä oli alun perin kaksi, mutta sen ensimmäisen vei hiiri pesänlämmikkeeksi ihan ensimmäisenä talvena mökillä. Ne ei varmaan oikein tajunneet, että me oltiin tultu tontille ja niiden valtakausi oli ohi. Luulivat, että voivat talven taas hillua miten sattuu, pitää bileitä isossa mökissä ja repiä mun tekstiilejä. Toisena talvena oli hiirenloukkujen lähettämä viesti mennyt jo perille ja mun matot on saaneet olla rauhassa.

Rottinkinen lehtikori kätkee sisäänsä Reginan.
Rottinkinen lehtikori kätkee sisäänsä Reginan.

Ainoa asia mistä en huussissa oikein tykkää on rottinkinen lehtikori. Rottinki ei ole mun juttu, olkoon kuinka trendikästä tahansa. Pitääkin pistää se Toriin, ennen kuin rottinki buumi menee ohi ja kyllä sen joku trendien allonharjalla surffaileva ihan varmasti ostaa. Jos ei muuten mene kaupaksi, annan lehtikorin sisältä löytyvät vanhat Reginat kaupan päälle ja varmasti alkaa kiinnostamaan!

Huussista löytyy muitakin juttuja, koska onhan se tärkeä kapine mökillä. Lue tästä lisää.

Kategoriat
Kesä Pakko hoitaa

Älä osta mökkiä, jos et halua tyhjentää huussia.

Olen ajatellut kertoa rehellisesti mökillä tehtävistä töistä. Joten otetaanpa aiheeksi se kamalin mökkihomma, eli kuinka tyhjentää huussi. Joskus mukulana olen joutunut tyhjentämään sellaisen saavin huussista. Se oli hirveää. Onneksi, oi onneksi nykyaikaiset huussit ovat paljon helpompia hoitaa.

Jos haaveilet mökistä, tämä homma pitäisi pystyä tekemään. Tai ainakin yhden perheestä pitäisi siihen pystyä. Itse olen innokas tasapuolisuuden kannattaja ja siksi meillä huussia tyhjentää kaikki vuorollaan. Oman vuoroni jälkeen tunnustan leuhkivani törkeästi ympäriinsä: minä se olen sen verran kova mimmi, että voin huusinkin tyhjentää!

Ulkohuussi ei ole kaikkia varten. Ei mökkeilykään ole kaikkia varten.

Meille rakennettiin ihan ekana mökinoston jälkeen uusi huussi. Vanha oli rakenteiltaan ehjä, mutta muuten kuin vanhasta elokuvasta ja siellä en olisi halunnut istua. Uusi näyttää siistiltä. Siellä on moderni, lämmin istuinosa, käsienpesuallas ja se on valoisa, suorastaan nätti sisältä. Se on minusta niin siisti, että kehtaan pyytää hienohelmatkin mökille.  Kaikki kutsutut vieraat eivät toki tule, mutta sekin on ihan ok, ulkohuussi ei ole kaikkia varten. Ei mökkeilykään ole kaikkia varten.   

Vanha huussi näyttää hyvin perinteiseltä: punainen lautahökkeli, missä pieni ikkuna sivussa.
Vanha huussi näyttää hyvin perinteiseltä:
punainen lautahökkeli, missä on pieni ikkuna sivussa.

Nyt sitten itse siihen huussin tyhjentämiseen. Tekstin kirjoittaminen näyttää menevät samallalailla kuin tyhjentäminenkin, itse asiaan pääsemistä siirtää ja siirtää. Joku päivä huussia ei voi tyhjentää kun sataa, toinen päivä on liian kuuma, joskus itikat voi häiritä. Eikä huussia tietenkään voi tyhjentää ennen ruuanlaittoa tai juuri syömisen jälkeen. Ei tämä siis ole mikään lempihomma, mutta kun vauhtiin pääsee, niin ei se nyt niin kauheaakaan ole.

Eikä huussia voi tyhjentää ennen ruuanlaittoa tai juuri syömisen jälkeen.

Homma sisältää kaksi lapiointivaihetta ja meillä on siihen tarkoitukseen varattu pieni kenttälapio, joka on ostettu armeijakaupasta. Meidän ulkohuussissa on erotteleva säiliö, eli neste eli suotoneste valuu erilliseen kanisteriin ja kakka (josta käytettäköön jatkossa nimitystä isompi tavara) jää isoon säiliöön. Säiliö on kooltaan suuri ja isompi tavara jää sinne kuivikkeen kanssa odottamaan tyhjentämistä. Suotonesteen ja ison tavaran erittely heti tässä vaiheessa tekee tulevasta tyhjentämisestä helpompaa. Säiliöön on laitettava kuiviketta, joka sitoo kosteutta ja muuttaa tavaran heti enemmän kompostin näköiseksi. Kuiviketta kun laittaa sopivassa suhteessa, on huussin tyhjentäminen hajutonta ja niin siistiä kun se vain voi olla. Muksuista kuivikkeen heitteleminen pönttöön on jännittävää, joten välillä kuiviketta on kulunut koko säkki yhdessä viikonlopussa. Ihan älyttömästi sitä ei kannata pönttöön paiskoa, koska silloin säiliö täytyy nopeasti.

Huussista tulevaa tuotosta ei siis saa suoraan lapioida mihinkään monttuun, niin kuin ennen vanhaan on tehty.

Suotonestekanisteria tulee tyhjentää useamman kerran kuin ison tavaran säiliötä. Kun iso säiliö on täynnä, lapioidaan tuotokset avattavan luukun kautta kompostoitumaan. Eli luukku auki, lapiolla ämpäriin ja siirto kompostoriin/kompostiin. Ennen kuin aloitan tyhjennyksen, levitän heinää ja muuta maa-ainesta säiliön eteen reilun kasan. Tyhjentäminen ei ole aina niin siistiä homma, joten osa sisällöstä voi tippua maahan. Tuon heinäkasan voin sitten siirtää lopuksi myös kompostoriin. Tässä on siis se eka lapiointivaihe.

Vanha huussi toimii varastona uuden vieressä.
Vanha huussi toimii oikein hyvänä varastona uuden vieressä.

Huussijätteenkäsittelyyn on ihan omat sääntönsä ja jokaisen kannattaa miettiä koko ketju loppuun saakka, kun valitsee oman huussinsa. Huussista tulevaa tuotosta ei siis saa suoraan lapioida mihinkään monttuun, niin kuin ennen vanhaan on tehty. Sitä tulee varastoida. Tätä varten on markkinoilla olemassa monenlaisia kompostoreita. Helpointa on jos pihassa on kaksi sellaista kivennäköistä möhkälettä, joita täyttää vuoron perään.  Toisesta voi tyhjentää kompostoituneen aineksen eteenpäin ja toista täyttää.

Uusi huussi näyttää siistiltä sisältä kun se on valkoiseksi maalattu.
Uusi huussi näyttää siistiltä sisältä.

Meillä huussikomposti päätyy ihan viimeisenä kukkapenkkeihin, en ole käyttänyt sitä kasvimaalle ollenkaan. Tässä on se toinen lapiointivaihe, kun kompostorista mullaksi muuttunut tavara siirretään eteenpäin. Varastoiduttuaan tarpeeksi kauan tätä pystyy lapioimaan ihan ilman mitään ällötyksentunnetta.

Huussin tyhjentäminen on meillä joka keväinen ja syksyinen puuha. Sillä rytmillä pysyy huussinsäiliö tarpeeksi tyhjänä, kompostinkierto sopivana ja kukkapenkit kukoistavina.